Hlavní navigace

Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Když člověk nestíhá a zároveň se nechce ochudit o vůni a chuť cukroví, může vsadit na to kupované. To, v němž je skutečně máslo, kde se nešetřilo ořechy ani dobrou čokoládou. Jeden takový podnik jsme objevili a olizovali jsme se až za ušima.

Tak kolik druhů dáte letos? Pět? Patnáct, nebo trhnete rekord? Vůbec se nestyďte, že ani letos nezvládnete těch pětadvacet druhů cukroví jako sousedka Kadeřábková, která provokuje vůní cukroví už od října. Ono totiž vůbec není podstatné, kolik krabic vám letos bude zdobit balkon, ale spíš z čeho bude jejich obsah umíchán. Mnohdy je prostě lepší mít pár kousků, ale exkluzivních, plných voňavého másla, kvalitní čokolády a fůry ořechů.

A vlastně je i jedno, jestli si ho upečete, nebo koupíte. Když tedy víte, kde to dobré nabízejí. My jsme na ochutnávku cukroví vyrazili do Koláčového království v Praze Nuslích, kde právě kvalitní suroviny hrají při výrobě cukroví prim. A nejen u cukroví.

Letos chtěli péct jen čtyři druhy, mají jich osm

„Máme tu otevřeno rok a půl, takže letos pečeme cukroví podruhé,“ říká Markéta Bajerová, která spolu s manželem Karlem zdejší království otevřela. Zatímco loni nabízeli devět druhů cukroví, které jim nejvíce chutná, letos chtěli sortiment trochu zúžit. „Chtěli jsme nabízet jen čtyři druhy, ale nakonec jsme zase neodolali a od konce října máme v nabídce osm druhů,“ přiznává Markéta. Loni nachystali jen tradiční české cukroví, letos je to půl na půl.

„Zůstala klasika, a to jsou vanilkové rohlíčky, linecké a také Masarykovo cukroví, přidali jsme třeba sněhové pusinky plněné kávovým krémem, lanýže z hořké čokolády, perníkovou roládu pomazanou povidly a posypanou vlašskými ořechy nebo nebe v hubě a rumovou roládu,“ vyjmenovává Markéta Bajerová letošní druhy cukroví. Mezi ty nejoblíbenější patří klasicky vanilkové rohlíčky, na něž nám v Koláčovém království poskytli i recept, a linecké cukroví. To se dokonce mezi lidmi natolik ujalo, že ho v království začali nabízet celoročně, jen ve větší velikosti.

Z loňského experimentování, kdy Markéta ladila chuť čokoládových lanýžů, nakonec vzešla taková dobrota, že se ji nebála zařadit do letošní nabídky cukroví. „Než jde nějaký koláč nebo cukroví do prodeje, tak chutě dlouho ladíme, musí to být prostě nejlepší,“ trvá na dokonalosti královna kuchyně.

Královské vanilkové rohlíčky

Těsto na 500 g cukroví

  • 200 g hladké mouky
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g moučkového cukru
  • 130 g změklého másla
  • 2 ks žloutků

Na obalení

  • 150 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového cukru

Na vál vysypeme mouku, moučkový cukr a ořechy. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme máslo a žloutky. Suroviny rukama zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme přes noc do lednice. Druhý den si studené těsto rozdělíme na čtyři části, aby nám lépe změklo a necháme ho třicet minut při pokojové teplotě lehce povolit. Z těsta tvarujeme rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme do růžova při teplotě 160 stupňů.

Lehce vychladlé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Tip: Tajemství křehkých rohlíčků je v jejich ručním tvarování, oproti rohlíčkům z formiček. V ruce si vždy každý kousek lépe propracujete a volně kladený rohlíček na plech může volně dýchat při pečení.

Tohle jinde nekoupíte

Při přípravě cukroví Markéta Bajerová vychází z tradičních rodinných receptů, které si za řadu let upravila podle sebe. Přitom platí, že základem jejího pečení jsou jen základní suroviny. „Klidně vám ukážu naše lednice, ale moc tam toho neuvidíte,“ říká Markéta a má pravdu. Kromě mnoha kil mascarpone, tvarohů, spousty plat vajec a chladícího se cukroví/koláče zvaného nebe v hubě, tu nic moc nevidíme.

„Do naší kuchyně nesmí průmyslové suroviny, žádné směsi, nic navíc. Tak jako byste si cukroví vyrobila doma, tak ho vyrábíme my tady. Žádná melanž, ale klasická vejce, žádný margarín, ale klasické máslo. Do vanilkových rohlíčků jedině vlašské ořechy a do lineckého jedině malinová marmeláda. Tu si sice nevyrábíme sami, ale bereme ji od prověřeného dodavatele. A je skvělá,“ říká Markéta Bajerová. Zkoušeli i klasickou rybízovou, ale to prostě nebylo ono.

„Za nás mluví náš slogan ‚Jako od maminky‘, my nikam nepíšeme, že naše cukroví je z másla, protože je to prostě samozřejmé a jasné, maminka by to taky jinak nedělala,“ vysvětluje Karel Bajer a nešetří chválou na svou ženu: Navíc, já vždycky říkám, že moje žena do každého kousku přidá kus Markéty, a to je to, čím se odlišujeme od jiných. Troufnu si říct, že u nás koupíte produkty, které nekoupíte nikde jinde, a stejné je to s cukrovím. Všichni by chtěli vosí hnízda, ale to je něco, co si zvládnete vyrobit doma, u nás máte něco navíc. U nás máte něco, co nikdo jiný nedělá,“ říká a se smíchem dodává: „Jinak ale proti vosím hnízdům samozřejmě vůbec nic nemáme.“

Vánoční není jen cukroví, ale i dort a cupcaky

Kromě cukroví v Koláčovém království nabízejí i unikátní adventní kalendář pro děti – velký perníkový stromeček s nalepenými očíslovanými lentilkami. Když budete rychlí, možná ještě nějaký na pultu najdete. Dospělí si zas mohou v Nuslích pořídit měkké rumáčky – perníčky máčené v rumové polevě s vánočním kořením. 

Termíny trhů

Kde do Vánoc koupíte výrobky Koláčového království: 

  • 15. 12. sobota – farmářský trh Říčany 7.30–12.00
  • 22. 12. sobota – farmářský trh Říčany 7.30–12.00

„Protože měl loni velký úspěch, budeme i letos péct vánoční dort. Chuťově by se dal přirovnat ke štole, je to hutný dort s vánočním kořením, mandlemi, ale i kandovaným a sušeným ovocem. Navrchu je potřený meruňkovou marmeládou, a navíc je potažený marcipánem. Zdobený je jak jinak než vánočně,“ popisuje vánoční nabídku Markéta Bajerová. Chybět nesmějí ani máslové vánočky s mandlemi a rozinkami. V plánu jsou i vánoční cupcaky pro děti s motivy sněhuláků, stromečků a santových čepic.

Cukroví si budete moci v Koláčovém království objednat ještě během tohoto týdne (až do 7. 12. 2018), vánočky i dort je ideální si objednat do 15. prosince, ostatní nabídku koupíte kdykoliv mezi osmou a devatenáctou hodinou každý všední den. A když už v Nuslích budete, dejte si i nějaký koláč, neuvěříte, že jsou lepší, než jaké pečete doma. Ale o tom až zase někdy jindy…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).