Vánoční besídky jsou fajn, spousta dojetí, slz, příjemných setkání, ale má to háček. Paní učitelka požaduje drobné pohoštění. Zapomeňte na chipsy a cukroví, máme pro vás lákavé tipy, které vás nebudou stát mládí.
Vánoční besídky jsou fajn, spousta dojetí, slz, příjemných setkání, ale má to háček. Paní učitelka požaduje drobné pohoštění. Zapomeňte na chipsy a cukroví, máme pro vás lákavé tipy, které vás nebudou stát mládí.
Začíná období vánočních besídek, dokonale nacvičených představení a malého školního obžerství. Děti jsou úkolovány, aby přinesly drobné pohoštění. Obvykle se to odbyde nadrobeným vánočním cukrovím, ale jestli chcete letos vyhrát cenu kreativního rodiče, připravte spolu s dětmi pestré jednohubky, na kterých si smlsnou všichni. A jestli chcete jen poradit, co nakoupit a co nechat v regálech, i na vás jsme mysleli.
Když vyrazíte do obchodu s cílem nakoupit na vánoční besídku, neberte všechno, co výrobci schválně zabalili do lákavých barevných obalů. „Méně vhodné potraviny jsou ořechy v polevách, sušené ovoce s přidaným cukrem, slané pochutiny, jako jsou například chipsy a brambůrky. Nekvalitní čokolády, které obsahují méně než třicet procent kakaa, sušenky s polevou, tučné sýry a uzeniny,“ radí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.
Naopak sušené ovoce, neochucené ořechy, celozrnné sušenky, sušenky ze sušeného ovoce / ovesných vloček / kokosu nebo celozrnné krekry či celozrnné lupínky (špaldové, kukuřičné atp.) odbornice považuje za ideální. Jenže ne všechny děti láká sušené ovoce a celozrnné krekry. Někdy je třeba vykasat rukávy a kvalitní potraviny jednoduše zpracovat v produkt, po kterém děti s chutí sáhnou. A nebojte se, všechny dobroty na besídku zvládnete v rekordním čase a hrstkou surovin (v galerii najdete další návody, jak na to).
Jak je to barevné a sladké, tak s tím budete mít úspěch. Úplně nejsnazší je vytvořit jednohubky z ovoce. Formičkou na vykrajování z oblíbeného ovoce vykrájíte stejné tvary, které skládáte na sebe. Skvěle vypadá třeba banán proložený kiwi a plátky jahod s hroznovým vínem na vrcholu. Když tenhle komínek středem propíchnete barevnými párátkem, zmizí z tabule dříve, než byste řekli švec.
Podobně dobře bude fungovat i jablečný „donut“, bez pečení. Stačí podélně nakrájet jablko na cca půlcentimetrové plátky a kulatým vykrajovátkem se zbavit jádřince. Na tento „korpus“ namažete pomazánku z oříšků (ideálně doma připravenou z umletých pražených lískových ořechů, másla, agáve sirupu a trochu vody) a dozdobíte. Stačí nadrobno posekaná hořká čokoláda a ořechy. Skvěle se hodí i brusinky nebo rozinky či pokrájené meruňky.
Zkusili jsme připravit i banánové smajlíky, s nimiž vám mohou pomoci i děti. Na centimetrová kolečka nakrájeného banánu namažete pomazánku z oříšků (viz výše), oči smajlíka uděláte buď z rozinek, nebo semínek granátového jablka a pusu z malé výseče blumy. Jsou veselé a ze dvou banánů budete mít plný talíř.
Dětem budou chutnat i datlové kuličky, doporučuje Alena Paldusová, odbornice společnosti Albert:
Na obalení:
Všechny suroviny na kuličky rozmixujte do kompaktní hladké hmoty. Poté z ní tvarujte kuličky, obalte v semínkách nebo kokosu a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
A protože na besídce nebývají jen děti, ale mnohdy je tam více dospělých, kteří vždy nebaží po sladkém zobání, je žádoucí mít na stole i něco slaného. Vřele doporučujeme wrapy. S těmi rozhodně nešlápnete vedle. Na jejich přípravu vám budou stačit plátky ledové salátu, které zlehka pomažete tradičním pomazánkovým (dříve pomazánkové máslo), pokladete kvalitní šunkou, tenkými plátky sýru a na tenoučké plátky nakrájeným rajčetem. Zarolujete, šikmo rozříznete na půl, propíchnete párátkem a servírujete. Obdobně můžete nazdobit i tortillu.
Skvělé je zdobit kolečka okurky (když vyberete bio okurku, která dnes není o moc dražší než ta konvenční, můžete ji směle krájet i se slupkou). Do koleček okurky vypíchněte vykrajovátkem dírku a tu naplňte tenkými tyčinkami sýru, mrkve a ředkvičky (viz fotonávod v galerii). Práci vám usnadní speciální struhadla. Svěží lehké a lákavé jednohubky naskládejte na tácek a servírujete. Budou hned pryč.
Hodně dobře budou fungovat domácí hranolky z batátů, brambor nebo mrkve. Na hranolky nakrájenou zeleninu vložíte do pekáčku na pečicí papír, pokapete olejem, můžete přidat provensálské koření, nebo jen tymián, a dáte péct. Když k hranolkám připravíte dip ze zakysané smetany, česneku, soli a pepře, budete na besídce za krále.
Zkusili jsme připravit i hranolky z cukety a kolečka z rajčete. Na pekáčku jsme zeleninu pokapali olejem a posypali parmezánem. Po upečení jsme je jemně posolili. A byly skvělé teplé i studené.
Blýsknout se můžete i šneky z listového těsta, ideálně domácí výroby. Rozválené listové těsto pokladete oblíbenou náplní, kterou například zdobíte pizzu, zatočíte, nakrájíte na centimetrová kolečka, která řezem položíte na plech, pomažete vajíčkem a upečete.
A jestli se vám nechte nic motat, prostě nic nemotejte a udělejte z listového těsta rajčatové jednohubky podle Zdravé 5 Nadačního fondu Albert.
Listové těsto rozviňte nebo rozválejte, přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a rádýlkem na pizzu nakrájejte na 24 čtverců (nebo z těsta vykrájejte kolečka, aby výsledek vypadal jako malé pizzy).
Doprostřed každého tvaru dejte půlku cherry rajčete řeznou stranou nahoru; můžete je rovněž mírně zatlačit do těsta. Osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olejem. Při 180 °C pečte asi 20–25 minut. Vytáhněte z trouby, na každý kousek dejte část mozzarelly. Můžete posypat rukolou a podávat.
Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK