Hlavní navigace

Co vás čeká na masáži?

16. 6. 2009

Sdílet

Masáže jsou příjemné. Jenže, pokud nevíte, co vás čeká, můžete z objednané hodiny odcházet zklamaní a o pár stokorun lehčí. Jak si správně vybrat masáž? A musíme se opravdu všude svlékat do naha? Jak vůbec zvýšit účinky masáže?

Masáží je mnoho druhů a různě ovlivňují fungování těla. Měli byste si vybrat z široké nabídky takovou, která vás láká nejvíce a která pomůže problému, jenž vás trápí. Některé masáže jsou zaměřené na detoxikaci, jiné především proti stresu, dále pak jsou relaxační nebo sportovní. Některé napravují tělo, jiné vylepšují estetické nedostatky. Je nejen mnoho druhů masáží, ale i technik.

Například není masáž zad jako masáž zad – někomu je příjemnější drsnější podání thajské masérky, jiný ocení uvolnění po indicku. Ať si vyberete jakoukoliv masáž, vždy by vás měla uvolnit a na chvilku zbavit stresu, protože působí na nervová zakončení v kůži. Hlubšími masážními hmaty lze pak rozrušit svalové zatvrdliny, srůsty, eventuálně jizevnatou tkáň v kloubních pouzdrech nebo šlachových pochvách.

Pokud si nevíte rady, jakou masáž si vybrat, nahlédněte do našeho speciálu „Jak se vyznat ve wellness“.

Do naha…

masáž zad 02

Kromě některých druhů masáží, například indických, se oleji nebo i krémy, medem či čokoládou masíruje nahé tělo. Řada lidí má problém vysvléci se před cizím člověkem, zejména když je opačného pohlaví. K masérovi je třeba přistupovat jako k lékaři a nestydět se před ním. Maséři jsou rovněž školeni tak, aby co nejméně narušovali intimitu lidského těla. Například při masáži hýždí musí být vždy jedna půlka pozadí zakrytá, říká Michal Dusil, ředitel Dexter Academy.

Důležité je vybrat si jak druh masáže, tak i salon. Někde z vás bez ohledu na etiku stáhnou deku nebo prostěradlo a vy ležíte v rouše Evině či Adamově pod rukama cizího člověka. Maséři jsou na lidskou nahotu zvyklí, ale klientovi není takové jednání rozhodně příjemné.  

Vyhrajte volňásky do wellness! Zúčastněte se Velké fotosoutěže serveru Vitalia.cz!

V profesionálním salonu vám nejprve ukážou masérskou místnost, v těch větších vás dokonce nechají vybrat si tu, která na vás působí nejpříjemněji a vy se zde o samotě vysvléknete. Záleží samozřejmě na partii, kterou chcete namasírovat, ale většinou musíte do naha, jinak by hrozilo zašpinění spodního prádla od oleje a jiných přípravků.

Nejčastěji si necháváme masírovat záda a taková masáž by měla správně začínat od hýždí. Problémy a bolesti zad mohou vznikat právě v této oblasti. Nacházejí se zde střední a malý sval hýžďový, které se zapojují do téměř všech pohybů a bývají zkrácené. Právě od nich je třeba záda masírovat. Někdy vám, v rámci zachování intimity věnují papírové spodní kalhotky na jedno použití.

  • Před masáží odložte šperky, hodinky a sepněte si vlasy.
  • V případě alergie nebo přecitlivělosti na nějakou látku to sdělte masérovi. 
  • Dodržujte pitný režim.
  • Odložte masáž, máte-li chřipku, teplotu nebo jiné zdravotní potíže.

Pitný režim, klid a relaxace

Kromě oblečení odložte i veškeré prstýnky, řetízky a jiné šperky. Zamezíte jejich zašpinění a umožníte krvi pořádně proudit, což je jedním z důvodů masáží. Navíc nebudou masérovi překážet. Dlouhé vlasy je třeba před masáží vyčesat a sepnout, také by mohly masérovi ztěžovat práci.

Na masáž nechoďte ani s prázdným, ani s plným žaludkem. Vhodné je najíst se zhruba hodinu předem. Chystáte-li se na masáž, nebo jste-li už po ní, věnujte zvýšenou pozornost pitnému režimu. Různé škodlivé látky a toxiny, které se při masáži uvolnily, je potřeba z těla odplavit. V některých salonech vám nabídnou z pestré škály kvalitních bylinných čajů, které slouží k očistě organismu. Někdy vám dokonce podávají čaj i během masáže. Pokud to v salonu zanedbají, je na vás, abyste tekutiny patřičně doplnili sami.

Vadí vám, že jste před masérem nazí?

Pokud máte možnost, osprchujte se před masáží teplou vodou – prokrvíte tělo, uvolníte se a připravíte se tak dobře na masáž. Masážní oleje se také lépe vstřebají a účinek masáže se zvýší. Kvůli uvolnění by měl každé masáži předcházet dýchací rituál – měli byste se alespoň čtyřikrát zhluboka nadechnout a vydechnout, sledovat, jak kyslík prostupuje celým vaším tělem. Jedná se spíše o psychickou záležitost a masér vás k tomuto většinou nevybídne.

Po masáži by vás měli přikrýt a nechat ještě chvilku odpočinout. Není příjemné, když vás ihned po hodinové relaxaci zvednou z lůžka. Masér většinou opustí místnost a vy pozvolna vstanete a obléknete se. Pokud vás masírovali nějakými speciálními prostředky, bývá přímo v místnosti sprcha.

Kdy se vyhnout masáži

cokoladova masaz

Máte-li chřipku, teplotu nebo jiné zdravotní potíže, masáž odložte. Stejně tak by se neměl masírovat člověk s nějakým akutním problémem, například při zánětu kloubů nebo svalů. Ten, kdo má křečové žíly, by se měl např. před absolvováním lymfodrenáží poradit s lékařem.

Masáže se nedoporučují při kožních vyrážkách, plísních, vředových a nádorových chorobách. Vzhledem k tomu, že se masážní oleje vyrábějí z nejrůznějších ingrediencí, určitě masérovi předem řekněte o případné alergii.      

Každý jsme jiný a masér někdy neví, jak moc si může dovolit přitlačit. Důležitá je tedy vaše vzájemná komunikace. Když vás něco bude bolet, nebo vám to nebude příjemné, určitě se ozvěte. Stejně tak se nebojte masérovi říci, že vám je daný hmat příjemný. Tělo si totiž většinou samo řekne, kde chce být masírované.

Salon nebo masáž od blízké osoby

Profesionál vás dokáže zbavit bolestí a pomůže od určitého problému. Každý člověk masáž někdy potřebuje, a to z nejrůznějších důvodů. Ovšem ve více než polovině případů je to hlavně kvůli stresu. Dnešní doba už je bohužel taková, jsme často ve stresu, což už samo o sobě bývá příčinou nejrůznějších zdravotních problémů a bolestí. Špatně dýcháme, bolí nás svalstvo i hlava. Pomoci nám může i masáž od laika. Domácí masáže mají spoustu výhod,  tou největší je skutečnost, že se vás dotýká blízká osoba. 

Zajímá vás, jak se správně namasírovat doma? Čtěte náš seriál Domácí škola masáží

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).