Hlavní navigace

Cizí, nebo naše? Jak dobře znáte české značky

4. 5. 2018

Sdílet

Acylpyrin, Alpa, Astrid, Aviril, Dermacol, Elmex, Haribo, Herbadent, Indulona, Jar, Odol, Palette, Palmex, Persil, Pitralon, Ria, Solvina, Sunar, Vitana… Víte, které z nich jsou původní české značky?

V mnoha odvětvích funguje retro trend, který ukazuje význam budování značky. Zákazníci slyší na tradici i český původ. Platí to nejen u potravin. Online obchod Lékárna.cz otestoval na svých zákaznících, jestli i u jejího sortimentu mají lidé přehled o značkách.

Online ankety se zúčastnily tři stovky zákazníků a nadpoloviční většina z nich dokázala odlišit původní české značky od zahraničních. Značkou, kterou lidé uměli nejčastěji správně zařadit, je Alpa, překvapily výsledky u Odolu a Pitralonu.

Poznáte původní české značky?

Vyzkoušejte, než budete číst dál:

Alpu coby značku českého původu poznalo 96 % lidí, mezi rodinné klenoty patří také Indulona (kterou správně mezi české značky zařadilo 89 % respondentů) a Astrid (87 %).

Možná překvapením může být, že nejznámější český prostředek na mytí nádobí Jar správně označilo jenom 65 % zákazníků. Za spíše zahraniční považovali lidé i české značky Herbadent, Ria a Palmex.

Největším oříškem ale byl Odol a Pitralon – tyto značky správně jako zahraniční označilo jen 36, resp. 24 % lidí. Potíž je v národní historii, a tedy správném vnímání, co je naše a co cizí. Odol je sice jedna z nejoblíbenějších zubních past, ale vznikla ještě před vyhlášením samostatného Československa v německých Drážďanech. Stejně tak předlistopadová jednička mezi vodami po holení vznikla ve dvacátých letech minulého století v německé firmě, později se však stala vlajkovou lodí národního podniku Setuza.

Lékárna.cz do ankety zařadila značky ze svého sortimentu, jedná se o kosmetiku či léčiva, ale třeba i výrobce dětských želatinových bonbónů nebo bezlepkových potravin, a rozdělila je takto:

Původní české značky

Acylpyrin – první registrovaná ochranná známka v Čechách již od roku 1922. Kyselina acetylsalicylová obsažená v Acylpyrinu se jako léčivá látka využívá už od roku 1897. Přesný mechanismus působení kyseliny acetylsalicylové na organismus byl objeven až v roce 1982 a tento objev byl oceněn Nobelovou cenou.

Alpa – značka byla zaregistrována Josefem Veselým z Brna v roce 1913, který začal na trh dodávat francovku s charakteristickou mentolovou vůní. Svou typickou modrou etiketu se žlutou hvězdou získala Alpa až v roce 1930. Tvar skleněného obalu zůstává, až na drobné úpravy, stejný dodnes.

Astrid – počátky značky sahají až do roku 1847, kdy si v Praze, v Celetné ulici, otevřel František Prochaska malou mýdlárnu a současně obchod s mýdlem. V následujících letech pak začal vyrábět i další kosmetické produkty, které se do té doby jen dovážely.

Aviril – letos uplyne už 91 let od doby, kdy byla značka Aviril zaregistrována na českém trhu. Jeho výroba zřejmě začala v pražské lékárně Františka Schnöblinga a po znárodnění přešla na Spojené farmaceutické závody (pozdější Spofu). V jejím rámci se přestěhovala do Velkého Meziříčí, kde se dělá dodnes spolu s dalšími značkami Alpa a.s.

Dermacol – kosmetika Dermacol je českého původu. Začala se u nás vyrábět už během 60. let minulého století. Postupně prorazila do celého světa a stala se velmi rozšířenou a oblíbenou značkou kosmetiky. Dermacol klade důraz především na kvalitu výrobků.

Herbadent – ryze česká firma s bohatou historií. Její kořeny totiž sahají až do roku 1897, kdy se dr. Javůrek a Vladimír Svatek rozhodli založit továrnu na výrobu léčivých maltosových vín pod názvem První kvasírny a sklepy maltonových vín Praha Smíchov, která se brzy stala slavnou.

Indulona – značka vznikla v roce 1948, kdy tým špičkových českých a slovenských dermatologů vytvořil první recepturu univerzálního přípravku pro péči o suchou a popraskanou kůži rukou. Krém dostal jméno Indulona.

Jar – značka saponátových čisticích prostředků pro domácnost, kterou začal v roce 1955 vyrábět národní podnik Rakona Rakovník. Chemické složení bylo mnohokrát změněno, ale Jar se vyrábí dodnes.

Palmex – v roce 1966 vyvinula československá společnost Palma nový univerzální prací prášek Palmex 85. Díky svému složení účinně odstraňujícímu skvrny a narůstajícímu počtu automatických praček v československých domácnostech si Palmex brzy získal velkou oblibu a odstartoval tak své dlouhé a úspěšné působení na trhu pracích prostředků.

Ria – značka Ria spadá do portfolia výrobce Hartmann-Rico a.s., jejíž historie se datuje do prosince roku 1991. Do tehdejšího podniku Rico Veverská Bítýška vstoupil přední světový výrobce zdravotnických prostředků a hygienických výrobků – společnost Paul Hartmann. Za deset let svého působení se Hartmann-Rico stal největším českým výrobcem ve svém oboru, jedním z nejvýznamnějších distributorů a rovněž význačným exportérem.

Solvina – známý druh českého čisticího prostředku na odstraňování nečistot z lidské pokožky (hlavně rukou), v současnosti jej vyrábí čáslavská firma Zenit. Historie výrobku sahá do první poloviny 20. století, kdy se výrobek prodával nejčastěji ve formě malého kyblíku naplněného polotuhou hmotou.

Sunar – značka se již dlouhá desetiletí věnuje výživě našich nejmenších. Od roku 1936 provázejí produkty prakticky každou novou generaci na jejím startu do života. V roce 1950 spatřila světlo světa první mléčná kojenecká výživa pod názvem SUšená+NÁRodní.

Vitana – firma Graf, spol. s.r.o. byla založena v roce 1919 a v roce 1921 začíná s tovární výrobou polévkových kostek a jiných poživatin. V roce 1949 dochází ke znárodnění firmy Graf a začlenění byšického závodu do Velkonákupní společnosti družstev, posléze do Průmyslu polévkových přípravků. Po revoluci, v r. 1991, vzniká akciová společnost Vitana, jejímž nynějším vlastníkem je norská společnost Orkla z Osla. Původ značky však leží v Česku.

Zahraniční značky

Elmex (Švýcarsko) – známá značka zubní pasty existuje teprve od roku 1962. Původem jde o švýcarskou značku, nyní ji ale vlastní americká firma Colgate-Palmolive.

Haribo (Německo) – dnes tuto značku znají děti snad na celém světě jako synonymum pro želatinové medvídky. Založil ji Hans Riegel v roce 1920 v německém Bonnu – a název neskrývá nic originálnějšího než zkratku jména a města.

Odol (Německo) – ačkoli je to jedna z nejoblíbenějších zubních past Čechů a značka vznikla v roce 1892 v Podmoklech, které jsou dneska součástí Děčína, jde o německou značku. Vytvořila ji drážďanská firma Linger Werke, po válce ji stát znárodnil a převedl na ústeckou Setuzu. Po roce 1989 došlo ke sporu, který skončil šalamounským řešením – český výrobce nesmí Odol vyvážet do zahraničí, německý naopak má uzavřený český a slovenský trh.

Palette (Německo) – německá značka vznikla v roce 1968. Výrobcem je Schwarzkopf, patřící nyní do skupiny Henkel. V licenci se barvy na vlasy vyráběly i v socialistickém Československu.

Persil (Německo) – v roce 1907 vyvinuli chemici německé firmy Henkel novou směs, která převratně změnila způsob praní. Název je zkratkou dvou nejdůležitějších složek: perborátu a silikátu.

Pitralon (Německo) – i tato značka má německý rodokmen, ačkoli v předlistopadovém Československu byla nejznámější vodou po holení. Značka vznikla v německém rodinném podniku Georga Schichta ve dvacátých letech 20. století a používala se pro voňavky, mýdla, prací prostředky, ale překvapivě i pro krmiva a dietní přípravky. Až v roce 1951 se začala vyrábět i voda po holení, tehdy už v národním podniku Setuza.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).