Hlavní navigace

Co pomůže odhalit barva „nudle“ z nosu

Sdílet

Nebývá zvykem, že bychom při rýmě dlouze zkoumali obsah našeho kapesníku. Někdy se vás na barvu nosního hlenu zeptá lékař nebo lékárník – a dobře ví, proč to dělá. Jak to, že mají „nudle“ různou barvu, a co to pro vás znamená?

Málokdo ví, že dekódování různých odstínů nosního hlenu může být výborným nástrojem, jak poznat, co se v nosních cestách odehrává, a dokonce může pomoci k odhalení závažného problému.

Jak často se potýkáte s rýmou?

Zde jsou možné barvy nosního hlenu a jejich význam:

Čirý hlen

Jste v pořádku. Hlen obsahuje především vodu, protilátky a rozpuštěnou sůl. Nosní tkáně ho produkují čtyřiadvacet hodin denně, proto se není čeho obávat.

Bílý hlen

Jste zahlenění. Oteklá nosní sliznice způsobuje, že hlen „teče“ pomaleji a stává se hustším. Tento typ výtoku je prvním příznakem, že se o vás pokouší infekce.

TIP 120na80.cz – Vyzkoušejte: 7 tipů pro léčbu rýmy 

Žlutý hlen

Infekce je na postupu. Vaše bílé krvinky bojují s infekcí a poté jsou z těla odváděny právě pomocí hlenu zabarveného do žluta až okrova. Nezbývá nic jiného, než čekat, zda infekce během deseti až čtrnácti dnů ustoupí.

Zelený hlen

Infekce je opravdu silná a váš imunitní systém pracuje naplno. Hlen je díky mnoha odumřelým bílým krvinkám velmi hustý. Doporučuje se navštívit lékaře, především pokud je vám špatně i po dvanácti dnech a zároveň trpíte horečkou či pocity na zvracení. Mohlo by se totiž jednat o tzv. sinusitidu – zánět vedlejších nosních dutin.

TIP 120na80.cz: Horečku snížíte několika způsoby 

Růžový nebo červený hlen

Nosní sliznice krvácí, což může mít hned několik důvodů – je suchá, podrážděná nebo byla poškozena zvenčí (do nosu žádné věci nepatří!).

Hnědý hlen

Je možné, že se jedná o krev, pravděpodobnější ale je, že jste vdechli nějakou nečistotu či tabák. Pokud problém přetrvává, navštivte lékaře, jelikož by se mohlo jednat o bronchitidu.

Černý hlen

Pokud zrovna nešňupete tabák či nepracujete v černouhelných dolech, černá „rýma“ může znamenat závažné plísňové onemocnění při selhávání imunitního systému. Pokud jste dosud nenavštívili lékaře, pak to rozhodně co nejdříve udělejte.

Odborná spolupráce:

MUDr. Martin Pehr

Soukromý praktický lékař, Praha 3, www.ordinace-pehr.cz

MUDr. Martin Pehr promoval v roce 1993 na 1. LF UK v Praze, 1998 atestoval z vnitřního lékařství a v roce 2003 ze všeobecného lékařství. Má specializovanou způsobilost a dlouholetou praxi v oborech vnitřního i všeobecného lékařství a specializaci z pracovního lékařství. Je členem České internistické společnosti a Sdružení praktických lékařů ČR a publikuje v českých odborných časopisech.

Použité zdroje: Informace byly čerpány ze článku americké zdravotní asociace, na kterém spolupracovala s panem Rajem Sindwani, MD., odborníkem z institutu Head & Neck Clevelandské kliniky, Grandparents.com, Blackdoctor.org

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V současnosti studuje na VŠ obor Marketing. Má za sebou jeden rok působení v lifestylovém internetovém magazínu Surfer. Zajímá se o zdravý životní styl, filozofii a umění. Ráda si rozšiřuje obzory cestováním.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).