Hlavní navigace

Co dělat, aby vám nebylo špatně v autě… bez chemie

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Cestovní nevolnosti, trávicí obtíže či spáleniny od slunce – to mohou být stinné stránky letní dovolené. Dají se zvládnout s pomocí přírody i bez chemických preparátů.

Je tu léto, čas prázdnin a dovolených, cestování a odpočinku… Užíváme si, ale občas nás i tady zastihnou potíže. Dětem se dělá špatně v autě, jiný trpí na „cestovatelský průjem“, další má citlivou pleť a spálí se raz dva. Podíváme se na to, jak zvládnout ty nejběžnější problémy letních dovolených pomocí přírody a bez chemie.


Autor: Isifa.cz

Na nevolnost v autě pomůže 100% přírodní éterický olej z máty peprné nebo mátový čaj

Aby nám nebylo špatně při cestě na dovolenou

Cestovní nevolnosti a zvracení zklidní máta

K dovolené patří cestování, s kterými bývají spojené nevolnosti. V těchto případech si můžeme pomoci 100% přírodním éterickým olejem z máty peprné. Stačí vdechovat výpary z lahvičky nebo si pár kapek této silice aplikovat na kapesník či do příručního inhalátoru. Jestliže nemáme po ruce éterický olej, postačí nám i mátový čaj.

Mátový čaj

Potřebujeme: 1 lžičku máty, 2 dl vroucí vody
Postup: Mátu přelijeme vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a popíjíme během dne.

Na trávicí obtíže pomůže pelyněk

Na veškeré potíže s trávením, jako jsou křeče v oblasti břicha, nadýmání, nechutenství i průjem, jsou úžasné kapičky z pelyňku.

Tinktura z pelyňku

Jednu lžíci pelyňku zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice. Při obtížích užíváme 3× denně 20 kapek.

Cestovatelské průjmy

Jedním z nejčastějších problémů cestování je průjem, který bývá často spojený s bolestmi břicha, nadýmáním i zvracením. Může být psychického či bakteriálního nebo virového původu.

Pomůže jablko a lněné semeno

Při průjmových onemocněních je výborným lékem nastrouhané jablko, které jíme po lžičkách během dne. Výbornou službu nám učiní i 1 lžíce lněného semínka, které zapijeme 1 dl vlažné vody.

Zácpa

Cestování může provázet méně časté vyprazdňování střev. S těmito problémy nám výrazně pomůže lněné semeno.

Koktejl z lněného semínka

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci lněného semene, 0,5 l vody
Postup: Ráno semínko přelijeme 0,5 litrem studené vody a vše necháme do večera odpočívat. Večer kolem 18 hodiny celou sklenici vypijeme a ráno je úspěch zaručen.

Infekce močových cest

Na studenou vodu jsou citlivé především naše ledviny a močový měchýř. Opakovaně se koupeme, mokré plavky necháváme na sobě, popíjíme studené nápoje… a to vše může vést k zánětu močového měchýře, doprovázeného pálením a řezáním při močení. A co s tím?

Lichořeřišnice je snad nejúčinnější léčivka na problémy spojené s močovým měchýřem. Nejvhodnější forma užívání je tinktura.

Tinktura z lichořeřišnice

Jednu lžíci květů a listů lichořeřišnice zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice. Při obtížích užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 14 dní.

Sedací koupel z mořské soli

Tato procedura je výborná při potížích s močovými cestami. Dezinfikuje, odstraňuje pálení a svědění. Přináší opravdovou úlevu.
Potřebujeme: 2 hrsti mořské soli, dětskou vaničku naplněnou teplou vodou (ne horkou)
Postup: Sůl rozpustíme ve vodě a do vzniklé lázně na 10 minut sedneme. Tento postup opakujeme 2× denně po dobu 5 dní.

Nachlazení, kašel, rýma

I v letních měsících nás může překvapit nachlazení, rýma, kašel a celková slabost. Léky z naší kuchyně a zahrádky však umí dělat zázraky.

Česnečka nás postaví na nohy

Silná polévka z česneku má silné antibakteriální účinky. Je to opravdu osvědčený recept při prvních příznacích nachlazení.
Potřebujeme: 3 dl vody, 4 stroužky česneku, mořskou sůl, 2 lžičky olivového oleje, 1 vajíčko, 1 na kostičky nakrájenou bramboru, 1 lžíci nastrouhané mrkve, půl lžičky kmínu
Postup: Na oleji opražíme mrkev, pak ji zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a necháme přijít k varu. Jakmile voda začne vřít, přidáme rozšlehané vajíčko a brambory a vaříme je doměkka. Nakonec dodáme rozmačkaný česnek, zamícháme a můžeme podávat.

Jitrocelový čaj

Čaj z lístků jitrocele pomáhá při rýmě, kašli a bolestech v krku.
Potřebujeme: 1 lžičku jitrocele, 2 dl vroucí vody
Postup: Lístky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté scedíme a popíjíme 3× denně šálek po dobu 7 dnů.

Sirup z medu a cibule

Tento přírodní přípravek prohřívá a uvolňuje hleny.
Potřebujeme: šťávu z 1 velké cibule, 1lžička tekutého medu
Postup: Obě ingredience smícháme dohromady. Přípravek užíváme 3× denně 1 lžičku po dobu 7 dní.

Nepříjemné bolesti hlavy

Bolesti hlavy mohou být následkem únavy, nadměrného slunění, slabého pitného režimu, stresu, změny klimatu či nevhodné stravy. Bolest zklidní dostatečný přísun tekutin a ochlazení. Vhodná je například konzumace melounů, čerstvých zeleninových a ovocných salátů i popíjení mátového či meduňkového čaje.

Mátový čaj

Potřebujeme: 1 lžičku máty, 2 dl vroucí vody
Postup: Mátu přelijeme vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a popíjíme během dne.

Hmyz a jiná havěť

Jak ošetřit hmyzí kousnutí

Kousnutí komára či ováda způsobuje malou ranku, která mírně nateče a silně svědí. Na žihadla vos, včel či sršňů bývá silnější reakce, protože obsahují jed.

Čím si zmírnit otok a svědění? Jsme-li v přírodě, tak štípnutí okamžitě zmírníme nadrceným listem jitrocele či pampelišky.

Jsme-li v domácím prostředí, tak na postižené místo přiložíme půlku čerstvě rozkrojené cibule, převážeme ji šátkem a necháme půl hodiny působit. Poté štípanec potřeme lihovým výtažkem z pelyňku či 100% přírodním levandulovým éterickým olejem.

Jak ošetřit kousnutí klíštětem

Klíště je nutné nejprve odstranit: Vezmeme pinzetu, opatrně jí uchopíme tělíčko klíštěte, aniž bychom je rozmačkali, několikrát s ním otočíme proti směru hodinových ručiček nebo uvolníme kýváním a pak je opatrně vytáhneme. Vždy zkontrolujeme, jestli jsme ho vytáhli celé i s hlavičkou. Ránu okamžitě vydezinfikujeme lihovým výtažkem z pelyňku, jódem či éterickým olejem z levandule či tea tree.

Poranění kůže, odřeniny

Drobná úrazy k letní dovolené prostě patří. Většinou se jedná o oděrky a odřeniny, v horším případě řezné rány, kde je nutné ránu dobře vyčistit a vydezinfikovat. Řadu z nich můžeme dobře ošetřit domácími tradičními prostředky, a to lihovým výtažkem z pelyňku či 100% přírodním éterickým olejem z levandule či čajovníku (tea tree).

Slunce pálí…

Jak ošetřit kůži po opalování

Po slunění si můžeme dopřát koupel v olivovém či mandlovém oleji. Připravíme si ji tak, že do horké vody ve vaně přidáme 1 dl panenského oleje a 1dl mléka nebo smetany. Tato lázeň by měla trvat 15 minut, pak bychom ještě měli 20 minut relaxovat.

Jak ošetřit sluncem vysušené vlasy

Sluncem vysušeným vlasům můžeme dopřát úžasnou regeneraci ve formě olivového zábalu. Připravíme si ho tak, že 2 lžíce vlažného oleje smícháme s 1 žloutkem a 1 lžičku citronové šťávy, vzniklou směs si vetřeme do vlasů od kořínků po konečky, vše pak zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu působit.

Jak zklidníme spáleniny od slunce

Nejdůležitějším opatřením při léčbě spáleniny je ochlazení, které je nutné udělat co nejdříve. Popálené místo 20 minut ochlazujeme studenou vodou nebo si připravíme studený obklad. Chlazení snižuje otok a odvádí z kůže horkost.

Spáleniny ochladí vychlazený jogurt

Mnoha lidem přináší úlevu, když si na spáleniny přikládají obklady z vychlazeného jogurtu, zakysané smetany či mléka. Tyto produkty totiž obsahuje velké množství tuku, který neucpává póry a pokožku zklidňuje.

Jablečný ocet má regenerující účinky

Jablečný nebo vinný ocet (nejlépe v bio kvalitě) spálenou pokožku ochlazuje, tonizuje a regeneruje. Pomáhá rovněž zmírnit bolestivost, svědění i zánět kůže.

Seriál: Dovolená s psychologem – raději před, než po

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).