Hlavní navigace

Co má společného Kit Kat a Dolce Gusto? Čaj zvaný Matcha

Sdílet

 Autor: Matchatea.cz
Už jste někdy přidávali čaj do zmrzliny, dortu nebo bábovky? Když máte ten správný, dají se s ním vyčarovat nejen lahodné ozdravné nápoje, ale i skvěle vypadající zákusky.

Na rozdíl od kávy jsme na něj zvyklí od mala. Většinou ho máme rádi, ať už je ovocný, černý, bílý, polozelený, zelený, bylinkový nebo květový. Koupíme ho sypaný, v sáčkovém trojhranu i ve formě suché kuličky, která nám v konvici vykvete. Můžeme si ho zkazit mlékem, vyladit skořicí, zázvorem anebo zvýšit jeho kalorickou hodnotu medem či cukrem.

S čajem se dá ale i vařit i péct. Už jste pili čajové latté nebo si lízli čajové zmrzliny? Je dost pravděpodobné, že po přečtení našeho zeleného článku neodoláte… Představíme vám totiž univerzální čaj, který se nelouhuje, a přesto obsahuje vysoké dávky antioxidantů a katechinů, které snadno zvednou unavená víčka a znovu nás nastartují.

Evropa zelený čaj teprve objevuje

Zatímco ve své domovině je zelený čaj denním chlebem mnichů a císařského osazenstva více než 5000 let, Evropa jeho kouzlo objevuje až posledních letech. Teprve s příchodem nového tisíciletí totiž japonská elita propustila zelený čaj do volného prodeje, kde ho začala zkoumat jak odborná veřejnost, tak nekonečné řady jeho nových fanoušků. Přestože se nejedná o čaj, jehož dvacet sáčků koupíte za 9,40 Kč, jde u nás na odbyt. Nejen to potvrdí Petr PatočkaMatchatea.cz, který se o zelený čaj dlouhodobě zajímá a do Česka ho z Japonska dováží.

Čtěte také: Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?

Výjimečná pouť zeleného čaje do našeho hrnku

Čaj obecně prospěšná tekutina, to se ví, ale Matcha přeci jen o pár tříd nad všemi jinými vyniká. Základ, čili rostlina, je prakticky stejná jako u všech čajů, které nám plní hrnek, tedy Camellia sinensis – čajovník čínský. Rozdíl mezi zeleným čajem a těmi z naší kredence je ve způsobu sběru a zpracování. „Čtyři týdny před sklizní jsou pole s čajovníky kompletně zastíněna, čímž se zabrání průniku slunečního světla na lístky. Rostlina se lidově řečeno zblázní a z těch deseti procent začne tahat co nejvíce slunečního záření,“ vysvětluje Petr Patočka. Tímto způsobem se docílí enormního nárůstu chlorofylu v listech, a tím pádem i temně zelené barvy výsledného produktu. Následuje parní fáze, která zabrání fermentaci, a pak lístky míří do sušárny.

Nejdůležitější moment však přichází hned po sušení čajových lístků, které míří do továrny Aracha. Zde dochází k odstraňování žilek z listů. „Tento proces probíhá většinou ručně, protože čím precizněji budou lístky zbaveny hořkých žilek, tím kvalitnější a dražší čaj se z nich získá,“ upozorňuje na kvalitní ruční zpracování Petr Patočka.

Kvalitu čaje matcha tak pozná i laik, sušený čaj musí mít tmavě zelenou barvu. Čím světlejší je, tím více je v něm sušených žilek z lístků. Což pro konzumenta znamená sice ušetření několika korun, ale ve výsledku si nepochutná, světle zelený čaj je velmi hořký.

Dále čtěte: Naučíme vás připravit čaj z čajových lístků bez obvyklých chyb

Takto připravený čaj se nazývá Tencha a může si to namířit rovnou do papírových sáčků a krabiček. My jdeme ale po stopách kvalitnějšího čaje. „Tencha je vlastně otec čaje Matcha,“ nastiňuje rodinné vazby mezi zelenými čaji Petr Patočka. Aby se z Tenchy stal kvalitní čaj, který si můžeme vsypat do šejkru a se studenou či horkou vodou ho promísit, musí se čajové listy namlít na žulových mlecích kamenech, které dokážou vyrobit pouhých třicet gramů čaje Matcha za hodinu. Což se zákonitě musí odrazit na výsledné ceně čaje. Vznikne však nesmírně jemný prášek, kterému nesahá na paty ani moučkový cukr.

Poznám tedy kvalitu, ale proč ho vlastně koupit?

Udává se, že jeden šálek Matcha vydá za deset šálků standardního zeleného čaje. V čem tkví jeho zázračná síla, prozrazuje Petr Patočka: „Má 137× více antioxidantů, až o 40 procent se vám po požití zvyšuje metabolismus, jako jeden jediný čaj obsahuje vlákninu a navíc v něm najdete katechiny.“  Tedy látky, které mají schopnost redukovat shlukování trombocytů, čímž předcházejí vzniku krevních sraženin a riziku infarktu a mozkové mrtvice.

Dozvěděli jsme se také, že buddhisté Matcha tea používají i proto, že jim při meditaci usnadňuje přechod do hladiny alfa. Tedy do fáze mezi vědomím a spánkem. Takže pozor, Matcha se nedá pít po hektoliktrech, jak jste třeba zvyklí u ovocného čaje. Doporučené dávkování je 4 – 6 g denně, což odpovídá třem sáčkům zeleného čaje denně (jeden sáček lze naředit až do 1,5 l vody). 

Čtěte také: Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

Pokud byste do sebe za den nasypali více než dvacet gramů čaje Matcha, bude se s vámi točit svět a nohama budete deset čísel nad zemí. To vše hlavně díky obsahu aminokyseliny L-theanin, která pomáhá produkci serotoninu v mozku, čímž dochází ke zlepšování nálady. Nezanedbatelný je také obsah theofylinu v Matcha tea, který je obdobou kofeinu u kávy.

Matcha tea zapadne i do dortu

Protože v Asii zelený čaj frčí víc než rýže, začali na tento fakt reagovat i výrobci těch největších potravinářských koncernů naší planety. Popularita zeleného čaje brzy překročila i hranice Ameriky a velmi sebejistým krokem vstupuje i do Evropy. V Itálii si můžete u zmrzlináře na kole poručit jejich tradiční zmrzlinu gelato s Matchou, v Japonsku mizí z regálů zelené čokoládové tyčinky Kit Kat s Matchou a nezahálí ani výrobce kávových kapslí Dolce Gusto. Pro majitele kávovarů připravil Matcha Latte Green Tea. Ale nemusíme jezdit tak daleko, abychom okusili, jak Latté z kvalitního zeleného čaje chutná. V Praze už je celý houf restaurací, které zelenobílé variace zařadily do svého nápojového lístku. Jejich seznam najdete na matchatea.cz, jejich luxusní provedení pak v naší fotogalerii

Čtěte také: Pytlíkové čaje nejsou horší než sypané. Někdy je dokonce kvalitou převyšují

Zelený čaj pro svou jasně zelenou barvu získává na oblibě i při přípravě dezertů, dortů, zákusků i jako barvivo do těstovin. Je to čisté, má to sílu a jiskru, dokonalou chuť a prověřenou historii. Dá se pít studený i horký, se sirupem i medem, nemusí se louhovat, stačí protřepat v lahvi s vodou a pít… Počkejme si, kde všude nás Matcha v budoucnu ještě překvapí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).