Hlavní navigace

Čokoládové mince se vyrábějí podobně jako ty kovové

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Čokoládové mince už co nevidět naplní mikulášské balíčky našich ratolestí. Budou třpytivé, s obrázky nebo s plastickými motivy. Pojďte se podívat, jak se vyrábějí.

 I letos jsme pro vás připravili články s předvánoční tematikou. Sledujte Adventní kalendář 2017. Každý den nové okénko a nový článek.

Další adventní tipy najdete také v loňském adventním kalendáři.

Plné sklady, provoz na dvě až tři směny, šrumec jako v mraveništi, tak to aktuálně vypadá ve Valašském Meziříčí, ve firmě Poex. Společnosti, v níž to voní ořechy, čokoládou i kokosem. To proto, že se tady vyrábí jak dražované ořechy a ovoce, tak balí ořechy z celého světa a vyrábějí si tu i čokomince, které tak rádi dáváme dětem do mikulášského balíčku. A protože jsme si díky společnosti Albert, která nás ke svému dodavateli vzala, prošli celou výrobou, měli jsme možnost nahlédnout i do výroby čokoládových zlaťáků. A docela nás překvapilo, že se mince nevyrábějí odléváním do formiček s daným reliéfem, že se prostě vyrábějí úplně jinak, než jsme čekali.

Galerie: Jak se vyrábí čokoládové mince

Na začátku je jednoduchá mince

Výroba čokoládových mincí je nesmírně jednoduchá. Do jemně zvrásněných plastových formiček, které jsou připravené na páse, je strojově přesně nadávkována čokoláda. Jakmile je proces dokončen, formy se roztřesou. To proto, aby se čokoláda správně rozprostřela po celé ploše formičky. Pás se posune a pod dávkovačem se objeví další prázdné formy. Nadávkuje, roztřese, posune a tak stále dokola.

Jedna forma vedle druhé se posouvají po pásu směrem do zhruba dva metry dlouhého chladicího tunelu, kde se během krátké chvíle zchladí. Na jeho konci už čeká pracovnice, která formičky s již ztuhlými mincemi odebírá a vyklepává do nerezového zásobníku. Tradá, mince jsou na světě.

Je libo krajinku nebo reliéf?

Pokud chceme, aby povrch čokomincí zdobila jen barevná hliníková fólie například se zimním motivem, mohou si to čokoládové mince rovnou namířit do baličky, která jim v mžiku oblékne slušivý třpytivý kabátek na míru.

Pokud jsou ale tyto mince pouhými polotovary, ten nejdůležitější krok je teprve čeká. Ražení motivu. Plastické vzory, které jsou na mincích, totiž nejsou dílem forem, do nichž by se odlévaly, ale dílem speciální raznice. „Tyto mince se vloží do speciálních razicích strojů a jen mechanicky se na ně narazí speciální fólie,“ uvádí obchodní ředitel Leoš Havlát. Jde o jakýsi buchar s raznicí, který v jednom kroku minci jak zabalí, tak do ní přes obal vtiskne reliéf. Nedochází k žádnému nahřívání polotovarů mincí, jde čistě o tlak. „Kdyby z tohoto stroje padaly skutečné koruny, jsme milionáři,“ vtipkuje obchodní ředitel a paní obsluhující raznici ho doplňuje: „A kolik lidí by tu chtělo pracovat… i zadarmo…“

Výroba čokomincí s reliéfem je tedy velmi podobná výrobě kovových mincí, které nám chrastí v peněžence. I ty jsou nejdříve jen obyčejnými plochými plackami, až lis a razidla z nich vytvoří platidla.

Galerie: Jak se vyrábí dutá čokoládová figurka

Malé a velké zlaťáky

V základu jsou tedy všechny mince vyráběné z Poexu stejné, bez plastického motivu, jen plochá kolečka s lehce vlnitým vzorem, aby šla dobře z forem vyklepnout. Liší se jen velikostí. „Vyrábíme tu mince o průměru třicet čtyři nebo čtyřicet milimetrů, přičemž jen u těch menších máme různé motivy ražby. Výhodou je nízká cena raznic, kolem tří tisíc za kus, a také snadná a rychlá výměna,“ prozradil Leoš Havlát.

Často tu vyrábějí mince pro reklamní účely, kdy na ně vyrazí logo firmy nebo třeba jméno školy. Novinkou jsou mince svatební, klasikou pak právě mince vánoční; polovinu obratu firma zvládne v předvánočním období. „Od jara do podzimu slouží raznice dobře, v létě je to horší, protože se čokoláda v mincích roztéká,“ netají nevýhodu čokoládových zlaťáků obchodní ředitel.

To ale při aktuálních nízkých teplotách naštěstí nehrozí, s chutí se tedy můžeme pustit do baleních mikulášských balíčků pro naše ratolesti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).