Hlavní navigace

Co s posledními cuketami? Místo těstovin budou cuketové špagety

26. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Goodie
Cuketové špagety jsou vděčná obměna těstovinových nudlí. V kombinaci s omáčkou a různými semínky zasytí tak akorát. Dodají vlákninu a živiny. A hlavně nás nezaplácnou až k pocitu těžkosti.
Co se dozvíte v článku
  1. Raději menší cukety
  2. Cuketové špagety – jak na to
  3. Recept na cuketové špagety se semínky

Raději menší cukety

Konec cuketové sezóny se blíží. Ideální pro sklizeň jsou už plody o velikosti 7 centimetrů, jsou křehké s jemnou chutí. Menší kousky je dobré vybírat i na trhu či v obchodě, více (objemu) je zde méně (chuti). Cukety by se neměly nechat dorůstat do větší velikosti, než je 15 až 20 centimetrů, pak již nejsou tak dobré a mají plno semínek.

Pro odříznutí cukety se má používat ostrý nůž a na plodu se ponechává delší stopka, aby byla zachována delší trvanlivost. Pokud na záhoně zůstávají cukety až do podzimu, je dobré dbát na to, aby byly sklizeny před příchodem mrazíků, anebo je před nízkou teplotou chránit netkanou bílou textilií.

Podrobněji jsme se této tykvovité zelenině věnovali například v článku Cuketa je nízkokalorická dobrota, hořká chuť varuje před otravou, kde najdete další informace o složení či využití v kuchyni. Tentokrát si představíme recept na pokrm, který je čím dál populárnější, protože je vhodný snad pro všechny – vegetariány, vegany či vyznavače raw – syrové stravy, ale i ty, kdo chtějí jen obměnit či odlehčit svůj jídelníček.

Cuketové špagety – jak na to

Jak to u podobných označení bývá, cuketové špagety ty těstovinové připomínají možná vzhledem, respektive tvarem. Dlouhé tenké nudle jsou ale v tomto případě zhotoveny ze zeleniny.

Říká se jim zucchini noodles, cuketové nudle či cuketové špagety. Jak takové cuketové nudle vyrobit? Existují v zásadě dva způsoby – pěkně ručně, nebo s moderním kuchyňským pomocníkem.

Na tři porce budeme potřebovat zhruba jednu velkou nebo dvě střední cukety.

Škrabka a nůž

Pomocí škrabky seškrabujeme delší plátky cuket. Vyskládáme je na sebe do 5 cm sloupců a následně je nakrájíme velmi ostrým nožem podélně na nudle. Tato varianta je o něco pracnější než s použitím speciálního spiralizéru.

Spiralizér

Cuketové špagety můžeme zpracovat i pomocí kuchyňského přístroje – tzv. spiralizéru. Jedná se o nákladnější, avšak o něco málo rychlejší variantu. Stačí cuketu napíchnout, přitisknout ji ke krájecímu otvoru a otáčet pomocí páky.

Dále už můžeme experimentovat, receptů na cuketové špagety existuje celá řada, podobně jako u jejich těstovinových jmenovců. Jedná se o lehké a výživné jídlo, které mají v oblibě i děti.

Recept na cuketové špagety se semínky

Na špagety:

  • 1 velká nebo 2 střední cukety

Na omáčku:

  • 2 avokáda
  • 5 cherry rajčátek nakrájených nadrobno
  • malý svazek petržele nakrájené nadrobno
  • 1/2 červené cibule nakrájené nadrobno
  • šťáva z 2 limet
  • 1–3 stroužky nastrouhaného česneku
  • 1/2 čajové lžičky oregana
  • 1/2 čajové lžičky pepře
  • 1 čajová lžička himalájské soli
  • hrst lahůdkového droždí

Na dochucení:

  • konopná semínka
  • piniová semínka
  • chia semínka
  • případně pistácie

Připravíme si cuketové špagety (viz výše). Smícháme postupně všechny suroviny na omáčku dohromady. Připravené cuketové špagety důkladně promícháme s omáčkou, nejlépe to jde rukama. Na závěr zasypeme semínky dle doporučení či chuti.

Autor receptu a fotografií Goodie, kde můžete i vybírat suroviny potřebné do receptu. 

Jinou variantu cuketových špaget včetně receptu a fotonávodu najdete v článku Secret of Raw: restaurace bez sporáku:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).