Hlavní navigace

Co je a co není káva? Instant je odpad

Michaela Michalcová

Káva je druhý nejrozšířenější nápoj hned po vodě. A v současné době znovu zažívá obrovský boom. My jsme se ale příliš dlouho pohybovali ve vakuu, do kterého zvenčí nepronikaly kávové trendy.

Doba čtení: 4 minuty

To, co nazýváme „kávou“, jsou upražená zrna kávovníku. Obecně se dá rozlišovat mezi dvěma druhy. Vedle laického rozdělení dobrá – špatná ji dělíme na arabiku a robustu.

Arabika: čistá chuť a méně kofeinu

Arabika jsou plody kávovníku arabského, který roste ve vyšší nadmořské výšce, je náročnější na pěstování a obsahuje méně kofeinu. Jeho zrna jsou po upražení nasládle lahodná a v chuti a vůni můžeme rozeznat mnoho druhů ovoce nebo květin.

Arabiku můžeme koupit buď ve směsi či jednodruhovou. Na tento trend sází v posledních letech čím dál více pražíren i kaváren a vyžadují jej i zákazníci, kteří ocení čistou chuť kávy. Na prodej jednodruhové arabiky se zaměřují jak samotné pražírny, tak specializované prodejny. Často ji nabízejí přímo kavárny.

Robusta: levnější a méně kvalitní

Robusta je rozšířenější, nenáročnější a ve srovnání s arabikou obsahuje mnohem více kofeinu. Je to ta káva, která se používá do většiny unifikovaných kavárenských směsí.

Robusta je mnohem levnější, výnosnější a také obecně méně kvalitní než arabika. Je to rostlina, která je více odolná proti škůdcům a lépe snáší vyšší teploty, proto je její pěstování masivněji rozšířené.

Ve srovnání s arabikou v nápoji vytváří typicky hořkou a těžkou chuť. Baristé v moderních kavárnách se robustě vyhýbají, protože ji nepovažují za chuťově zajímavou a upřednostňují kvalitu a jedinečnost před unifikovanou kvantitou.

Co je a není káva?

Káva tedy pochází z kávovníku. Někteří baristé by nejraději zakázali cukr a mléko, aby vynikla její chuť. Příliš dlouho jsme se ale pohybovali ve vakuu, do kterého zvenčí nepronikaly kávové trendy. A tak se i v moderní kavárně občas host dožaduje „turka“ nebo instantní kávy.

Přečtěte si: Češi chtějí svého turka

Zalévaná káva, tak jak ji známe z našich končin, má několik nevýhod. Jednak se při jejím zalévání používá většinou vroucí voda. Sto stupňů srazí chuť i hodně kvalitní arabice. Sedlina, která se v hrnku celou dobu louhuje, pak do kávy zbytečně uvolňuje třísloviny, které ve výsledné chuti nemají vůbec být. Současným trendem jsou proto alternativní přípravy kávy. V praxi to znamená větší obsah filtrované kávy bez zbytečného „lógru“.

A co to je vlastně „instant“? Představte si, že posbíráte veškerý neprodejný odpad, jako jsou defektní kávová zrna, zalijete jej vodou a ze vzniklého roztoku necháte vymrazit nebo koktejlem chemických látek vypařit přebytečnou vodu. Do tohoto nevábného prášku lze přidat další chemikálie, „éčka“, cukr a nezbytný palmový olej. Tak vzniknou nápoje, které nesou například název „cappuccino“ nebo „3v1“, přestože mléko neviděly ani zdálky a kávovník si rozhodně nepamatují. Podobná „káva“ je k mání třeba v nápojových automatech.

Arabika:

  • Co to je? Typ kávovníku (coffea arabica). Roste ve vyšších nadmořských výškách, je náročnější na pěstování. Má zajímavější chuť i vůni. Využívá se jednodruhová nebo ve směsích arabiky, nebo arabiky a robusty.
  • Kde ji sehnat? Pražírny, kavárny, specializované prodejny
  • Za kolik? Cenu určuje mimo jiné kvalita kávových zrnek. Za 100 g čisté arabiky zaplatíte od padesátikoruny do několika set korun. V případě některých typů výběrové arabiky je cena ještě vyšší.

Robusta (coffea robusta):

  • Co to je? Rozšířenější typ kávovníku, jednodušší na pěstování. Obecně méně kvalitní než arabika, využívá se často do kávových směsí (např. Segafredo, Lavazza) či jako čistá robusta (Jihlavanka a mnoho dalších značek). Má těžkou hořkou chuť.
  • Kde ji sehnat? (Bohužel) téměř kdekoli. Je součástí téměř jakékoli běžně dostupné kávy.
  • Za kolik? Záleží na konkrétní značce. Za 100 g směsi italského typu (obsahuje-li arabiku i robustu) zaplatíte v průměru kolem stokoruny. Za kilo „jihlavanky“ zhruba polovinu.

Barista

  • Umí připravit kávu, poradit s výběrem, podat zákazníkovi informace o typech a druzích nabízené kávy či poradit s domácí přípravou kávy pomocí alternativních způsobů.

Instantní káva

  • Vznikla jako zásobování amerických vojáků ve válce ve Vietnamu. Kávový výluh se suší teplem nebo mrazem. Přidáním příchutí, cukru a palmového oleje vznikají různé typy instantní kávy.

Alternativní přípravy kávy

  • French press: Káva se po zalití ve speciální nádobě nechá louhovat jen několik minut. Sedlina se stlačí pomocí kovového sítka na dno nádoby a nápoj se hned přelévá do šálků.
  • V60, Chemex, Kalita: Všechny typy přípravy využívají papírového filtru. Káva se nechává volně „překapat“. Liší se hrubostí použitého filtru, výsledná káva je více či méně zakalená.
  • Aeropress: kombinuje papírový filtr a ručně vyvíjený tlak. Jedná se o nejrychlejší způsob domácí přípravy kávy.
  • Všechny „alternativní“ způsoby jsou oblíbené u lidí, kteří si vychutnávají kávu bez mléka. Ideální pro jednodruhové arabiky. Univerzální návod na jednotlivé přípravy neexistuje, baristé experimentují s teplotou vody, hrubostí kávy či délkou extrakce. Obecně se ale na jeden litr vody používá 60 gramů kávy.