Hlavní navigace

Co s naším mozkem dělá vánoční stres

18. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Arun Kuchibhotla on Unsplash, podle licence: Public domain
„Nedovolte stresu, aby na Vánoce ovládl váš mozek,“ říká neurolog Martin Jan Stránský. Všichni to víme a stejně často děláme podobné chyby.

Perfektně uklizený byt, minimálně osm druhů cukroví, dokonalá výzdoba podle posledních trendů, nekonečné nákupy… Kdo kdy řekl, že laťka musí být přesně takhle vysoko? Proč se stresujeme přípravami na ty nejdokonalejší Vánoce, i když nás to vyčerpává, snižuje naši běžnou výkonnost a bere náladu? Jde to i jinak? Podle neurologa Martina Jana Stránského bezpochyby ano, jen je třeba nastavit si priority.

Vánoce jsou zátěží pro mozek

„Měli bychom mít jasno v tom, co je pro nás skutečně důležité, nastavit si své tempo a neklást na sebe nesmyslné nároky,“ říká Martin Jan Stránský. Vánoce jsou totiž opravdovou zátěží pro mozek.

Jedním z důvodů je právě tlak na to všechno zvládnout. Druhým, že atmosféra svátků nás nutí přemýšlet o věcech z pohledů, z kterých o nich tak běžně nepřemýšlíme. „Mozek neustále touží být odměňován a cítit se dobře. A aby toho dosáhl, porovnává každou novou zkušenost s podobnou, kterou již získal dříve. Všechna ta krásně vyzdobená okna, dárky, stromeček, pohádky, kamarádi, mše, koledy – to jsou pozitivní vzpomínky, které si většina z nás udržuje již od dětství. Právě díky nim se tak těšíme na Štědrý den – mozek ví, že právě přichází blaho,“ popisuje lékař.

Aby to tak ale opravdu bylo, musí se všechno odehrát podle našich představ. A to právě kvůli zbytečně náročným přípravám nemusí vyjít.

Deformované svátky

Na Vánoce přeci nic nemusíme stíhat. Vždyť všichni určitě nejvíce oceníme, že budeme spolu a šťastní. Chovat se hezky k sobě a svému okolí má navíc ještě další pozitivum. „Pokud mozku vysíláme signály, že jsme spokojení a šťastní, dokážeme se lépe rozhodovat a všechno nám půjde lépe od ruky,“ říká neurolog.

Aby vůbec bylo možné svátky si užít, je potřeba naučit se relaxovat. To znamená najít si čas k tomu, co nás nabíjí, a hýčkat se. Na každého platí něco jiného – kniha v posteli, dobré jídlo, procházka s partnerem, spánek.

Galerie: Stopněte stres – 7 uklidňujících aktivit 

Velmi dobře funguje metoda vědomé vizualizace, kdy se ponoříme do svých představ či hezkých zážitků. „Je velice důležité, jak říkám, zůstat orientován v sobě. Vánoční období provází brutální exces komercialismu, v obchodech do vás hučí vánoční hudba, všude jsou davy. Máme pocit, že musíme kupovat a utrácet, což je ale pro mnoho lidí těžké, protože je konec roku. Moderní společnosti se podařilo dokonale deformovat skutečný smysl vánočních svátků. Vzpomínka na příjemné pocity nám pomůže udržet myšlenky, abychom se ze svátků doslova nezbláznili,“ uvádí Martin Jan Stránský.

To hezké i to horší

Vánocům se ne nadarmo také říká „svátky rodiny“. Pocity štěstí, které máme ve spojení s nimi v mozku uloženy, se mohou promítnout i do zlepšení vztahů mezi lidmi. Prostě už jen tím, že se všichni sejdou u jednoho stolu, těší se společně s dětmi, vzpomínají na hezké věci, a tak si k sobě opět otevírají dveře.

„Jenže přesně tento sklon k optimismu sám od sebe tvoří riziko ke stresu, v případě jeho neplnění,“ dodává MUDr. Stránský a pokračuje:  „Nesmíme zapomenout, že většina z nás o Vánocích provádí určitou rekapitulaci předchozího roku – v případě, že šlo o neblahý rok, je snadné propadnout do regrese. Právě to vysvětluje, proč je vánoční období doprovázeno nejen nárůstem blaha, ale i deprese.“

Odborná spolupráce:

MUDr. Martin Stránský, M.D., FACP

Neurolog, zakladatel a ředitel Polikliniky na Národní, zakladatel bezplatného poradenského centra ve zdravotnickém právu Kancelář Ombudsmana pro zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).