Hlavní navigace

Co skrýt před sluncem: čerstvé jizvy, tetování i těhotné bříško

Sdílet

 Autor: SXC
Že léto není vhodným časem pro veškeré zákroky, které se týkají kůže, jako je odstraňování znamének a podobně, už řada lidí ví. Měli byste si však chránit například i nedávné tetování.

I když lékařka Kateřina Kárová přiznává, že jde o velké zjednodušení, hází, co se týče slunění a léta, čerstvé tetování, jizvy, vrozené i získané vady kůže, do jednoho pytle. A dokonce i těhotné. Proč? Ti všichni by si totiž podle ní měli dávat pozor na slunce a místo odhalování těla, by jej měli před slunečními paprsky chránit.


Autor: SXC

Pod pojmem čerstvé tetování si ovšem nepředstavujte takové, které jste si nechali dělat minulý týden. Slušný salon vám řekne, že s ním tři týdny nesmíte na slunce. Co vám ale už neřekne je, že takto "poraněná“ kůže, se nehojí jen ty pouhé tři týdny, ale několik měsíců. Takže čerstvé tetování je i takové, které jste si nechali udělat před třemi měsíci," vysvětluje.

Kůže může kolem tetování na slunce a opalování zle reagovat a zanítit se. Nehledě na to, že tkáň poraněná tetovací jehlou je náchylnější ke spálení. Na slunění bezpečné je podle ní tudíž takové tetování, které jste si nechali dělat déle než před půl rokem, nejlépe před rokem. „Je lepší odolat chlubení se a počkat si, než si pak měsíce hojit zanícenou ránu, po níž zůstávají na kůži i nevratné defekty,“ dodává.

Těhotné bříško raději skryjte

Stejně tak není náhoda, že těhotenské plavky obsahují „zástěrku na břicho“. „To není proto, aby se ostatní na koupaliští nemuseli koukat na obří bříško, ale proto, že kůže těhotných na slunce reaguje jinak. V některých případech se mohou vytvořit obtížně odstranitelné pigmentové skrvny, nebo nežádoucí zpihovatění. Snáz než jindy se v těhotenství také může stát, že se zvrtnou v nádorové bujení různé útvary na kůži,“ varuje lékařka.

Čtěte také: Nemoci kůže

To zažila Františka J. Když otěhotněla a čekala své první dítě, všimla si po dvou měsících tmavší skvrnky na stehně. Neřešila to, byly jiné starosti. Ale skvrna se zvětšovala a Františka, zvyklá o sebe pečovat, přeci jen v šestém měsíci těhotenství zamířila na odborné vyšetření. To hned odhalilo, že je to nádor.

V nemocnici mi pak udělali testy, zjistili, že je zhoubný a nikdo se mě moc na nic neptal, hned jsem musela na operaci. A vyřízli mi hodně velký kus kůže okolo, takže jsem nikdy nenosila kratší sukně. Dodnes to moc nechápu, nijak moc jsem se totiž neslunila, tak jak to, že jsem měla nádor kůže?“ říká.

Odpověď je podle lékařky snadná: změny v těle dané těhotenstvím.

Ublížit může i parfém

Opatrně také s parfémy. Byť se do kosmetiky již léta nepřidávají složky, které s kůží na slunci nepříznivě reagovaly, takže lidem zůstaly mapy tmavší pigmentace, stále se nedá vyloučit, že pokožka na slunci zle zareaguje na některou ze složek parfému. 

Parfémy proto v létě nikdy nepoužívejte na místa, která odhalíte slunci. Takové tmavší pigmentové mapy, s jasným ohraničením, které takto vznikají, jsou totiž nevratné.

Slunce může být také spouštěčem nemoci vitiligo. „Tu u lidí často vyprovokuje pobyt u moře a nadměrné slunění, nebo hormonální změny a stres v těhotenství. A byť nejčastěji vzniká u lidí do dvaceti let a záleží i na dědičných faktorech, není vyloučeno, že se objeví kdykoliv,“ vysvětluje lékařka. Začíná nenápadně: jako bílý flíček na předloktí či na prstu ruky nebo na nártu, který se zvětšuje. A přibývají k němu další.

A co když už nějaké vady kůže máte?

Lidé, kteří už teď trpí některými vadami kůže, jako jsou například nemocní s depigmentací – zmíněným vitiligem, by pokožku slunci nabízet neměli vůbec. „Mám vyzkoušeno, že vitiligo na slunění reaguje citlivě. Byť se natírám, bílá místa brzy zrudnou, sloupou se a pak vypadám ještě hůř,“ stýská si šestadvacetiletá Natálie Matysová, která s nemocí, o níž lékaři dodnes nevědí, proč vlastně vzniká, žije téměř od narození. Bílá místa se jí na kůži po celém těle vytvořila po horečnaté nemoci ve třech letech.


Autor: SXC

Nemocí trpí asi čtyři procenta lidí a dá se léčit, ale jen obtížně. Obnovení pigmentace se dělá za pomoci fototerapie ultrafialovým světlem, používají se i kortikosteroidy, nebo léky typu Helin,“ říká Kateřina Kárová.

Mezi vady kůže patří i zjizvená tkáň. „Jizva pracuje a mění se celý rok od úrazu. Po tuto dobu bychom ji měli skrývat před sluncem, provádět tlakovou masáž, aby se tkáň prokrvovala a dobře hojila. A jelikož  jde opět o citlivou obnaženou tkáň, jsou jizvy náchylnější ke spálení,“ říká lékařka. Lepší než mazat jizvy opalovacími krémy ovšem podle ní je překrýt je oblečením a nejde-li to, chránit je speciálními náplastmi. Ty dokonce jizvám pomáhají v hojení – zkušený lékárník poradí.

Chcete, aby se na vás v létě dalo koukat?

Přečtěte si seriál Letní odhalení: Takhle na ulici nemůžu!


pedikúra / depilace / křečové žíly / co je vidět pod šaty / vady kůže / špeky

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).