Hlavní navigace

COOP do konce roku otevře dalších dvacet prodejen s nonstop provozem

Sdílet

 Autor: COOP
V jakých městech se otevřou další automatické prodejny COOP, kde s bankovní identitou nakoupíte i v noci?

Potraviny COOP ve strakonické Podskalské ulici se loni 16. března staly první plně samoobslužnou prodejnou v České republice. Do té doby běžně fungující prodejnu o výměře 80 metrů čtverečních s 2500 položkami v sortimentu doplnily o řadu nových technologií a kamer, jež zákazníkovi umožnily do obchodu vstoupit kdykoliv, i mimo běžnou pracovní dobu. Prodejna tak funguje vlastně nonstop – přes den běžně s prodavačkou, v noci umožňuje bezobslužné nakupování

A po více než roce provozu už není jedinou prodejnou svého druhu, koncept, který COOP našel u sesterských družstev ve Skandinávii, se osvědčil i u nás, a tak další bezobslužné prodejny rostou jak houby po dešti.

Galerie: COOP Strakonice: první plně bezobslužná prodejna v ČR

Nově mají nonstop COOP v Lednici

Po obci Bujanov s jen šesti sty obyvateli vstoupil letos COOP s automatickou prodejnou do Lednice. Osmá prodejna s nonstop provozem bude sloužit místním, ale pomůže i vykrýt nápory turistů. Přes den si v ní lidé nakoupí jako v běžném obchodě, po standardní otevírací době se už zákazníci obslouží sami díky využití kombinace platební karty, bankovní identity a speciální aplikace v mobilních telefonech.

„Koncept automatického provozu se ukazuje být řešením pro celou řadu typů prodejen. První takové obchody jsme otevřeli v centrech menších měst, kde po běžné otevírací době nemají lidé možnost si v docházkové vzdálenosti nakoupit. Nyní pro změnu testujeme tyto prodejny na vesnicích, kde automatický provoz představuje jednu z mála možností, jak vůbec zajistit fungování obchodu s potravinami,“ říká Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP.

V Třeboni i v Českém Těšíně

Další automatizovaná prodejna se otevřela na konci května ve Skalici nad Svitavou. Jedná se o malou prodejnu v obci, kde přinese mimořádné zvýšení komfortu místním, díky 24/7 režimu. 

Galerie: Automatická prodejna COOP v Českém Krumlově

Během června se bude otevírat obdobně fungující prodejna v Třeboni a Českém Těšíně. Ptali jsme se pana Němčíka, kolik přesně automatizovaných prodejen do konce roku hodlají otevřít, ale přesné číslo v době našeho rozhovoru ještě neznal. „Odhadujeme, že jich bude kolem dvaceti,“ řekl nakonec.

Prodejna bez prodavačů po měsíci provozu: lidé nakupují hlavně před půlnocí a nikdo nekrade Přečtěte si také:

Prodejna bez prodavačů po měsíci provozu: lidé nakupují hlavně před půlnocí a nikdo nekrade

A kde se objeví další prodejny 24/7? „Rozhodnutí otevírat prodejny vždy závisí na jednotlivých družstvech. Nicméně budeme pokračovat v trendu měnit v automatické obchody jak malé vesnické prodejny, tak i prodejny městského typu. V příštích měsících otevřeme v tomto formátu i jednu prodejnu, která se svým formátem blíží supermarketu,“ říká Lukáš Němčík.

Prodejny mají úspěch

Podle dosavadních zkušeností automatický provoz generuje až 10 procent obratu prodejen a zákazníci si na jeho využívání zvykli velmi rychle. „Obecně jsme zatím s automatickým prodejem velmi spokojeni, a proto těchto prodejen přibývá. Nelze však přesně říci, která prodejna je nejúspěšnější. To vychází především ze skutečnosti, že jde často o velmi rozdílné druhy obchodů, a některé z nich navíc fungují jen velmi krátce,“ řekl serveru Vitalia.cz Lukáš Němčík s tím, že na jednu stranu mají malé vesnické obchody, dále malé prodejny městského typu a také standardní samoobsluhy.

Některé z nich, jako třeba prodejna v Lednici či Lipně nad Vltavou, jsou v turistických centrech. „V tomto typu prodejen očekáváme největší zájem zákazníků v letních měsících,“ říká ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).