Hlavní navigace

Co pomůže proti stresu? Dělat jen jednu věc, a to pořádně

Sdílet

 Autor: Photo by Joshua Earle on Unsplash, podle licence: Public domain
Psycholožka Alžběta Protivanská radí, jak se zbavit stresu, nepodlehnout nejistotě a jak se začít soustředit.

Už bylo dost rad, které si jednou přečtete, a tím to skončí. Jak si pomoci dlouhodobě?

Jak se zbavit stresu

Vy víte, že ze stresu nemůžete spát, špatně jíte a jste protivní. Existuje totiž jeden konkrétní důvod, kterým si my sami sobě stres činíme větším a často úplně nesnesitelným. Nutíme svoji hlavu, aby dělala něco jiného než tělo. Jakmile se věnujeme jedné činnosti a u toho přemýšlíme o jiné, náš mozek neví kudy kam. Vidí něco před sebou a reaguje na to. Druhá věc se odehrává v myšlenkách a na tu taky reaguje. Nemůže jinak než posílat tělu všechny tyhle signály. A tak se největší část příčin stresu odehrává v naší hlavě.

Velké části stresu se zbavíte, když se budete důsledně zabývat vždycky jednou věcí. Od vaření přes práci až po odpočinek. Když už něco děláte, dělejte to celým tělem, srdcem i hlavou. Uvidíte, jak velký rozdíl to bude.

Galerie: Stopněte stres: 7 uklidňujících aktivit 

Tři kroky, jak nepodlehnout nejistotě

Prvním krokem je chvilka pozorování toho, co váš mozek vlastně vytváří. Je to katastrofický scénář, který končí totálním debaklem? Nebo je to spíš série pochyb o sobě a svojí hodnotě? Jsou to spíš obrázky selhání, nebo pocit, jako by vás komandoval vnitřní kritik? Na chvilku se posaďte a jen to pozorujte.

Druhý krok po tom, co jste to identifikovali, je hodit to na papír. Všechny myšlenky, obrazy, pocity, které vás k tomu napadají. Už jenom tohle by vám mělo hodně ulevit. Je to tak proto, že náš mozek je vyrobený na to, aby myšlenky produkoval, ne aby je ukládal.


Autor: Photo by Hannah Olinger on Unsplash, podle licence: Public domain

Jak se zbavit stresu? Pozorujte, co se ve vás děje – a pak to sepište

Třetí krok je podívat se na to, co vzniklo na papíře, a vymotat se z toho. Vzít onen katastrofický scénář a dopsat ho až do konce. Každá situace v životě nakonec skončí a není důvod, proč byste měli reálně zamrznout zrovna ve chvíli, kdy se něco pokazí. S vnitřním kritikem se normálně pohádejte. Zpochybněte, co říká, a vzpomeňte si, že jste přece něco podobného už dříve zvládli.

Jak se začít soustředit

Tady jsou čtyři způsoby, jak se konečně začít soustředit na to, na co potřebujete:

První tip – rozdělit si úkol na malinkaté krůčky. Rozdělte si práci na tak malé kousky, že se bude zdát až směšně snadné některý z nich splnit. Měl by být maximálně na pár minut. Budete mít pocit, že se hýbete z místa, zůstává za vámi úspěšně odvedená práce a ještě k tomu budete vždycky vědět, že na daný úkol stačíte a za chvíli bude po něm. Vaše pozornost se výrazně zlepší.

Druhý – ukliďte si kolem sebe. Tak, jak to vypadá kolem vás, to vypadá i ve vaší hlavě.

Zdánlivě nesplnitelný úkol si rozdělte na tak malé kousky, že se bude zdát až směšně snadné některý z nich splnit
Autor: Photo by Brooke Cagle on Unsplash, podle licence: Public domain

Zdánlivě nesplnitelný úkol si rozdělte na tak malé kousky, že se bude zdát až směšně snadné některý z nich splnit

Další trik? Prsty u nohou. Jestli ztrácíte pozornost, když mluvíte s lidmi, nebo vám úplně vypadne nit, když máte něco prezentovat, koukněte se, jak se mají vaše prsty u nohou. Vrátí vám to myšlenky do těla a donutí vás to projet celým tělem, než se dostanete k prstům. Zastaví to splašené myšlení a vám to dá pocit, že máte zase situaci pod kontrolou.

Čtvrtý a nejdůležitější způsob, jak zapracovat na své koncentraci, je postarat se o sebe. Vstaňte od stolu minimálně každých devadesát minut, pijte hodně vody a čas od času se protáhněte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psycholožka, psychoterapeutka a lektorka. Ve své práci kombinuje přístupy klasické psychoterapie, psychologického poradenství a psychospirituálního vedení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).