Hlavní navigace

Čtyřicet a dost? I mužům tikají biologické hodiny

27. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dříve se neplodnost obvykle přičítala ženě. Dnes se ukazuje, že je v polovině případů na straně muže. Také platila domněnka, že ženě tikají biologické hodiny, zatímco muž má na děti vždy času dost. Ani to není pravda.

Ze studií a dat z posledních let vyplývá, že neplodnost postihuje patnáct procent párů v plodném věku a u poloviny z nich se příčina neplodnosti objevuje na straně muže. Vedou se diskuse o tom, zda je na vině klesající kvalita spermií, nebo zda spíše hraje roli vyšší věk mužů v době, kdy zakládají rodiny. Například podle odborníků z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy se plodnost mužů nezhoršila, ale posunul se věk, kdy usilují o zplození potomka. A jak potvrzují i nejnovější studie, s přibývajícím věkem muže kvalita ejakulátu klesá.

Mladší muž, větší šance na dítě

Výsledky klinických studií ukázaly, že s rostoucím věkem muže se snižuje kvalita jeho ejakulátu – klesá jeho objem, celkový počet spermií, počet pohyblivých spermií i zastoupení morfologicky normálních spermií. Podařilo se také prokázat, že ženám se starším partnerem trvá delší dobu, než u nich dojde k úspěšnému oplodnění. „V jedné studii, která proběhla ve Velké Británii, trvalo oplodnění průměrně 22,5 měsíců u skupiny žen mladších 25 let a jejich partnerů starších 45 let. Oproti tomu stejně staré ženy s partnery mladšími 25 let otěhotněly maximálně do šesti měsíců,“ popisuje bioložka Zuzana Krátká z imunologické laboratoře Centra lékařské genetiky a reprodukční medicíny Gennet v Praze.


Autor: Gennet

Bioložka Zuzana Krátká se zabývá mj. stanovením kvality ejakulátu u mužů

Celoživotní plodnost mužů označují odborníci za mýtus. Zatímco u žen se za jakýsi zlom považuje třicítka, u mužů to je zhruba čtyřicátý rok života. Šance na přirozené početí u mužů po čtyřicítce klesá.

Kromě věku plodnost muže dále negativně ovlivňují i nezdravý životní styl (kouření, nadváha, nevyvážená strava, nedostatek pohybu), různá onemocnění (např. infekce močových cest), ale také některé genetické či vývojové vady. U starších mužů mohou mít na plodnost vliv i změny v hladinách hormonů.

Moderní metody odhalí předčasně odumírající i poškozené spermie

Ke zjištění kvality spermií se běžně využívá mikroskopické vyšetření, tzv. spermiogram. Může se však stát, že ani při jeho normálních hodnotách nejsou spermie dostatečně kvalitní na to, aby oplodnily vajíčko. Proto je možné toto vyšetření doplnit moderními metodami, které zkoumají další vlastnosti spermií.

„Jako první klinika v České republice jsme zavedli velice úspěšné vyšetření apoptotických, čili odumírajících spermií v ejakulátu,“ říká Zuzana Krátká. Apoptóza je zcela přirozený proces, během kterého dochází v organismu muže k nezbytnému a bezpečnému odstranění nadpočetných spermií, které neoplodnily vajíčko. Problém nastává v okamžiku, kdy se tento proces nastartuje příliš brzy (např. kvůli infekci) a kvalitních spermií je díky tomu v čerstvém ejakulátu málo. „U 54 % pacientů s patologickým spermiogramem se vyskytuje vyšší počet apoptotických spermií. Stejný problém ale překvapivě postihuje i 17 % mužů s normálním výsledkem spermiogramu,“ dodává bioložka.

Vyšší počet odumírajících spermií byl prokázán u 37 % mužů starších 40 let vyšetřených na této klinice pro problémy s plodností. V mladším věku byl nadměrný výskyt apoptotických spermií méně častý. Dalším přínosným vyšetřením, které s tímto procesem souvisí, je stanovení počtu spermií s fragmentovanou DNA. „Pokud je v ejakulátu vyšší počet spermií s poškozenou DNA, pak stoupá riziko vyššího výskytu méně kvalitních embryí po in vitro oplození a také klesá počet těhotenství,“ upřesňuje Zuzana Krátká.

Vyšší věk muže ovlivňuje vývoj plodu

Již je celkem známé, že s vyšším věkem ženy výrazně stoupá riziko vývojových poruch dítěte. Méně se ví, že i nízká kvalita spermií může ohrozit nejen vývoj plodu, ale zvyšuje i riziko rozvoje některých onemocnění dítěte v budoucnosti.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Vyšší věk mužů v době početí tak může negativně ovlivnit vývoj plodu a také budoucí zdravotní stav dítěte. Mezi první onemocnění, která se sledovala u dětí straších otců, patřila achondroplasie, onemocnění, při kterém dochází k růstovým poruchám. Některé rozsáhlé epidemiologické studie z poslední doby zjistily, že u dětí otců starších 45 let se více než u dětí mladších otců objevují během života psychické poruchy (např. schizofrenie) nebo i některá vzácná nádorová onemocnění. Jednou z možných příčin mohou být dle odborníků právě méně kvalitní spermie.

Co s tím?

Ideální je samozřejmě mít děti ve věku, kdy je pravděpodobnost potíží ještě nízká. A jak se stále víc ukazuje, je to důležité nejen u žen, ale rovněž u mužů. Při potížích je pak základem včasná diagnostika problému.

Možnosti léčby neplodnosti u mužů nejsou sice tak velké jako u žen, ale cílená specifická léčba, podpůrná léčba antioxidanty a úprava životního stylu mohou postupně zlepšit kvalitu spermií a přispět k úspěšnému otěhotnění partnerky. „Při zjištění nízké kvality spermií pomocí odborných vyšetření doporučuji problém konzultovat co nejdříve s andrologem, aby se případné problémy s neplodností diagnostikovaly včas a neplodným párům se nabídlo optimální řešení léčby neplodnosti,“ uzavírá Zuzana Krátká.

Odborná spolupráce:

RNDr. Zuzana Krátká, Ph.D.

Bioložka, odbornice imunologické laboratoře Centra lékařské genetiky a reprodukční medicíny Gennet v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).