Hlavní navigace

Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Vánoční cukroví podle receptů po babičce se peče i v cukrárnách, nešizené a dobré koupíte i na trhu nebo internetu. Máme pro vás tipy, kde pořídit cukroví z másla, vajec a bez náhražek.

Staré, lety prověřené recepty na vánoční cukroví jsou poklad, který se mimo rodinu nepředává. Když vám ale taková lejstra chybí nebo se jen nechcete pachtit u rozpálené trouby, a přesto chcete „pravé domácí“, můžete využít mnoha nabídek, které jsou k mání. Od zaúkolování tchýně, kamarádky, přes nákup cukroví na internetu, až po nešizenou krabičku přímo od mistrů cukrářů. 


Autor: Photl.com

Cukroví ze supermarketu je jiná liga než to z cukrárny

Hledali jsme výhody a zápory té které nabídky, oslovili pekaře cukroví. Zjišťovali jsme ceny, složení i původ receptů. A tady jsou výsledky.

Na internetu seženete kde co. I cukroví

Mít dobré vztahy s tchýní se vyplatí. Mají totiž ony vzácné rodinné poklady a léta zkušeností. Podobně, avšak za úplatu, vám rády napečou i kamarádky, které jsou na mateřské dovolené. Mnoho z nich, skrze inzeráty na serverech pro maminky, tyto služby nabízí. A nutno říct, že jejich služby využívá stále více lidí. „Před štědrým dnem vyrobím tak třicet, čtyřicet kilo cukroví. Peču podle zděděných osvědčených receptů, které mám sama nejraději,“ napsala nám Božena, které své cukroví prodává i na Mimibazaru. Vybírat u ní můžete z osmnácti druhů cukroví, od Masarykova, plněné ořechy, rumové kuličky až po šohajky. Internetové cukrářky se na svých stránkách chlubí použitím másla, ořechů z vlastní zahrady, ale i třeba vajec od bio slepic. Potvrdit si jejich tvrzení můžete na základě komentářů spokojených zákazníků z let minulých.

Dále čtěte: Bio Vánoce s lahodnými recepty

Výhodou zůstává možnost výběru konkrétního druhu cukroví. Nemusíte brát směsku, ze které vám bude chutnat třetina. Pro hovoří i příznivá cena, 350 Kč za kilo. Na kupované, bez emulgátorů, přídatných látek a s pravým máslem je to opravdu cena, která patří mezi nejnižší na trhu. Nevýhodou zůstává fakt, že cukroví musíte objednat nejpozději v těchto dnech.

Cukráři umí, ale taky to něco stojí

Ne každá kuchyň je čistá jak padlý sníh, a ne každá cukrářka doma peče, z čeho bychom si přáli. Od toho tu jsou mistři cukráři, aby ukojili nejen naše chuťové buňky. Dopřejí nám ale většinou jenom směsové cukroví, tak jako Erhartova cukrárna v Praze: „V krabičkách nabízíme směs všech druhů, není bohužel v našich silách balit jen některé druhy,“ píší na svém webu. Pokud byste chtěli třeba jen vanilkové rohlíčky, vsaďte na vyhlášenou cukrárnu U knoflíčků. Prodají vám klidně jenom půl kila jednodruhového cukroví, ale oproti směsce si připlatíte. „Kilo cukroví u nás přijde na 510 korun i s krabičkou, půlkilovka směsi vychází na dvě stě osmdesát korun. Výběr z druhů je možný, ale cena je pak vyšší, protože s tím máme víc práce a cena je spočítaná na směs,“ řekli nám U knoflíčků. Nabízí tam devět variant vánočních cukrátek od ořechů, mušliček po marokánky až k ořechovým koláčkům. I tady se obešli bez ztužených tuků a margarínů, peče se zde z másla.

Čtěte dále: Dejte si k vánočním pohádkám zdravé cukroví

Narazili jsme i na cukrárnu, ve které cukroví pečou už jednadvacet let a pokud byste chtěli něco speciálního, není problém: „Máme tu pána, který k nám chodí už patnáct let a letos chtěl bezlepkové cukroví. Vyšli jsme mu maximálně vstříc, i když je cena samozřejmě vyšší,“ řekla nám majitelka cukrárny Karamel Zdeňka Zendulková. Zajímavostí této provozovny je prodej cukroví na kusy, nikoliv na kila. „Na starých receptech po babičce jsem založila svou cukrárnu. Používáme výhradně máslo a čerstvá vejce z blízkého chovu,“ zdůrazňuje majitelka Karamelu.

Čtěte také: Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy

Cukrárny přijímají objednávky ve většině případů do půlky prosince. Se speciálními požadavky si určitě pospěšte.

Cukroví ze slevových serverů

Poměrně netradičním způsobem, kterak přijít k vánočnímu cukroví je jeho koupě na slevovém portálu. Jeden kilogram tam seženete i za 249 Kč. Jedná se většinou o připravené směsi zhruba šedesáti kousků. Po domluvě bývají prodejci ochotní ke kompromisům. Pokud nemáte rádi čokoládu, udělají vám cukroví bez ní. Pakliže zaplatíte směs, ale chcete jen jeden druh, i to je podle reakcí Štefanova pekařství reálné. Cukroví si vyzvednete osobně na prodejně, ale lze si ho i nechat zaslat poštou.

Nakoupit vánoční mlsání jen několika kliky na počítači s sebou může nést několik úskalí:

  • Neznáte zázemí domácnosti, kde se vaše cukroví vyrábí, tady hygienické stanice určitě neúřadují.
  • Můžete zaplatit předem a cukroví se nedočkat.
  • Přepravní společnost nebude ke krabici přehnaně něžná a místo cukroví vám může přijít hromada drobečků.

Cukroví z trhu

Na Jiřáku, pražském farmářském tržišti, můžete kupovat cukroví, které je přece jen zdravější než jeho tradiční varianty. Obsahuje až 35 % podílu celozrnné špaldové mouky. Dle webu Farmarsketrziste.cz je poctivé, vyráběné výhradně s máslem, bez škudlení a náhražkových surovin, čili opravdu jako doma – vanilkové rohlíčky, pracny, linecké cukroví, kakaové cukroví, ledovky, sultánky, ořechové trojhránky, žloutkové cukroví, kokosové housenky a nepečené kuličky. Objednávat si ho můžete na webu a vyzvedávat přímo na Jiřáku těsně před Vánocemi. Za kilo „zdravého“ cukroví zaplatíte 480 Kč.

Prakticky neprohloupíte, ať už cukroví nakoupíte od kohokoliv výše jmenovaného. Jen vás to v každém případě vyjde podstatně dráž, než kdybyste ony drobné sladké hříchy pekli pod vlastní taktovkou z vlastních surovin. Viz náš článek: Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Seriál: INSTANTNÍ VÁNOCE

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).