Hlavní navigace

Čištění zubní protézy prodlouží její život

4. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Snímacím zubním náhradám, protézám, se říká třetí zuby. „Narostou“ obvykle v již pokročilém věku a jejich majitelé s nimi mívají potíže, jimž by se dalo předejít.

O snímací zubní náhrady se lidé musejí starat. „Vzhledem k tomu, že tyto náhrady nosí většinou starší lidé, kteří jsou někdy méně zruční, tak péče o protézy není vždy taková, jaká by měla být,“ říká Robert Vondruška, vedoucí odborný zubní lékař pražského Zubního centra Ořechovka (www.orechovka67.cz). Zubní protézy přitom vyžadují péči stejně jako vlastní zuby.

Čistí se první, druhé i třetí zuby

„Určitě není pravda, že o tzv. třetí zuby nemusíte pečovat, “ vyvrací častý omyl Lucie Hronková, dentální hygienistka z Dental office H33 (www.dental-office.cz). Zubní lékaři a hygienistky však občas vidí smutné případy.

„Zubní náhrady nosí většinou starší lidé, péče není vždy taková, jaká by měla být,“ říká MUDr. et MUDr. Robert Vondruška, zubní lékař
Autor: Zubní centrum Ořechovka

„Zubní náhrady nosí většinou starší lidé, péče není vždy taková, jaká by měla být,“ říká MUDr. et MUDr. Robert Vondruška, zubní lékař

Naše populace se obecně o svůj chrup příliš dobře nestará (psali jsme o tom třeba v článku Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny), senioři mají s péčí o sebe a své zdraví ještě větší potíže. Pokud máte třeba rodiče v pokročilém věku, není od věci dohlédnout na to, aby jejich chrup včetně umělého nebyl v katastrofálním stavu, a pomoci jim s péčí. Jak se správně starat o zubní protézy?

„Po každém jídle je vhodné si ústa vypláchnout vodou. Alespoň jednou denně je potřeba protézu vyjmout z úst a pečlivě opláchnout vodou a vyčistit kartáčkem důkladně celý povrch zubní protézy, včetně všech zubů v protéze. Na čištění protéz pacienti mohou použít buď kartáček speciálně k tomu určený, nebo jiný vhodný měkký kartáček. Kartáček by neměl být příliš tvrdý, aby při opakovaném čištění nepoškozoval povrch protézy,“ popisuje Robert Vondruška. Na poškrábané protéze by se usazovalo více plaku a třeba i zbytků potravy.

Ty je ze zubní protézy potřeba pravidelně odstraňovat. Pokud by se protéza nečistila, začal by se na ní vytvářet zubní kámen, usazovaly by se na ní pigmenty a na sliznici pod protézou by vznikl zánět – tzv. stomatitis protetica.

Jak se starat o zubní náhrady
  • po každém jídle vypláchnout ústa vodou, případně vyčistit kartáčkem
  • minimálně jednou denně protézu vyjmout z úst a pečlivě vyčistit kartáčkem
  • vhodný kartáček je měkký, existují i speciální kartáčky na zubní náhrady
  • ideálně na noc vložit protézu do čisticího roztoku (voda s čisticí tabletou nebo práškem)
  • vyjmutou zubní protézu uchovávat ve vlhku (speciálním desinfekčním roztoku nebo alespoň čisté vodě)
  • je třeba čistit i zbylé vlastní zuby v ústech

Speciální přípravky usnadní čištění

K čištění protéz je dnes na trhu řada přípravků, které se přidávají do vody ve formě tablet nebo prášku. Tyto přípravky jsou volně dostupné v lékárnách, drogeriích i mnoha supermarketech. Pomáhají odstranit z protéz nečistoty, působí desinfekčně a pomáhají bránit usazování zubního kamene na protézách. „Čisticí prostředky na zubní protézy jsou schopny vyčistit i nečistoty v mikroskopické porozitě náhrady,“ doplňuje lékař.

„Nezapomeňte každý večer protézu umýt pod tekoucí vodou a vyčistit ji měkkým kartáčkem,“ připomíná dentální hygienistka Lucie Hronková
Autor: Dental office H33

„Nezapomeňte každý večer protézu umýt pod tekoucí vodou a vyčistit ji měkkým kartáčkem,“ připomíná dentální hygienistka Lucie Hronková

„Zubní protéza by také neměla vyschnout, ani by neměla přijít do kontaktu se sálavým teplem,“ upozorňuje ještě Lucie Hronková. Aby nedošlo k vyschnutí a deformaci materiálu, z kterého jsou zubní protézy zhotoveny, doporučuje se je ukládat na dobu, kdy je člověk nenosí, do desinfekčního roztoku k tomu určenému nebo alespoň do čisté vody.

 Pokud má člověk částečnou snímací zubní protézu, znamená to, že má v ústech ještě nějaké zuby. V tom případě nesmí zapomínat pečovat jak o zubní protézu, tak o svůj zbytkový chrup. „Pokud by se v tomto případě pacient o zubní protézu nestaral a na ní by byl usazený povlak, byly by zbylé zuby ohroženy vznikem zubního kazu nebo rozvojem parodontitidy,“ říká Robert Vondruška.

Zubní protéza, o kterou se pacient nestará, způsobuje také zápach z úst, podobně jako je tomu u vlastních zubů.

Lepení zubní náhrady

Samostatnou kapitolou jsou fixační prostředky na protézy. Fixační krém na zubní protézy zvyšuje přilnavost náhrady, pomáhá lidem si na protézu zvyknout a usnadňuje život pacientům se špatně držícími náhradami. „Pokud máte pocit, že vaše zubní protéza nepřiléhá úplně dokonale, můžete použít fixační pastu. Zlepší se s ní funkčnost protézy hlavně při mluvení a kousání,“ doporučuje dentální hygienistka.

Problém je mnohdy v tom, že senioři již nezvládají nejen péči o zuby a zubní náhrady, ale ani správné nasazování protézy. Fixační krém nanášejí v příliš velkém nebo naopak malém množství, zuby po nasazení neskousnou, takže náhrada špatně drží. I tím se snižuje její životnost.

Kdy je čas na novou protézu

Životnost zubní protézy je individuální a podle zubařů dost záleží na tom, jak se o ni její vlastník stará, jestli ji pravidelně čistí, jestli mu neupadne na podlahu a nepraskne…

„Většinou po třech až pěti letech jsou zuby v protéze okousané (nejsou tak ostré), protéza nedrží dobře v ústech, je opotřebená a nevyhovující. Potom je vhodné zhotovit protézu novou. Někdy je také nutné zhotovit novou protézu tehdy, když člověk výrazně zhubne a protéza mu přestane držet v ústech,“ popisuje Robert Vondruška. Lidé si prý dokonce někdy na starou protézu tak zvyknou, že nechtějí o nové ani slyšet, i když ta původní je již nevyhovující. Starší lidé nemají novoty rádi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).