Hlavní navigace

Co se děje na jatkách v Polsku?

28. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto Depositphotos.com
Média přinesla informace, podle nichž docházelo na jatkách z Mazovského vojvodství v Polsku k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označeno jako nezávadné, vhodné k lidské konzumaci a uvolněno na trh.

O situaci informovala nejprve zahraniční média na základě reportáže polského investigativního novináře. Patryk Szczepaniak v minulém roce pracoval tři týdny na jatkách v Mazovském vojvodství nedaleko Varšavy a na skrytou kameru natočil, co se tu odehrává. O reportáži odvysílané na polském kanálu TVN24 informoval např. britský list The Guardian, posléze se tato zpráva objevila i v českých médiích.

„Během tří nočních směn zaměstnanci porazili minimálně 28 krav, které byly tak nemocné, že se ani neudržely na nohou. Podle novináře nebyl na místě během nočních směn přítomný žádný z veterinářů, kteří jinak musí na porážku zvířat dohlížet. Krávy se z nákladních vozů táhly na porážku pomocí provazů, které pracovníci uvazovali kolem jejich rohů a nohou,“ popisuje Aktuálně.cz.

„Chovatelé místo toho, aby zaplatili 500 zlotých (zhruba tři tisíce korun) za usmrcení nevyléčitelně nemocného dobytka, prodávají jej za zhruba stejnou částku majitelům jatek,“ citují Novinky.cz reportéra.

Ministerstvo nic neví

Ministerstvo zemědělství ČR, do jehož kompetence tento problém spadá, zatím nemá oficiální vyjádření. „Hned poté, co jsem obdržel informace o problémech na polských jatkách, jsem inicioval setkání se svým polským kolegou. Důrazně jsem jej požádal o oficiální informace, které vyhodnotíme a přijmeme odpovídající opatření,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman, který se se svým polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim v souvislosti se skandálem setkal v Bruselu.

Polský ministr přislíbil, že se bude situací okamžitě po návratu zabývat a vyvodí z ní patřičné důsledky… Situace je však přitom podle reportáže „veřejným tajemstvím“: „Regionální média po celém Polsku jsou plná inzerátů ohledně prodeje v podstatě umírajícího dobytka, obvykle s textem typu ‚prodám krávu po vitaminové léčbě‘, což je eufemismus pro léčbu antibiotiky. Majitelé jatek tak nemají problém s nákupem masa z nemocných zvířat,“ cituje server Novinky reportáž.

Může být maso z polských jatek v ČR?

Státní veterinární správa (SVS), která v ČR dohlíží na bezpečnost potravin živočišného původu, se dnes oficiálně dotázala polských dozorových orgánů, zda se hovězí maso z uvedených jatek mohlo dostat mimo hranice Polska. Na odpověď v současnosti čeká.

(SVS shodou okolností minulý týden zveřejnila výsledky své činnosti za minulý rok. Jak jsme informovali, v ČR se zaměřila především na přepravu potravin, kde stoupá počet prohřešků. Veterináři zadrželi například zásilku masa převáženého ve špinavé popelnici.)

„Prioritou je pro mě ochrana našich spotřebitelů, proto jsme po dohodě s ústředním ředitelem Státní veterinární správy zahájili intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso zejména z Mazovského vojvodství,“ uvedl k polskému skandálu ministr Toman.

Podle informací SVS se do ČR v loňském roce přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího masa z Polska o celkové hmotnosti téměř 14 300 tun. Při kontrolách živočišných produktů SVS zakázala uvolnit na trh v ČR necelých 8 tun polských potravin (7,6 tuny kuřecího masa, 54 kg vepřového masa, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků).

SVS věnuje kontrolám zahraničních potravin stabilně vysokou pozornost a počty kontrol meziročně stále mírně stoupají. Například v roce 2017 provedli inspektoři 7048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7175 kontrol.

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dnes v souvislosti s případem vyzvala ministra Tomana a vládu České republiky, aby urychleně zastavila dovozy hovězího masa a výrobků z této suroviny z Polska. „Polská veterinární správa selhává při kontrolách v masokombinátech a na jatkách. Současně žádáme vládu, aby byly provedeny kontroly ve všech prodejních řetězcích a prodejnách potravin a následně vyřazeny všechny polské výrobky obsahující hovězí maso z prodeje. Požadujeme, aby dovozci a prodejci hlásili jakékoliv další dovozy polských výrobků z hovězího masa, než budou uvedeny na trh v České republice. Jsme zásadně proti, aby se v České republice prodávaly výrobky z kontaminovaného masa, které ohrožují zdraví našich občanů,“ požadují mimo jiné.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).