Hlavní navigace

Udělají z nás technologie zrůdičky? Takhle má vypadat člověk roku 2100

27. 6. 2019

Sdílet

 Autor: TollFreeForwarding
Moderní technologie mají řadu výhod a posouvají nás stále kupředu. Někdy možná až tam, kam jsme vůbec nechtěli.

Styl života ve vyspělých zemích je vesměs pohodlný a daní za tento komfort jsou různé civilizační neduhy. Oč méně se hýbeme, o to více se hrbíme u počítačů a mobilů.

Neustálé a dlouhodobé vysedávání u digitálních přístrojů nám nesvědčí. Úhel, ve kterém své tablety či mobily držíme, zhoršuje bolesti v oblasti krku a ramen. Odborníci dokonce již pojmenovali nežádoucí efekt věčné komunikace na mobilním telefonu jako „esemeskový krk“. Předkláněním hlavy, která ji provází, se zvyšuje tlak a zatížení páteře, a dochází tak k předčasnému opotřebování a degeneraci.


Autor: TollFreeForwarding

3D model člověka roku 2100

Velký šok představuje neustálý kontakt s technikou také pro naše oči. I zde se již uchytily výrazy pro problémy s tím spojené – digitální únava očí a syndrom počítačového vidění.

Nesvědčí nám ani to, že ve dne máme málo přirozeného světla, večery trávíme se škodlivým modrým světlem, které produkují digitální zařízení, a v noci nám chybí hluboká tma. (Více o problému se dočtete v rozhovoru Zhasnout, prosím! Nebezpečí dnů bez světla a nocí plných záře.)

Dokonce i toalety potřebujeme kvůli špatné fyzické kondici čím dál vyšší, na což již reagují mnozí výrobci, přestože zdravé vyprazdňování probíhá ve dřepu.

Jak budeme vypadat v roce 2100? Technologie si nás vytvarují

Podle amerického průzkumu používá 90 % lidí digitální zařízení nejméně dvě hodiny denně, 60 % pět a více hodin za den a 70 % procent dokonce dvě či více zařízení najednou. Jak jsme již popsali v článku Více než dvě hodiny na mobilu a počítači? Co přesně vám hrozí, žijeme online, ale naše tělo na to není uzpůsobeno. To se však možná změní.

Alespoň podle společnosti TollFreeForwarding a jejího 3D modelu „ženy roku 2100“. Postava nazvaná Mindy připomíná strašidlo z hororu, ale není vyloučeno, že k této podobě spějeme. Přestože model je nadsazený a chce upozornit na možná rizika, vychází ze současných vědeckých poznatků a byl vytvořen ve spolupráci s odborníky.

Mindy má od věčného sezení shrbená záda a „tech neck“ – krk zdeformovaný z toho, jak se hlava dlouhodobě sklání k digitálním zařízením.

Ruka připomíná držák na mobil a v této poloze podle autorů zůstává zafixovaná, stejně jako loket ohnutý do pravého úhlu.

Autoři 3D modelu sice Mindy dopřáli silnější lebku, která by se dle jejich předpokladů vyvinula jako ochrana před zářením z chytrých telefonů, na druhou stranu předvídají, že mozek člověka v roce 2100 bude menší než dnes. Má to být způsobeno naším způsobem života, který prý snižuje mozkovou kapacitu. Co není viditelné, je dle autorů modelu proměna duševního stavu dalších generací. Existují výzkumy, které ukazují negativní vliv moderních technologií, například sociálních sítí, na psychickou pohodu člověka, kvalitu spánku a související stres a deprese.

A strašidelnou perličkou na závěr jsou Mindyina druhá oční víčka. V souvislosti s již výše zmíněnými riziky z přemíry zejména tzv. modrého světla by se mohla vyvinout, aby chránila lidský zrak. Má jít o jakési vnitřní víčko, které mrkáním nadměrné světlo odfiltruje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).