Hlavní navigace

Čtyři rady, jak se vyhnout stresu

12. 6. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Buší vám srdce, máte bolesti hlavy, žaludeční a střevní potíže? Pozorovat na sobě můžete i změny nálad, únavu, podráždění a rozhodit vás může i úplná maličkost. Jak se zbavit stresu?

Stresovým situacím se v dnešní době jen těžko vyhnete. Pokud je stresu příliš, poznáte to na svém zdraví. A to nejen duševním, ale i tělesném. Mezi nejčastější projevy patří bušení srdce, bolesti hlavy, žaludeční a střevní potíže. Pozorovat na sobě můžete změny nálad, únavu, podráždění a rozhodit vás může i úplná maličkost. Netrpíte tak jen vy, ale i vaši nejbližší, kteří musí vaše nálady snášet. Přinášíme vám rady, které pomohou stres zmírnit.

1. Zažeňte ranní potíže

Ráno co ráno řešíte různé druhy žaludečních a střevních obtíží. Máte sevřený žaludek a ani pomyšlení na snídani. Přitom jste na ni zvyklí a víte, že je základem vašeho celodenního jídelníčku.

Zklidněte se.

Máte někdy pocit, že se ze všech těch úkolů zblázníte? Když si vzpomenete, co všechno máte ještě dořešit, udělá se vám špatně? Na chvíli se zastavte a několikrát se zhluboka nadechněte. Nejen že se vám do orgánů dostane více zdravého kyslíku, celkově se uklidníte a srovnáte. Vaše práce tak znovu získá potřebný nadhled.

2. Odpočívejte, spěte

Co si budeme nalhávat, přes den není na pořádný odpočinek čas – práce, děti, cvičení, vaření, příprava na další pracovní den. Pokud si člověk vůbec nějaký ten čas udělá, bývá to většinou pozdě večer. Zkuste se uvolnit, chvíli se protáhněte. Zkuste pár cviků na záda a ztuhlou šíji.

Před spaním pak zvolte knihu místo televize. Ta vás uklidní a lépe připraví na kvalitní spánek. Zkuste přípravky z meduňky lékařské či kozlíku. Jsou to byliny, které se osvědčují při nespavosti způsobené nervovým vyčerpáním, přepracováním a stresem, a přímo ovlivňují rychlost usnutí.

3. Nepřepínejte se

Osvojte si zásady asertivního chování a nebojte se říkat „ne“. Neberte si více úkolů, než je ve vašich silách zvládnout. Je to zbytečné, navíc to málokdo ocení.

Poznáte to hlavně vy, a to na svém zdraví. Naučte se rozdělovat úlohy mezi své kolegy a podřízené. Uvidíte, že z vás spadne mnoho starostí a získáte i více času na vlastní zájmy.

4. Užívejte si volný čas

Každému vyhovuje jiná aktivita – procházka, kolo, posezení s přáteli, úklid, vaření. Prostě dělejte to, co vás zrovna napadne, jen neseďte doma a „neužírejte se“. Jakákoliv více či méně náročná aktivita vás donutí soustředit se na výkon. Odsunete tak aktuální starosti. A taky se díky ní uvolňují endorfiny, které povzbuzují dobrou náladu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).