Hlavní navigace

Co přinést na vánoční besídku, když ne cukroví

Autor: Vitalia.cz

Vánoční besídky jsou fajn, spousta dojetí, slz, příjemných setkání, ale má to háček. Paní učitelka požaduje drobné pohoštění. Zapomeňte na chipsy a cukroví, máme pro vás lákavé tipy, které vás nebudou stát mládí.

Doba čtení: 5 minut

Začíná období vánočních besídek, dokonale nacvičených představení a malého školního obžerství. Děti jsou úkolovány, aby přinesly drobné pohoštění. Obvykle se to odbyde nadrobeným vánočním cukrovím, ale jestli chcete letos vyhrát cenu kreativního rodiče, připravte spolu s dětmi pestré jednohubky, na kterých si smlsnou všichni. A jestli chcete jen poradit, co nakoupit a co nechat v regálech, i na vás jsme mysleli.

Co koupit a co vynechat?

Když vyrazíte do obchodu s cílem nakoupit na vánoční besídku, neberte všechno, co výrobci schválně zabalili do lákavých barevných obalů. „Méně vhodné potraviny jsou ořechy v polevách, sušené ovoce s přidaným cukrem, slané pochutiny, jako jsou například chipsy a brambůrky. Nekvalitní čokolády, které obsahují méně než třicet procent kakaa, sušenky s polevou, tučné sýry a uzeniny,“ radí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.

Naopak sušené ovoce, neochucené ořechy, celozrnné sušenky, sušenky ze sušeného ovoce / ovesných vloček / kokosu nebo celozrnné krekry či celozrnné lupínky (špaldové, kukuřičné atp.) odbornice považuje za ideální. Jenže ne všechny děti láká sušené ovoce a celozrnné krekry. Někdy je třeba vykasat rukávy a kvalitní potraviny jednoduše zpracovat v produkt, po kterém děti s chutí sáhnou. A nebojte se, všechny dobroty na besídku zvládnete v rekordním čase a hrstkou surovin (v galerii najdete další návody, jak na to).

Doporučené suroviny k nákupu na besídku:

  • sušené ovoce,
  • neochucené ořechy,
  • celozrnné sušenky,
  • sušenky ze sušeného ovoce / ovesných vloček / kokosu,
  • kvalitní hořká čokoláda
  • lupínky celozrnné (špaldové, kukuřičné atp.),
  • celozrnné krekry,
  • špaldové tyčinky,
  • sýry do 30 % tuku,
  • kvalitní šunka s min. 90 % masa,
  • čerstvá zelenina a ovoce.

Sladké, a přesto bez přidaného cukru

Jak je to barevné a sladké, tak s tím budete mít úspěch. Úplně nejsnazší je vytvořit jednohubky z ovoce. Formičkou na vykrajování z oblíbeného ovoce vykrájíte stejné tvary, které skládáte na sebe. Skvěle vypadá třeba banán proložený kiwi a plátky jahod s hroznovým vínem na vrcholu. Když tenhle komínek středem propíchnete barevnými párátkem, zmizí z tabule dříve, než byste řekli švec.

Méně vhodné suroviny k nákupu na besídku:

  • ořechy v polevách,
  • sušené ovoce s přidaným cukrem,
  • chipsy a brambůrky,
  • nekvalitní čokolády, které obsahují méně než 30 % kakaa,
  • sušenky s polevou,
  • tučné sýry,
  • uzeniny.

Podobně dobře bude fungovat i jablečný „donut“, bez pečení. Stačí podélně nakrájet jablko na cca půlcentimetrové plátky a kulatým vykrajovátkem se zbavit jádřince. Na tento „korpus“ namažete pomazánku z oříšků (ideálně doma připravenou z umletých pražených lískových ořechů, másla, agáve sirupu a trochu vody) a dozdobíte. Stačí nadrobno posekaná hořká čokoláda a ořechy. Skvěle se hodí i brusinky nebo rozinky či pokrájené meruňky.

Zkusili jsme připravit i banánové smajlíky, s nimiž vám mohou pomoci i děti. Na centimetrová kolečka nakrájeného banánu namažete pomazánku z oříšků (viz výše), oči smajlíka uděláte buď z rozinek, nebo semínek granátového jablka a pusu z malé výseče blumy. Jsou veselé a ze dvou banánů budete mít plný talíř.

Dětem budou chutnat i datlové kuličky, doporučuje Alena Paldusová, odbornice společnosti Albert:

Datlové kuličky

  • 15 datlí
  • 150 g kešu ořechů
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • špetka soli

Na obalení:

  • 3 lžíce kokosu
  • 3 lžíce sezamu
  • 3 lžíce chia semínek

Všechny suroviny na kuličky rozmixujte do kompaktní hladké hmoty. Poté z ní tvarujte kuličky, obalte v semínkách nebo kokosu a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Slané chuťovky

A protože na besídce nebývají jen děti, ale mnohdy je tam více dospělých, kteří vždy nebaží po sladkém zobání, je žádoucí mít na stole i něco slaného. Vřele doporučujeme wrapy. S těmi rozhodně nešlápnete vedle. Na jejich přípravu vám budou stačit plátky ledové salátu, které zlehka pomažete tradičním pomazánkovým (dříve pomazánkové máslo), pokladete kvalitní šunkou, tenkými plátky sýru a na tenoučké plátky nakrájeným rajčetem. Zarolujete, šikmo rozříznete na půl, propíchnete párátkem a servírujete. Obdobně můžete nazdobit i tortillu.

Skvělé je zdobit kolečka okurky (když vyberete bio okurku, která dnes není o moc dražší než ta konvenční, můžete ji směle krájet i se slupkou). Do koleček okurky vypíchněte vykrajovátkem dírku a tu naplňte tenkými tyčinkami sýru, mrkve a ředkvičky (viz fotonávod v galerii). Práci vám usnadní speciální struhadla. Svěží lehké a lákavé jednohubky naskládejte na tácek a servírujete. Budou hned pryč.

Slané a pečené, to chutná

Hodně dobře budou fungovat domácí hranolky z batátů, brambor nebo mrkve. Na hranolky nakrájenou zeleninu vložíte do pekáčku na pečicí papír, pokapete olejem, můžete přidat provensálské koření, nebo jen tymián, a dáte péct. Když k hranolkám připravíte dip ze zakysané smetany, česneku, soli a pepře, budete na besídce za krále.

Zkusili jsme připravit i hranolky z cukety a kolečka z rajčete. Na pekáčku jsme zeleninu pokapali olejem a posypali parmezánem. Po upečení jsme je jemně posolili. A byly skvělé teplé i studené.

Blýsknout se můžete i šneky z listového těsta, ideálně domácí výroby. Rozválené listové těsto pokladete oblíbenou náplní, kterou například zdobíte pizzu, zatočíte, nakrájíte na centimetrová kolečka, která řezem položíte na plech, pomažete vajíčkem a upečete.

A jestli se vám nechte nic motat, prostě nic nemotejte a udělejte z listového těsta rajčatové jednohubky podle Zdravé 5 Nadačního fondu Albert.

Pečené rajčatové jednohubky

Pečené rajčatové jednohubky
  • 6 červených cherry rajčat
  • 6 žlutých cherry rajčat
  • sůl
  • sušený tymián
  • olivový olej
  • 4 koule mozzarelly
  • čerstvá rukola na ozdobu
  • 250 g listového těsta (ideálně domácího)

Listové těsto rozviňte nebo rozválejte, přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a rádýlkem na pizzu nakrájejte na 24 čtverců (nebo z těsta vykrájejte kolečka, aby výsledek vypadal jako malé pizzy).

Doprostřed každého tvaru dejte půlku cherry rajčete řeznou stranou nahoru; můžete je rovněž mírně zatlačit do těsta. Osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olejem. Při 180 °C pečte asi 20–25 minut. Vytáhněte z trouby, na každý kousek dejte část mozzarelly. Můžete posypat rukolou a podávat.