Hlavní navigace

Čínský lékař v Hradci: Jak se u nás dělá tradiční čínská medicína

22. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Česko-čínské centrum TCM
Fakultní nemocnice v Hradci Králové před časem otevřela Česko-čínské centrum. A současně debatu o tom, zda má v našem zdravotnictví tradiční čínská medicína své místo. Mluvili jsme přímo s jedním z tamních lékařů. „TCM je vhodná pro léčbu chronických onemocnění,“ tvrdí Ma Wen.

V Hradci Králové, při tamní fakultní nemocnici, funguje Česko-čínské centrum tradiční čínské medicíny. V zařízení v současné době působí dva čínští lékaři, kteří tu pomáhají desítkám pacientů. K čemu je tato forma léčby dobrá, jaké vzdělání mají zdejší odborníci a jak se dívají na západní medicínu? Na to jsme se mimo jiné zeptali tamního odborníka Ma Wena.

Kdo na klinice tradiční čínské medicíny (TCM) léčí? 

Dva čínští lékaři a jeden český lékař.

K čemu je tato forma léčby dobrá, s čím se u vás pacienti nejčastěji léčí? 

Obecně je léčba pomocí TCM vhodná pro léčbu chronických onemocnění. Nejčastějším zdravotním problémem, se kterým pacienti na ambulanci TCM přicházejí, jsou bolesti pohybového aparátu. Dalšími častými léčenými zdravotními potížemi jsou migréna, alergická a kožní onemocnění a potíže se zažíváním.

Jaké mají lékaři na této klinice vlastně vzdělání? Například vy jste vystudoval obor všeobecného lékařství? 

Lékaři TCM, kteří pracují na ambulanci TCM ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, absolvovali pětileté bakalářské studium TCM, tříleté magisterské studium TCM a postgraduální studium TCM, které trvá dalších tři až šest let.

Je tato léčba mezi českými pacienty oblíbená a co na ni říkají? Nemají z toho strach? 

Pacienti strach z TCM rozhodně nemají. Mezi českými pacienty je vysoká informovanost o metodách TCM. Například akupunkturu již řada pacientů v minulosti vyzkoušela s dobrým efektem, proto přicházejí k léčbě na naše pracoviště.

Jak jste se vlastně k tradiční čínské medicíně dostal? 

Mé studium TCM se skládalo ze dvou částí: tou první bylo studium čínské medicíny na univerzitě, kde jsem absolvoval nejprve pětileté bakalářské studium, poté tříleté magisterské studium. Dále jsem absolvoval tříleté doktorské studium. Prostřednictvím tohoto studia jsem získal znalosti nejen v oboru čínské medicíny, ale také západní medicíny, v oblasti vědeckých výzkumů, a získal jsem i lektorské zkušenosti. Druhou částí mého studia čínské medicíny byla příležitost pracovat s velmi uznávanými čínskými lékaři, u nichž jsem se učil. Mou specializací je akupunktura.

Za mnoho znalostí jsem vděčný slavným čínským akupunkturistům, profesoru Dong Guirongovi a profesoru Chen Weidongovi, kteří mi předali bohaté zkušenosti ze své praxe, ať již v oblasti léčby bolesti, gastrointestinálních, či neurologických poruch a jiných onemocnění, ale také ve využití akupunktury při anestezii.

V ambulanci TCM byly léčeny už dva tisíce pacientů, jsou s výsledkem léčby spokojení? 

Pacienti jsou v naprosté většině s výsledkem léčby spokojeni. U pacientů léčených v ambulanci TCM FN Hradec Králové měla léčba pomocí metod TCM pozitivní léčebný účinek u pětadevadesáti procent případů.

Jak se vlastně díváte na klasickou medicínu?

Moderní západní medicína je obecně vhodnější u akutních onemocnění. Naše centrum využívá současně s diagnostickými a léčebnými postupy TCM také možnosti moderní západní medicíny. Prostřednictvím česko-čínského týmu zdravotníků nabízíme kombinovaný léčebný přístup.

Proč jste si pro další pracovní zkušenosti vybral právě Českou republiku a pracoviště v Hradci Králové? 

Byl jsem pověřen nemocnicí Shuguang přidružené k Šanghajské univerzitě tradiční čínské medicíny, abych přijel do zdejšího centra TCM v Hradci Králové a pracoval zde jeden rok. Je pro mě čest pracovat ve zdejším kolektivu čínských lékařů, českého lékaře, tlumočníků a zdravotních sester. Každý den máme čtyřicet až padesát pacientů, kteří k nám přicházejí na akupunkturní terapii či pro užívání čínských bylinných směsí. Mnoho z pacientů má dlouhodobé obtíže, těžce léčitelné kožní onemocnění, nesnadno léčitelné vnitřní onemocnění. Tu největší radost cítím vždycky, když vidím zlepšení, nebo dokonce i uzdravení u pacienta s dlouholetými zdravotními obtížemi. Domnívám se, že udržování zdraví je největším posláním jak lékaře věnujícího se západní medicíně, tak i toho, který se věnuje čínské medicíně, jak v České republice, tak v Číně.

Četl jsem, že zájem o TCM je mezi pacienty opravdu velký. Jak dlouho zájemci na vyšetření a následnou léčbu čekají? 

Během dvou let existence se týmu pracovníků ambulance TCM podařilo výrazně zvýšit kapacitu ambulance TCM. Zvýšení kapacity pracoviště s sebou přináší výrazné zkrácení čekací doby pro pacienty, která je nyní tři měsíce.

Pokud bych měl třeba zažívací problémy, co byste mi doporučil, jak by má léčba probíhala? 

U každého nově příchozího pacienta je nejprve českým lékařem stanovena vstupní diagnóza. Ve spolupráci s čínským lékařem je pak stanoven diagnostický a léčebný závěr z hlediska tradiční čínské medicíny. Na tomto základu pak probíhá léčebný postup. Léčba zažívacích potíží spočívá v kombinaci režimových a dietních opatření, akupunktury a podpůrného podávání bylin.

Jak je tato léčba nákladná, hradí ji pojišťovna?

Vyšetření a léčba čínským lékařem s praxí v oblasti tradiční čínské medicíny nejsou aktuálně hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění a jsou hrazeny pacientem. Základní cenový balíček – léčba trvající dva až pět týdnů – stojí 5150 korun. Tento cenový balíček obsahuje vstupní vyšetření, pět ošetření akupunkturou a jedno kontrolní vyšetření.

Jak se k ní vlastně může běžný občan dostat? Může získat doporučení i od svého praktického lékaře? 

Ambulance centra TCM je otevřena s výjimkou dětských pacientů, těhotných žen a psychiatrických pacientů pro všechny příchozí zájemce. Pacienti se k TCM vyšetření objednávají telefonicky nebo e-mailem. Pacient nepotřebuje doporučení od svého praktického lékaře. Úzce spolupracujeme s metodami moderní západní medicíny, je důležité si s sebou přinést lékařské zprávy, které se týkají léčeného onemocnění.

Ma Wen, Ph.D.

Ma Wen je lékař tradiční čínské medicíny s desetiletou praxí v oboru. Jak sám zmiňuje, největší radost cítí, když vidí zlepšení, nebo dokonce uzdravení pacienta s dlouholetými obtížemi. Udržování zdraví je podle něj největším posláním lékaře věnujícího se západnímu lékařství, tak i toho, který se věnuje tradiční čínské medicíně.

Momentálně působí v Česko-čínském centru tradiční čínské medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).