Hlavní navigace

Čokoláda bez cukru: Marketing s projímavými účinky

3. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vyhýbáte se cukru? A víte, že některé potraviny, které se pyšní tímto označením, jsou namísto toho ochuceny umělými sladidly? Nejlepší čokoláda bez cukru je ta bez náhradních sladidel.

Část spotřebitelů se na základě doporučení nutričních rádců snaží omezovat spotřebu cukru. Vede to k celé řadě marketingových projektů a produktů, operujících při jejich propagaci a prodeji spojením „bez cukru“.

Kdy je potravina „bez cukru“

Je tomu tak i v případě „čokolád bez cukru“ švédské společnosti HealthyCo, kterou nabízejí například některé e-shopy, třeba Košík.cz nebo Pilulka.cz. Uvedené tvrzení si zřejmě společnost může dovolit – za „cukr“ se totiž považují monosacharidy a disacharidy, v praxi tedy hlavně glukóza a sacharóza (řepný cukr). Podle legislativy lze přitom použít označení „bez cukru“ v případě, že podíl uvedených složek činí maximálně 0,5 gramu na 100 gramů výrobku. A to je patrně v případě HealthyCo pravda.


Autor: HealthyCo

Čokoláda bez cukru. Jenže ouha – zato se sladidlem

Jenže sacharidy v širším slova smyslu v čokoládě, respektive v kakaových bobech, samozřejmě přítomné jsou. Jde ovšem v drtivé většině o polysacharidy, což je mimo jiné škrob, vláknina nebo celulóza. „Cukru“ samotného je přitom v kakaových bobech málo, a proto je také skutečně přírodní čokoláda velmi hořká. Což v praxi znamená méně prodejná.

Doslazeno sladidly

Někteří výrobci proto používají k doslazování čokolád jiných sladidel, než je glukóza nebo sacharóza, a díky tomu pak mohou tvrdit, že jde o čokolády „bez cukru“. Otázkou je, jak daleko, či blízko je takový postup od klamání spotřebitele.

V případě uvedeného výrobce čokolád „bez cukru“ je „cukr“ nahrazen sladidlem maltitol, což je látka, která se v malém množství nachází například v zelenině. Pro průmyslové potřeby se však vyrábí ze škrobu a z hlediska přídatných látek (emulgátorů neboli éček) je maltitol označován jako E 965, což platí také pro maltitolový sirup. Pokud je takových přídatných látek ve výrobku více než deset procent, musí to být uvedeno na obalu výrobku. Zmíněné čokolády HealthyCo uvádějí ve složení sladidlo: maltitol 38 % (oříšková), 42 % (mléčná) až 43 % (hořká).

Maltitol patří mezi takzvané alkoholové cukry (polyoly) nebo také do již neexistující kategorie „umělá kalorická sladidla“, kam patřil například také sorbitol nebo laktitol. Maltitol dosahuje až devadesát procent sladivosti sacharózy (řepného cukru), oproti sacharóze je výhodou jeho nižší energetická hodnota (maltitol má 2,1 kalorií na gram, sacharóza 3,9 kalorií na gram). Po rozkladu se v lidském organismu mění v poměru 1:1 v glukózu a fruktózu. Je řazen mezi stabilizátory a zvlhčující a změkčující přípravky.

Marketing s projímavými účinky

„Čokolády bez cukru“ obsahující maltitol nicméně není radno konzumovat ve velkém množství, jak by se při „absenci“ cukru mohlo někomu zdát.

Stejně jako další polyoly má totiž i maltitol mírně projímavý účinek, případně může u některých citlivějších jedinců způsobovat plynatost, a to už při dávkách čtyřiceti gramů. Také proto je v některých zemích mimo EU (Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Mexiko nebo Norsko – není členem EU) povinnost výrobců uvádět na obalech produktů s maltitolem spotřebitelské varování ve znění: „Nadměrná konzumace může mít projímací účinek.“ Ten se může projevit po konzumaci devadesáti až sta gramů denně.

Snaha nahrazovat klasický řepný cukr jinými sladidly je tak možná marketingově úspěšná, pro spotřebitele, který chce omezovat spotřebu cukru, je ale vhodnějším řešením buď přímo snížit spotřebu cukru, nebo, v případě čokolád, konzumovat čokolády s vysokým obsahem kakaa a bez náhradních sladidel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).