Hlavní navigace

Do porodnice s igelitkou, nebo třemi kufry?

Sdílet

V každé porodnici předem dostanete seznam věcí, které si musíte vzít sebou z domova a jež naopak dostanete na pokojích zdarma. V některých, obzvláště menších zdravotnických zařízeních si musíte přinést všechno, občerstvením k porodu počínaje a toaletním papírem konče. Jinde vám postačí jen doklady a hygienické potřeby. Co vás může zaskočit?

Zatímco v případě první varianty musíte ke dvěma až třem taškám přidat ještě dobře cvičeného nosiče (panikařící manžel nebývá k tomuto účelu tvorem zrovna nejvhodnějším), variantu druhou lehce obstaráte sama a ještě si k tomu můžete zpívat třeba Slavíky z Madridu pozpátku. Na druhou stranu skromný seznam může skrývat více úskalí, než se na první pohled zdá. Posuďte sami (nebo spíše samy):

Stručný seznam věcí do porodnice

těhotná
DOKLADY:
  • občanský průkaz
  • těhotenský průkaz
  • průkaz pojištěnce
  • vdané ženy – oddací list
  • svobodné ženy – rodný list, případně dohoda o jméně dítěte
  • porodní plán
TAŠKA PRO MATKU:
  • mobil
  • fotoaparát
  • kojící podprsenky (2 kusy)
  • vložky do podprsenky
  • kalhotky
  • hygienické potřeby (bez parfemace)
TAŠKA PRO DÍTĚ:
  • jednorázové pleny
JINÉ:
  • oblečení, boty a občerstvení pro tatínka k porodu

Užitečné drobnosti

I když vše vypadá na první pohled jednoduše a nekomplikovaně, připravte se i na možná nepříjemná překvapení. Tak například nemocniční prádlo. Asi nejčastěji si rodičky stěžují na tzv. nemocniční andělíčky. Pokud zjistíte, že vašemu modelu chybí jen jedna šňůrka na zavázání, můžete si gratulovat. Horší je, pokud se kamsi do ztracena odporoučely všechny. „Za nás ještě nebyl tak rozšířený rooming-in (pokoje, kde jsou maminky společně s novorozenci, pozn. red.) jako dnes,“ svěřuje se Romana K., matka dnes už dvacetiletých dcer. „Mezi kojením jsme se na pokojích hodně nudily, tak jsme si vždycky vyžádaly nějaké to prádlo za zašití nebo opravu. Dnes mají maminky prakticky hned po porodu tolik starostí, že na nějaké zašívání nemají ani pomyšlení a nikdo jiný to asi neudělá.“  

Mezi nešvary českých porodnic patří také často až miniaturní ručníky. Pokud se během první doby porodní chcete osprchovat víckrát než jednou, nezbývá, než si z domu vzít větší osušku. Zimomřivým maminkám ještě doporučuji přibalit do tašky jeden nebo lépe více párů teplých ponožek.

„Nemáme nic proti tomu, aby si maminky přinesly do porodnice svoje oblečení,“ říká EVA ŠPRLOVÁ, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení z nemocnice ve Frýdku-Místku. „Důležité je, aby se ženy cítily pohodlně a příjemně. Nejčastěji si pacientky berou z domova jednu lepší noční košili, kterou si oblékají v době návštěv, ale po zbytek dne se rády vrací k nošení nemocničního prádla.“

A ještě několik malých drobností z domova v porodnici určitě oceníte. Nosíte-li dlouhé vlasy, budou to určitě gumičky k jejich sepnutí, jelení lůj na rty (při vydýchávání kontrakcí rty rády osychají), nějaké pití (bez bublinek) a lehké jídlo (např. piškoty).

Čekáte rodinu? Připravili jsme pro vás:

Neobvyklé, ale praktické

dítě

Na oddělení šestinedělí zase počítejte s jinými zákeřnostmi. Je sice fajn, když porodnice poskytuje maminkám vložky na očistky, ovšem leckde se už nedozvíte, že jejich množství je na příděl, a pokud krvácíte opravdu hodně, musíte si „nadstandardní množství“ doslova vyštěkat. Užitečný bývá i nafukovací kruh do vody (hráz bývá někdy při sezení velmi citlivá) a fén na sušení stehů.

„Připadala jsem si jako blázen, když jsem si ty věci na radu kamarádky balila,“ svěřuje se maminka půlročního Tadeáška Lenka S. „Kruh jsem nakonec neupotřebila, zato stehy jsem fénovala tak čtyřikrát za den a doktoři se divili, jak se krásně hojím.“ Pro jistotu ještě přibalte krabičku paralenu na bolení hlavy (oproti jiným přípravkům z lékárny ho můžete užívat i při kojení) a roličku toaletního papíru – pro strýčka příhodu.

Už nemyslím jen na sebe

Pro miminko si zase určitě vezměte alespoň jedny náhradní oblečky (ve tři hodiny v noci se ho obvykle nedočkáte), vlhčené ubrousky na zadeček (na oddělení šestinedělí místo nich nafasujete žínku a vodu), bepanthen (nic lepšího na zadeček neznám a hodí se i na bolavé bradavky) a vlastní dětskou kosmetiku, pokud chcete používat jinou značku, než nabízejí v porodnici.

„A výbavičku na odchod domů si určitě nachystejte předem,“ radí ještě maminka Lenka, „abyste nedopadly jako já. Manželovi jsem přes telefon půl hodiny vysvětlovala, kde najde malé dupačky, košilky atd. Nakonec mi přinesl oblečení asi na roční dítě s tím, že to ostatní mu přišlo na našeho cvalíka moc malé,“ směje se.

Co se osvědčilo vám? Postrádaly jste v porodnici něco důležitého? Poraďte ostatním.

Ilustrační foto: Dreamstime

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).