Hlavní navigace

Co dělat, aby na vás nelezl bodavý hmyz?

Sdílet

 Autor: SXC
Už jste vyzkoušeli všechny repelenty a přesto máte pocit, že jste terčem žihadel a útoků klíšťat? Zkuste tentokrát jeden tajný tip lékařů-homeopatů. Jmenuje se Ledum Palustre.

Učebnice homeopatie říkají, že na zmírnění otoku od bodavého hmyzu se dá použít leccos. Dětský lékař a homeopat Tomáš Karhan s největším úspěchem používá lék Ledum Palustre o síle 9 CH. „V den pobodání co dvě hodiny pět bobulek a ještě následující den či dva cucat dvakrát denně pět kuliček – zcela malým dětem nejlépe rozpuštěných v troše vody. Pozor: nemíchat kovovou lžičkou, ale dřevěnou špachtličkou nebo umělohmotnou lžicí,“ radí.

Pomůže to rychle odstranit bolest i otok. Je jedno zda od vosy, včely, komára, sršně či jiného hmyzu. „Zajímavé je, že sršní žihadla zdaleka tolik nebolí a nejsou tak nebezpečná, a ani sami sršni nejsou tak útoční, jako když bodne třeba včela, přesto se jich lidé nejvíc bojí. Samozřejmě ale nejvíc záleží na místě vpichu. Bodne-li člověka hmyz do jazyka, znamená to raketou upalovat na pohotovost na kortizol,“ doporučuj lékař.

Pochopitelně: jazyk (nebo i krk) totiž velmi rychle opuchne natolik, že hrozí udušení. Jedině antialergická injekce a zásah zdravotníků je v takovém případě správnou první pomocí.

Pro ty ostatní případy jsou tu mimo jiné homeopatika. Pomoci může kromě Ledum Palustre i Apis Mellifica také v síle 9 CH. První den po poštípání co dvě hodiny pět bobulek. „Další dny platí stejný vzorec: vycucat dvakrát denně pět bobulek,“ říká Tomáš Karhan. Apis, což je v podstatě včelí jed, umí zmírnit rozvinutí alergické reakce přesně na principu homeopatie – podobné se léčí podobným. Používá se, když je poštípané místo růžové, oteklé a svědí. Ledum Palustre je zase dobré pro rychlou úlevu.

První pomoc na puchýřky i prevence vůči hmyzu včetně klíšťat

Využít se podle lékařky Ilony Ludvíkové dá také také homeopatikum Cantharis 9 CH, a to ve chvíli, kdy je poštípané místo poseto svědivými, pálivými puchýřky a pomáhá přikládání studeného obkladu. Bobulky se cucají po pěti každých patnáct minut až do úlevy. „Pokud začne postižené místo hnisat, přidejte lék Pyrogenium 9 CH, v dávkování pět granulí dvakrát denně až do vybrání celé tuby,“ radí lékařka.

Co je však zajímavé je, že podle Tomáše Karhana se dá lék Ledum Palustre dobře použít i preventivně. „Všem, kdo jedou do Třeboně nebo jinam do míst s velkým výskytem komárů, radím: kupte si tubičku a cucejte dvakrát denně a pak mi dejte zprávu… Ono to vážně funguje a hmyz se člověku vyhýbá,“ říká ze zkušenosti.

Mělo by to mimochodem fungovat i na klíšťata, u nichž se říká, že děti do čtyř let by se očkovat neměly kvůli stále ještě se tvořící imunitě. Babské rady na odrazení klíšťat a dalších přisávacích se potvor radí kromě toho koupit si před cestou na dovolenou balení vitaminu B, tedy B-komplexu, což stojí kolem třiceti korun, a vybrat pilulky dle návodu. Pach, který vydává tělo nadupané tímto vitaminem, je prý pro komáry, muchničky a klíšťata natolik nesympatický, že se nepřisají.

Máte nějaké další tipy a vyzkoušené triky, jak na hmyz? Jak odradit komáry, aby si nesedli zrovna na vaše tělo? A jak zahnat klíšťata? Podělte se o své zkušenosti!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).