Hlavní navigace

V dětských zubních pastách jsou látky, kterým je lepší se vyhnout

Sdílet

 Autor: SXC
Děti pastu jedí. Do jejich těla se tak dostanou obsažené emulgátory, pěnidla, sladidla či fluoridy v mnohem větším množství, než je záhodno. Co všechno jsme našli?

Tak předně: žádná z deseti zakoupených zubních past neobsahuje zakázané látky. To je však konec dobrým zprávám. Je smutné, že z té desítky dětských zubních past, zakoupených v lékárně i v drogerii, je – když budeme chtít být hodně opatrní – skutečně pro zdraví nejbezpečnější jen jedna – zubní pasta Welleda pro děti.

Je lepší, když si dítě čistí zuby pod dohledem rodičů, aby pastu tolik nepolykalo.
Autor: Isifa.cz

Zubní pasta není pro čištění zubů u dětí zásadní, říká stomatolog

Všechny ostatní ve větší či menší míře obsahují látky, které jsou v podezření, že škodí zdraví. Některé dokonce proto, že by se mohly podílet na vzniku nádorů. Přitom se všechny zubní pasty chlubí, že jsou extra pro děti, některé dokonce už od prvních mléčných zoubků nebo od věku 0 let. Jen dvě pasty (Signal a Lacalut) píší na obale, že jsou až pro děti od dvou do šesti let, respektive od čtyř do osmi let.

V čem je problém? Děti pastu jedí

Proč je tak důležité zajímat se o to, co dětské zubní pasty obsahují?  „Protože výzkumy ukazují, že děti do šesti let většinu zubní pasty snědí, takže skončí v jejich žaludku a neovlivňuje organismus jen přes dásně, jako je tomu obvykle u dospělých, ale mnohem víc se vstřebává do těla,“ vysvětluje lékárnice Hana Mašková.  

Co jsme nakoupili?

  • Welleda, zubní pasta pro děti
  • Elmex, špeciálna ochrana pred zubným kazom pre mliečne zuby
  • Odol – Perlička
  • Natuvell Zahngel Erdbeere (vyrobeno pro Globus)
  • Lacalut pro děti
  • Odol 3 Dent pre deti
  • Aquafresh Kids
  • Sensodyne Pro Namel Junior
  • Signal Kids
  • Vademecum Junior

Je jasné, že bez konzervantů a pěnidel se zubní pasty neobejdou. Bez fluoridů by se ovšem obejít mohly, protože fluor není látka, která by byla vhodná pro malé děti, obzvlášť pro ty nejmenší, co pastu snědí. „Když si vybíráte pastu, a chcete, aby byla skutečně bezpečná, zkuste spíš ty bez fluoridů, a pozor – ty se mohou skrývat i pod názvem olaflur,“ radí lékárnice Hana Mašková.

Jen jediná z uvedených zubních past férově přiznává, že obsahuje fluorid sodný a je tudíž dobré, aby si děti čistily zuby pod dohledem dospělého a „minimalizovalo se tak riziko polykání pasty. Jestliže fluor dítě přijímá ještě z jiných zdrojů, konzultujte použití pasty se s lékařem“ píše na obale Sensodyne.

Nejlepší je obejít se bez pasty

„Vůbec nejlepší pro úplně malé děti je, když si čistí zuby jen namočeným kartáčkem, bez pasty. Nejde totiž ještě o to, aby zuby odolaly paradontoze, ale spíš o návyk naučit se, že se denně čistí zuby. A k tomu pastu nepotřebujete. Ale chápu, že to asi málokterému dítěti takto bude chutnat a bude ho to bavit,“ dodává lékárnice.  

Stomatolog Jan Špiller k tomu v zubní poradně na Vitalii řekl před časem v podstatě totéž: „Je fakt, že dětské zubní pasty obsahují jen velmi malé množství fluoru, ale pokud dítě opravdu polyká většinové množství, není dobré pastu na kartáček dávat. Případně jen opravdu lehounce potřít,“ říká lékař a dodává: „Pasta není pro vyčištění zubů zásadní. I bez ní se dají zuby dobře vyčistit. Nadměrné polykání pasty a tím přísun fluoru se na zubech opravdu může negativně projevit,“ zní jeho rada.

Co najdete v dětských zubních pastách

Takže máte možnosti čistit buď bez pasty, nebo s pastou, ale přitom hlídat, aby jí dítě příliš nesnědlo. A také sledovat, co která pasta obsahuje.

Čemu se tedy vyhnout, když už si vybíráte zubní pastu pro potomka? Sestavili jsme seznam látek, které se v dětských zubních pastách vyskytují, a je lépe se jim vyhnout.   

Čemu se raději vyhnout?

Titanium Dioxide – oxid titaničitý (E 171), slouží jako barvivo, ale jde o přísadu nevhodnou pro děti, protože je podezříván, že je karcinogenní. Z námi nakoupených past jej obsahovaly čtyři. 

Cocamidopropyl betaine – pěnidlo, v některých pramenech je uváděno jako rizikové pro zdraví.

Olaflur – látka z rodiny fluoridů, má chránit před paradontózou. Fluoridy jsou při špatném dávkování toxické. Při dlouhodobém předávkování se ukládají v kostech a zhoršuje se tak jejich kvalita. Předávkování v prvních letech života, než se vyvine trvalý chrup, může vést k zubní fluoróze, tvorbě barevných skvrn na zubech a zeslabení zubní skloviny.

Methylparaben – konzervant, může být příčinou alergií stejně jako další parabeny.

Glycerin (glycerol, E 422) – zvlhčovadlo. Je slabě jedovatý. V menších dávkách způsobuje bolesti hlavy, žaludeční potíže a zvracení. Ve větších dávkách může způsobit poškození jater.

Xylitol – sladidlo, E 967. Má mírně projímavý účinek.

Sacharin – sladidlo, E 954, u něhož testy na myších prokázaly, že může způsobovat rakovinu močového měchýře, dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. Proto jej americká potravinová agentura FDA 1977 zakázala, ale nakonec jej v roce 2000 odstranila ze seznamu karcinogenních látek. V podezření je však nadále. V Česku se smí používat.

Dále je dobré vyhnout se látkám, které mají v názvu PEG nebo PPG plus číslo nebo další chemický název sloučeniny. Při jejich výrobě se používá karcinogenní ethylenoxid a zůstává v nich zbytkové množství této látky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).