Hlavní navigace

Co jsou smoothie misky a co do nich použít

11. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Grada
Už jste slyšeli o novém trendu v přípravě smoothie? Dáte je do misky a promícháte s ovesnými vločkami, se semínky, zeleninou, čerstvým či sušeným ovocem nebo s čokoládou. Vaše oblíbené smoothie se změní ve skvělé jídlo, výživné a velmi zdravé.

Smoothie miska kombinuje svěžest čerstvého smoothie s křupavými přísadami – vločkami nebo semínky, ovocem, kakaovými boby, čokoládou… a díky tomu má ještě bohatší chuť. Není to ale pouhá pochoutka, dokáže také výborně zahnat hlad. Široká škála barev a chutí dělá ze smoothie misky malé umělecké dílo, které lahodí i vašemu oku.


Autor: Grada

Renomovaná autorka Eliq Maranik nabízí v nové knize Smoothie bowls tucty nápadů, jak si smoothie misku připravit podle vaší vlastní chuti a nálady a vychutnat si ji kdykoli během dne. V knize najdete také několik snadných návodů na přípravu domácího müsli a granoly.

Přečtěte si ukázku:

Misky plné zdraví

Kdo z nás by odolal misce plné zdravých dobrot s úžasnou polevou či sypáním na povrchu? Zbožňuji klasická smoothie, ale v poslední době jsem se stala také nadšenou fanynkou takzvaných smoothie misek.

Smoothie miska je vynikající, dokonale zasytí a představuje výživnou variaci ke klasické obilninové kaši, protože obsahuje další skvělé a chutné přísady. Smoothie miska je ideální snídaní, svačinou, rychlým obědem, či dokonce dezertem – záleží pouze na tom, jaké suroviny zvolíte. Je hustší než klasické smoothie a má také větší energetickou hodnotu, protože je doplněna o vlákninu, vitaminy, minerály, antioxidanty a zdravé tuky. Já sama pak často využívám nejrůznější posypy, aby miska byla ještě zajímavější a chutnější: domácí müsli či granolu, čerstvé nebo sušené ovoce, různé druhy ořechů a semínek – a dokonce i zeleninu. Smoothie miska by měla být tak hustá, aby se dala jíst lžící.

Na smoothie miskách je skvělá jejich variabilita, různé možnosti kombinací a chutí, skutečnost, že většinu přísad najdete v mrazáku či ve spíži, a v neposlední řadě také to, že příprava této dobroty vám nezabere více než pět minut. Řekněte jednou provždy sbohem všem těm nudným snídaním: jezte, abyste se nasytili, ale zároveň dostaňte svůj organismus do rovnováhy a získejte energii potřebnou k tomu, abyste zvládali svůj každodenní život a jeho výzvy.

Recept: Miska plná antioxidantů

Antioxidanty chrání naše tělo před škodlivými účinky volných radikálů – látek vznikajících v buňkách ve chvíli, kdy zpracovávají kyslík, aby z něj získaly energii. Obzvláště účinné antioxidanty jsou obsaženy ve vitaminech C a E, v betakarotenu, koenzymu Q10 a selenu. Pokud jíte stravu bohatou na ovoce a zeleninu, dodáváte vašemu organismu veškeré potřebné antioxidanty.


Autor: Grada

Na jednu porci

  • ⅔ hrnku / 150 ml mandlového mléka
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce konopných semínek
  • 1 lžička chia semínek
  • 1 lžíce přírodních kokosových lupínků
  • 3 datle
  • ⅓ hrnku / 50 g zrníček z granátového jablka,
  • čerstvých nebo mražených
  • ¼ hrnku / 50 g mražených třešní
  • ½ hrnku / 50 g mražených borůvek
  • ½ hrnku / 50 g mražených malin
  • 1 mražený banán

Na ozdobu

  • müsli
  • borůvky
  • maliny
  • granátová zrníčka
  • neslazené kokosové vločky

Všechny přísady vložte do mixéru v pořadí, v jakém jsou uvedeny v receptu, a rozmixujte na hustou, studenou směs.

Naplňte misku a ozdobte müsli, borůvkami, malinami, granátovými zrníčky a kokosovými vločkami.

Podávejte okamžitě, jezte lžící.

Všechny recepty obsažené v knize jsou takzvaně raw a jsou určené i veganům. Pouze malé procento receptů obsahuje med a/nebo včelí pyl. Obvykle však můžete tyto přísady jednoduše nahradit agávovým sirupem, případně pyl úplně vynechat. V dnešní době najdete v obchodech nepřeberné množství mléčných výrobků a také jejich nejrůznějších náhražek. Záleží jen na vaší chuti. Chcete-li, můžete do smoothie misky přidat klasické mléko či jiný mléčný produkt.

Dopřejte si chutnější a zdravější život! Vaše tělo se vám odmění – zažívání bude skvěle fungovat, hladina energie bude v rovnováze a vy sami se budete cítit mnohem šťastnější a vyrovnanější. Šťastní lidé pak šíří radost také kolem sebe a předávají ji ostatním.

Suroviny a přísady

Pokud je to jen trochu možné, nakupujte co nejčastěji biopotraviny, které nebyly ošetřovány chemickými látkami. Díky tomu si vaše potrava zachová všechno dobré, co v ní bylo od počátku.

Níže je pro vás připravený přehledný seznam potravin, které byste měli mít po ruce.

MRAŽENÉ OVOCE. Banány, borůvky, třešně, datle, kiwi, mango, meloun, nektarinky, papája, broskve, ananas, švestky, maliny, jahody a všechny další možné druhy bobulovin. Jablka, citrusové plody, hrušky a vodní meloun je nejlepší zamrazit ve formě šťáv.

ČERSTVÉ OVOCE. Výbornou smoothie misku si připravíme z jakéhokoli ovoce, ale abychom dosáhli požadované hustší konzistence, je dobré použít zmražené ovoce. V tom případě nepřidávejte do misky led, který chuť smoothie potlačuje.

ZELENINA. Do smoothie misky můžete „propašovat“ například avokádo, červenou řepu, mrkev, celer, kapustu, dýni, špenát, cuketu a mnoho dalších druhů zeleniny. Zpočátku však buďte opatrní, zeleninu přidávejte postupně a ochutnávejte.

OŘECHY. Dejte přednost přírodním, nesoleným a nepraženým mandlím, para ořechům, lískovým, vlašským a pekanovým ořechům, piniovým semínkům či pistáciím v biokvalitě. Ořechy se velmi rychle kazí a mohou brzy žluknout, proto doporučuji všechny přebytečné zamrazit. Většině ořechů prospívá, když je předem namočíte. Můžete je do vody ponořit na několik hodin, či dokonce přes noc, zbaví je to nestravitelných enzymů. Namáčení také zaručí, že náš organismus vstřebá z ořechů ještě více živin.

OŘECHOVÉ A ROSTLINNÉ TUKY (MÁSLA). Opět dáváme přednost těm, které jsou bio. Tyto tuky představují skvělý zdroj energie, jsou bohaté na minerály a bílkoviny. Ořechové máslo vyrobené z pražených ořechů není tak výživné, proto si vyberte raději to, které je raw, tj. nebylo upravováno při teplotě vyšší než 42 °C. V obchodech nalezneme v nabídce másla mandlová, arašídová, pistáciová, z ořechů kešu nebo lískových ořechů, tzv. tahini pastu (ze sezamových semínek), máslo z vlašských ořechů a mnoho jiných druhů. Ořechová másla není složité si připravit také doma a lze je dochutit například raw kakaem, skořicí, vanilkou atp.

SEMÍNKA. Semínka chia, lněná, konopná, dýňová, slunečnicová, sezam, psyllium – to všechno je skvělým doplněním smoothie misek. Navíc chia a lněná semínka a psyllium vytvoří gelovou konzistenci, která pomůže smoothie správně zahustit.

BÍLKOVINY. Obchody se zdravou výživou nabízejí protein z hnědé rýže nebo z hrachu, konopný a ovesný protein a mnoho dalších skvělých veganských proteinových směsí. Více se o nich dozvíte na dalších stránkách.

ZDRAVÉ OLEJE. Abyste získali z olejů to nejlepší, ujistěte se, že jsou lisovány zastudena. Někdy se těmto olejům také říká extra panenské či raw. Dávejte přednost bio variantám. Supermarkety nabízejí například olej mandlový, kokosový, ořechový, avokádový, řepkový, lněný, konopný, z chia semínek a mnoho dalších. Přírodní oleje mají tendenci se kazit, proto je dobré kupovat spíše menší balení. Konopný a lněný olej uchovávejte v lednici, ostatní oleje na suchém a tmavém místě.

VLÁKNINA. Psyllium, lněná semínka, chia semínka.

SUPERPOTRAVINY. Baobab, mladý ječmen, včelí pyl (ne pro vegany), řepný prášek, pohanka (naklíčená), kakaové máslo, kakaové boby a raw kakao, camu camu (myrciaria dubia), karob, mrkvová moučka, kajenský pepř, chia semínka, chlorella, skořice, kokos (neslazený, strouhaný nebo krájený na plátky), kokosový cukr, zázvor, goji, konopná semínka, mochyně peruánská, lucuma, maca, moruše, spirulina, kopřiva dvoudomá, kurkuma, vanilkový prášek, veganské proteiny, mladá pšenice.

PRÁŠKY Z OVOCE A SUPERBOBULÍ. Prášky z bobulového ovoce se obvykle vyrábějí z celých, mrazem sušených plodů včetně jejich slupky, dužniny a semínek; všechno je pak umleto na jemný prášek. A jako vždy vám opět doporučuji vybrat si bio variantu. Dejte pozor na slazené prášky! Prášky z nejrůznějších bobulí jsou skvělé v tom, že vydrží více než osmnáct měsíců, navíc většinu z nich lze zamrazit a uchovat je tak ještě déle. Nabízejí mnoho variant, najdeme prášky z aceroly, akai, aronie, černého rybízu, ostružin, rakytníku, moruší, brusinek, goji, guarany, mochyně, lucumy, manga, maqui, mučenky, granátového jablka, malin, šípků, višní, jahod atp.

SLADIDLA. Agávový sirup, banánový prášek a mražené banány, kokos, kokosový cukr, datle, javorový sirup, med (ne pro vegany), stévie a sladké ovoce.

TEKUTINY. Voda, čerstvé ovocné šťávy, kokosová voda, mandlové a ořechové mléko, mléko ze semínek, ovesné a sójové výrobky.

Ukázka z knihy

Eliq Maranik: Smoothie bowls

Misky plné zdravých dobrot

Vydává Grada, www.grada.cz

Galerie: České ovoce a zelenina – Kdy co roste

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).