Hlavní navigace

Co dělat s popraskanými patami

3. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Popraskané paty dokážou zkomplikovat dovolenou, zvlášť pokud ji máte trávit u moře nebo putováním po horách. Jak této nepříjemnosti předejít, jak ji léčit i v domácích podmínkách, to nám poradí pedikérka.

Ztvrdlé paty, objevující se drobné prasklinky postupně přecházející i v hlubší trhliny, které mohou prasknout až do krve. Právě tak vypadají jednotlivá stádia popraskaných pat, která mohou vést až k nepříjemným infekcím.

Dle různých příčin se popraskané paty objevují ve všech ročních obdobích a nevyhýbají se ani ženám, ani mužům. Co tedy bývá nejčastější příčinou tohoto zdánlivě neškodného onemocnění nohou a v co může vyústit?

Zdravý životní styl jako jedna z cest k hladkým patám

Příčin popraskaných pat může být celá řada. Mezi nejčastěji zmiňované patří nevhodně zvolená obuv nebo třeba souvislost s nemocemi typu lupénka. „Lidé ale často zapomínají, že náš celkový životní styl, zejména strava a pohyb, se může odrazit v jakékoliv části našeho těla a nohy nejsou výjimkou. Proto je i například zvýšená zátěž na nohy v důsledku vyšší tělesné hmotnosti jednou z velmi častých příčin,“ říká pedikérka Hana Hubená.

Galerie: Náplasti na puchýře a odřené nohy

Neřešené problémy mohou mít za následek hlubší trhliny v kůži na patě, čímž se velmi výrazně zvyšuje riziko infekce. Hlubší trhliny jsou mnohdy velmi bolestivé a mohou prasknout až do krve. „V takovém případě už je tu nutné jít za odborníkem, který vám z nejhoršího stavu pomůže a poradí, jak o nohy pečovat,“ upozorňuje Hana Hubená. Pro ošetření hlubokých prasklin je totiž podle pedikérky jednoznačně vhodnější přístrojová nebo kombinovaná pedikúra, kterou si můžete dopřát právě v pedikérském salónu.

„Takové odborné přístrojové ošetření spočívá v tom, že dojde ke zbroušení okrajů popraskané tkáně speciální frézkou, kterou hyperkratózu (zrohovatělou vrstvu) tzv. otevře, čímž je zajištěno rychlejší a efektivnější hojení. Při ošetření klasickou, mokrou pedikúrou, dochází k ošetření pouze zrohovatělého okraje praskliny, což není tak efektivní,“ vysvětluje pro server Vitalia.cz Hana Hubená.

V létě nejsou paty popraskané více

Vznik popraskaných pat nesouvisí s ročním obdobím, toto nepříjemné onemocnění se objevuje během celého roku a příčiny bývají různé. Otlaky z nevhodně zvolených bot, uzavřená a nevětraná obuv, to jsou nejčastější důvody vzniku v zimních měsících.

Postup při domácí péči

Dopřejte si změkčující lázeň – s mořskou solí a oblíbeným esenciálním olejem. Tím nohy změkčíte a připravíte na absorpci aktivních látek z krému na nohy. Zbavte se ztvrdlé pokožky a odumřelých buněk – například peelingem nebo pemzou. Peeling pak opakujte jednou týdně. Vhodné jsou i elektrické pilníky pro domácí ošetření.

 „Nezapomínejte ale na to, aby každý člen domácnosti měl svůj pilník či náhradní frézku. To je z hygienického pohledu nutnost,“ vysvětluje Hana Hubená. Zapomeňte však na tolik rozšířené seřezávače kůže. „Takový postup určitě nedoporučuji žádným klientům, jelikož tu vzniká velké riziko hloubkového poškození,“ varuje pedikérka.

Tipy pedikérky

  • Udělejte si zábal na chodidla. Nohy namažte krémem, přidejte vhodnou masku a nasaďte bavlněné ponožky. Nechte působit pár hodin či přes noc.
  • Dodržujte pitný režim. Hydratujte svou pokožku zevnitř, je to velmi důležité. Pomoci mohou také vitamíny a minerály, zejména omega 3 mastné kyseliny a zinek.
  • Nezapomínejte, že mykózy nebo kvasinky zdravé nohy nenapadnou. Pokud je ale pokožka narušena, chodidla jsou mnohem náchylnější. To pak zejména u diabetiků může způsobit problémy s hojením prasklin.

Vždy používejte kvalitní kosmetiku určenou speciálně na péči o nohy, s obsahem aktivních látek – urea a lactil. Urea napomáhá změkčení ztvrdlé kůže v oblasti chodidel a odstraňuje odumřelé buňky, lactil obnovuje jejich přirozenou hydrataci. Začněte paty pravidelně promazávat, a to každý večer po koupání.

Odborná spolupráce

Hana Hubená

Pedikérka Bis Bis

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).