Hlavní navigace

Co je a co není káva? Instant je odpad

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Káva je druhý nejrozšířenější nápoj hned po vodě. A v současné době znovu zažívá obrovský boom. My jsme se ale příliš dlouho pohybovali ve vakuu, do kterého zvenčí nepronikaly kávové trendy.

To, co nazýváme „kávou“, jsou upražená zrna kávovníku. Obecně se dá rozlišovat mezi dvěma druhy. Vedle laického rozdělení dobrá – špatná ji dělíme na arabiku a robustu.

Arabika: čistá chuť a méně kofeinu

Arabika jsou plody kávovníku arabského, který roste ve vyšší nadmořské výšce, je náročnější na pěstování a obsahuje méně kofeinu. Jeho zrna jsou po upražení nasládle lahodná a v chuti a vůni můžeme rozeznat mnoho druhů ovoce nebo květin.

Arabiku můžeme koupit buď ve směsi či jednodruhovou. Na tento trend sází v posledních letech čím dál více pražíren i kaváren a vyžadují jej i zákazníci, kteří ocení čistou chuť kávy. Na prodej jednodruhové arabiky se zaměřují jak samotné pražírny, tak specializované prodejny. Často ji nabízejí přímo kavárny.

Robusta: levnější a méně kvalitní

Robusta je rozšířenější, nenáročnější a ve srovnání s arabikou obsahuje mnohem více kofeinu. Je to ta káva, která se používá do většiny unifikovaných kavárenských směsí.

Robusta je mnohem levnější, výnosnější a také obecně méně kvalitní než arabika. Je to rostlina, která je více odolná proti škůdcům a lépe snáší vyšší teploty, proto je její pěstování masivněji rozšířené.

Ve srovnání s arabikou v nápoji vytváří typicky hořkou a těžkou chuť. Baristé v moderních kavárnách se robustě vyhýbají, protože ji nepovažují za chuťově zajímavou a upřednostňují kvalitu a jedinečnost před unifikovanou kvantitou.

Co je a není káva?

Káva tedy pochází z kávovníku. Někteří baristé by nejraději zakázali cukr a mléko, aby vynikla její chuť. Příliš dlouho jsme se ale pohybovali ve vakuu, do kterého zvenčí nepronikaly kávové trendy. A tak se i v moderní kavárně občas host dožaduje „turka“ nebo instantní kávy.

Přečtěte si: Češi chtějí svého turka

Zalévaná káva, tak jak ji známe z našich končin, má několik nevýhod. Jednak se při jejím zalévání používá většinou vroucí voda. Sto stupňů srazí chuť i hodně kvalitní arabice. Sedlina, která se v hrnku celou dobu louhuje, pak do kávy zbytečně uvolňuje třísloviny, které ve výsledné chuti nemají vůbec být. Současným trendem jsou proto alternativní přípravy kávy. V praxi to znamená větší obsah filtrované kávy bez zbytečného „lógru“.

A co to je vlastně „instant“? Představte si, že posbíráte veškerý neprodejný odpad, jako jsou defektní kávová zrna, zalijete jej vodou a ze vzniklého roztoku necháte vymrazit nebo koktejlem chemických látek vypařit přebytečnou vodu. Do tohoto nevábného prášku lze přidat další chemikálie, „éčka“, cukr a nezbytný palmový olej. Tak vzniknou nápoje, které nesou například název „cappuccino“ nebo „3v1“, přestože mléko neviděly ani zdálky a kávovník si rozhodně nepamatují. Podobná „káva“ je k mání třeba v nápojových automatech.

Arabika:

  • Co to je? Typ kávovníku (coffea arabica). Roste ve vyšších nadmořských výškách, je náročnější na pěstování. Má zajímavější chuť i vůni. Využívá se jednodruhová nebo ve směsích arabiky, nebo arabiky a robusty.
  • Kde ji sehnat? Pražírny, kavárny, specializované prodejny
  • Za kolik? Cenu určuje mimo jiné kvalita kávových zrnek. Za 100 g čisté arabiky zaplatíte od padesátikoruny do několika set korun. V případě některých typů výběrové arabiky je cena ještě vyšší.

Robusta (coffea robusta):

  • Co to je? Rozšířenější typ kávovníku, jednodušší na pěstování. Obecně méně kvalitní než arabika, využívá se často do kávových směsí (např. Segafredo, Lavazza) či jako čistá robusta (Jihlavanka a mnoho dalších značek). Má těžkou hořkou chuť.
  • Kde ji sehnat? (Bohužel) téměř kdekoli. Je součástí téměř jakékoli běžně dostupné kávy.
  • Za kolik? Záleží na konkrétní značce. Za 100 g směsi italského typu (obsahuje-li arabiku i robustu) zaplatíte v průměru kolem stokoruny. Za kilo „jihlavanky“ zhruba polovinu.

Barista

  • Umí připravit kávu, poradit s výběrem, podat zákazníkovi informace o typech a druzích nabízené kávy či poradit s domácí přípravou kávy pomocí alternativních způsobů.

Instantní káva

  • Vznikla jako zásobování amerických vojáků ve válce ve Vietnamu. Kávový výluh se suší teplem nebo mrazem. Přidáním příchutí, cukru a palmového oleje vznikají různé typy instantní kávy.

Alternativní přípravy kávy

  • French press: Káva se po zalití ve speciální nádobě nechá louhovat jen několik minut. Sedlina se stlačí pomocí kovového sítka na dno nádoby a nápoj se hned přelévá do šálků.
  • V60, Chemex, Kalita: Všechny typy přípravy využívají papírového filtru. Káva se nechává volně „překapat“. Liší se hrubostí použitého filtru, výsledná káva je více či méně zakalená.
  • Aeropress: kombinuje papírový filtr a ručně vyvíjený tlak. Jedná se o nejrychlejší způsob domácí přípravy kávy.
  • Všechny „alternativní“ způsoby jsou oblíbené u lidí, kteří si vychutnávají kávu bez mléka. Ideální pro jednodruhové arabiky. Univerzální návod na jednotlivé přípravy neexistuje, baristé experimentují s teplotou vody, hrubostí kávy či délkou extrakce. Obecně se ale na jeden litr vody používá 60 gramů kávy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).