Hlavní navigace

Co je na farmářských prodejnách tak extra?

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt
Navštívili jsme dvě z několika farmářských prodejen v Praze, Zdravíček a Sklizeno, a hledali jejich výhody i nedostatky. Podívejte se, jak obstály.

Supermarkety začaly růst v 90. letech jako houby po dešti. Nabízejí všechno pod jednou střechou, a aby se jejich turnikety protáčely co nejvíce, zasypávají naše domovní schránky štosy letáků s „bombastickými akcemi“. Dost lidí jim podléhá, jinak by obchody svůj rozpočet nezatěžovaly barevným tiskem na lesklý cár papíru, ale co si budeme namlouvat, kvalita odpovídá „akční ceně“. Mnozí z nás proto hledají alternativy, které, byť i za vyšší cenu, nabízejí tzv. přidanou hodnotu.

Standard je nízko, kde mají víc?

Je to k pláči, že se v současné době něčemu, co by měl být standard, říká přidaná hodnota, ale jen si vzpomeňte na vaši poslední návštěvu běžného obchodu. Dnes abychom v regále pohledali chleba, který do dvou dnů nezmizí pod bujnou vrstvou zelené plísně, jogurt, který růžovou barvu nenabral cestou v chemičce, a sýr, který si ještě pamatuje na svoji mámu – krávu. Právě pro nás, jenž chceme pod názvem „mléko“ kupovat opravdu mléko a ne obarvenou bílou vodu, a ke svačině chroupat mrkev, kterou během růstu nedopovali postřiky, vznikají tzv. farmářské prodejny. 

Jistě by bylo krásné najít takové výrobky i v obchodě poblíž našeho bydliště, ale vedle akčních, dusičnany vyhnaných brambor by ty, co vyrostly z vlastní vůle, neměly moc šancí na prodej.
Asi by nebyly tak nablýskané, velké a oprané, nestály by deset korun za kilo, ale rozhodně by měly pravou bramborovou chuť a neoloupali byste z nich půlku do koše. Čímž už narážím na jeden z podstatných rozdílů, který vás může vehnat do přívětivé náruče farmářských prodejen.

Navštívila jsem takové prodejny v Praze dvě, Zdravíček a Sklizeno. Obhlídla je, ochutnala jejich výrobky a dala řeč s majiteli. Chcete vědět, v čem jsou hlavní rozdíly mezi jídlem koupeným ve farmářské prodejně a v hypermarketu? Co všechno tu pořídíte a jak se jednotlivé prodejny od sebe liší? Navíc se dozvíte, v čem jsou farmářské prodejny lepší než farmářské trhy.

Kompletní přehled farmářských prodejen najdete ZDE, příště se podíváme do dalších z nich. Na to, jestli má smysl chodit do nich nakupovat.

Farmářská prodejna Zdravíček si dodavatele prověřuje

Krásná lokace u Vltavy, plno zeleně a přátelská domácí atmosféra, která na vás dýchne ještě dřív, než vezmete za kliku. Podívejte se do fotogalerie, stojí to za to. Sejdete čtyři schody a jste v království, kde neznají umělé náhražky a kde má každý produkt své vydobyté místo. Protože být prodáván ve farmářské prodejně není jen tak, minimálně ve Zdravíčku si hrdý majitel Karel Novosad zakládá na čerstvosti a prověřené kvalitě svých produktů.

Dříve než jakékoli přepravce, krabici či pytlíku od farmáře vyhradí místo ve své prodejně, osobně si ho prověří. Pokud kupříkladu dostane tip na skvělého chovatele prasat, osobně si „natajno“ jede obhlídnout podmínky, ve kterých je dobytek chován, jak se ke zvířatům farmář chová a čím je krmí. Je-li spokojen, daného zemědělce osloví a domluví s ním podmínky, za kterých je ochoten do Zdravíčka maso dodat. Cítíte ten rozdíl oproti desítkám super a hypermarketů, kde leží kus bezejmenné flákoty, o které vám prodavači můžou maximálně říct: „To je kýta, dovezli ji z centrálního skladu.“

Kvalita se prodá, kupodivu i bez reklamy

A tak to není jen s masem, Karel Novosad se pyšní vlastní produkcí, kterou velmi úspěšně pod hlavičkou „Zdravíček“ prodává. Jedná se například o přesnídávku pro děti nebo ovocný sirup. Tady mě popadlo mírné zděšení nad opomíjením marketingu. Ani jeden z těchto produktů nemá žádnou etiketu, která by hlásala, jak moc dobrý je jeho obsah. Na první pohled vůbec není zřejmé, co ve skleničkách vlastně je (viz fotogalerie).

I přesto si třeba přesnídávka své příznivce najde, nebo spíš oni ji. Po týdnu, kdy jsem navštívila prodejnu znovu, bylo všech bezmála padesát skleniček vyprodaných. Víte proč? Protože jsou bez zahušťovadel, konzervantů, chemie a s poctivým, jasně čitelným obsahem. Na přiloženém letáku se dočtete, odkud veškeré použité suroviny pocházejí.

Přesnídávka Zdravíček

složení:

  • jablíčka – 41,6 % od Jaroslava Košťála z Těchlovic 
  • mrkev – 41 % z Farmy VH Agroprodukt Hradec Králové
  • med – 1,3 % od Jany Provazníkové z Veletova
  • piškoty – 4,4 % Perník Těchlovice 
  • bio řepkový olej – 0,7 % Probio Staré Město pod Sněžníkem
  • voda: 10,4 % 

Snad všechny potraviny ze Zdravíčka jsou snadno dohledatelné až na samé pole konkrétního farmáře, a to nejen díky letáčkům, ale i webovým stránkám www.zdravicek.cz

Obecně jsou farmářské prodejny považovány za centra, kde se soustředí produkty z daného regionu od farmářů z blízkého okolí. To ale není tak docela pravda, třeba kváskový žitný chléb, který na Malostranském nábřeží pořídíte za zhruba třicet korun, vzniká pod rukama pekaře Ládi až ve Cvrčovicích – na Moravě. Kozí a kravské sýry se vozí z Držovic a Gazdovské máslo – dle mých osobních zkušeností, snad jediné máslo, které se nad žárem sporáku nepřepálí – putuje do Zdravíčka až ze Slovenského Červeného Kameně.

Co stojí za ochutnání? Výjimečnými produkty, ať už kvalitou či způsobem zpracování, je Zdravíčko přímo napěchované. Maso zrající „na mokro“ ve vakuu, česnek, který svou intenzitou bere čepice, kysané zelí přímo ze zelňáku – na váhu, anebo hořčice míchaná tuzemskými mnichy v klášteře Nový Dvůr. Zaujala mě i možnost dát si v prodejně čerstvou polévku uvařenou ze zde dostupných surovin. Vše bez chemie, prostě tak, jak to příroda zařídila, a šikovné české ruce zpracovaly a dodaly na pulty Zdravíčka.

Sklizeno má „opravdové jídlo“

Je tomu zhruba měsíc, co Sklizeno expandovalo do Prahy. Pyšní se tak jednou prodejnou v Brně a druhou nově v naší metropoli. Zatímco Zdravíčka nebyl problém najít, Sklizeno jsem skoro bez povšimnutí přešla. Žádné zásadní poutače volající: Jsem konečně tu a jsem plný opravdu skvělého jídla.

Škoda ji ale minout, tak navigaci s sebou a vstupte do sympatického moderního prostoru plného „opravdového jídla.“ 

Takovou zeleninu v supermarketu nenajdete

Zelenina, kterou jsou obtěžkány chladicí pulty, byla osobně navezena vedoucí prodejny. Brzy ráno vyzvedla u prověřených farmářů jejich opečovávané plody a naskladnila. O tak svěžích salátech si mohou supermarkety jen nechat zdát.

Farmář, jehož zelené skvosty zde obdivuji, je pěstuje na své malé zahrádce. Kvality docílí i bez litrů hnojiv, jen s motykou v ruce. Všechno je tu jako z katalogu a přitom bez doteku konzervantů a přehršlí cizorodých látek. „Produkt musí být chuťově zajímavý, z kvalitních surovin a bez zbytečných přísad – a to nejen klasických a často skloňovaných éček, ale i zbytečných dochucovadel, která zbytečně mění a přebíjejí základní chuť produktu. A pokud to řeknu hodně zjednodušeně, tak si vybíráme ty produkty, které nám prostě chutnají,“ popisuje kritéria výběru dodavatelů Sklizena jeho majitel David Kukla.

Okoralé sýry si kupte jinde

Sýry, které zde pořídíte, nejsou vystaveny působení vzduchu, aby se brzy stočily v okoralou trubičku, jak to známe z jiných obchodů. Leží si pod poklopem a čekají na svého nového „páníčka“.

Podobnou péči si vysloužily i salámy a to už při samém zrodu.„Naši řezníci ctí své řemeslo a na své produkty jsou hrdí. Jejich výrobky jsou tudíž nešizené, obsahují skutečné suroviny jako je maso, tuk, sůl a směsi opravdového koření. Aditiva používají v pouze v technologicky nutné míře a nízké koncentraci. Nepoužívají mouku, sóju a další “vylepšovadla”, proto jsou výrobky ve valné míře přirozeně bezlepkové, zaznívá z webu Sklizena.

Fantazie ve vakuu: stařené maso

Největší pýcha celého Sklizena se schovává v chladicí vitríně zatavená do igelitu – je to vyzrálé maso. Půjdeme-li zpět po stopě půlkilovky z regálu ve Sklizenu, dostaneme se až na samotnou pastvinu, kde se volně pohybuje hovězí dobytek. Krávy jsou přirozeně a zdravě krmené a mají zajištěné důstojné podmínky pro život. Asi netřeba dodávat, že tzv. stresové maso je prostě „maso“ (k tomu více v článku Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu).

Jakým procesem prochází vyzrálé nebo-li stařené maso?

Po porážce nejdříve zraje suchým způsobem ve visu v půlkách, při stálé teplotě a vlhkosti v chladicích boxech po dobu min. 2 týdnů. Poté je maso rozbouráno, zavakuováno a zraje mokrým způsobem přímo ve vakuu. Během procesu zrání dochází k povolování svaloviny a tím křehnutí masa. Steak či pečeně z vyzrálého masa bude křehčí a šťavnatější než z konvenčního masa. Při neporušeném obalu je možné nechat maso dozrát doma v chladničce při teplotě cca 2 stupňů. Doporučujeme vyzkoušet cca 50–60 dní počítaných od data porážky vyznačeného na obalu.

Zdroj: Sklizeno.cz

Obecně lze k farmářským prodejnám říct, že BIO není jejich doména, spíše okrajový produkt. Farmářská prodejna rovná se prověřený a čitelný původ kvalitních potravin bez aditiv. Co v jiných obchodech pracně luštíte přes brýle, tady za vás selektují majitelé. Jako Popelky pečlivě přebrali přírodní od uměle vyhnaného a jen to, co sami ochutnali, si dovolí na svých pultech nabízet a ještě s hrdostí. Pokud si nevíte rady s výběrem, chcete vědět, od koho je ten voňavý chleba nebo na čí zahrádce vyrostla mrkev, není nic snazšího než oslovit prodavače. Mají dokonalý přehled, jsou opravdu vyškolenými profesionály, kteří nedělají svoji práci jen proto, aby měli na nájem.

Stejně jako supermarket, i Sklizeno se snaží být prodejnou pro rodinný, třeba i klasický týdenní nákup. A proč byste si ho měli vybrat místo supermarketu? „U nás nemusíte číst etikety, my vám nabízíme jenom to, co my sami považujeme za kvalitní a co se prostě nestydíme nabídnout,“ říká jednatel Sklizena.

Farmářské prodejny, nebo farmářské trhy?

Máte-li své kalendáře okroužkované u dat, kdy se u vás konají farmářské trhy, můžete na příště ušetřit tuhu v tužce.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FARMÁŘSKÉ TRHY

Farmářské prodejny převyšují fenomén současnosti – farmářské trhy v několika ohledech. Už jen proto, že si do nich můžete přijít kdykoliv a vždy tam najdete čerstvou zeleninu. Na některých farmářských trzích leží zelenina celý den v prachu ulice a v pozdním odpoledni už je unavenější než samotný farmář.

Trhy občas bojují také s podvodníky mezi prodejci, chybným nebo nedostatečným značením zboží či s dodržováním hygienických, zejména tepelných podmínek pro skladování potravin. Veterinární kontroly opakovaně upozorňují na uzeniny vyložené hodiny na přímém slunci, zapařené sýry, vejce či klobásy. Více k tématu:

Farmářský trh – záruka kvality? Bohužel ne

Farmářské trhy: kila uzenin na přímém slunci

Láteříme nad kvalitou potravin, křižujeme se, když SZPI nebo Veterinární správa vytáhne na světlo světa zápisky ze svých kontrol. Přitom však můžeme utřít slzy, nechat nižší průměr v supermarketu a dopřát si „přidanou hodnotu“ z prodejny, kde se zajímají o to, co prodávají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).