Hlavní navigace

Čím vším se dá přiložit pod gril?

12. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Každý dnes griluje, ale ne každý vybere správný otop. Které dřevo se hodí pro hovězí steak a jakým ovoníte kuřecí?

Udělat si táborák a opéct buřty za doprovodu „Červené řeky“ už dnes moc nefrčí. Moderní je grilování, a to i na balkonech staré zástavby paneláků. Můžeme se bouřit, když neznalý soused místo elektrického grilu používá klasický a různorodým otopem nám začmudí celý byt, ale to je asi tak všechno. Poradíme jemu i vám, čím přiložit pod gril, abyste kolem sebe nevytvořili nepropustnou mlhu a navíc si ještě pochutnali. Jak poznat správné uhlí či brikety i jaké jsou novinky na trhu.

Různé maso – různé dřevo

Udělat si výlet do lesa a nasbírat suché klestí je jednou z možností, jak večer grilovat zcela zdarma a ekologicky. Jestli máte hrůzu z klíšťat nebo si nepřipadáte jako zálesák, vyrazíte pro otop do obchodu. Koupit můžete ledasco, naštípané dubové dřevo, dřevěné brikety, kokosové brikety, ale i grilovací uhlí. Naštípané dřevo zavrhněte hned v úvodu, tedy pokud se jedná o cedr či borovici. Špatně hoří. 

Správné grilování chce rozžhavené uhlíky a těch docílíte při spalování ovocných stromů (najemno naštípaných), výborně poslouží i dřevo z vlašského ořechu či dubu. Dřevo předává masu specifickou chuť, tak vybírejte s rozvahou. Pro ryby se hodí olše a třešeň. Červeným druhům masa sluší jabloň, ořech a dub, které dodají kouřovou chuť. Drůbež osladíte olší, jabloní a moruší. Základem je však dobře vyschlé dřevo, tedy takové, které od poražení vysychá minimálně jeden rok, lépe však dva. 

Změřte se na obsah uhlíku v uhlíku


Autor: www.4info.cz

Když už budete v tom osahávání pytle, zaměřte svůj zrak i na drobné písmo natištěné na obalu. Všimněte si pak obsahu popela a uhlíku. Uhlík je totiž ta složka, která je zodpovědná za hoření. 

Ušetřit práci se sháněním dřeva a zachovat plný počet prstů při štípání na jemno můžete v hobby marketech. Zde se nabízejí brikety, ale i uhlí určené ke grilování. Pohmatem zjistíte, jestli je obsah plný větších kusů nebo drtě. Sypkému obsahu se obloukem vyhněte, nehoří a jen se od něj zamažete. Příliš velké kusy zase znesnadňují manipulaci a v malém grilu s nimi budete mít potíže. 

Zde vyniká uhlí a z briket pak ty kokosové: „Brikety jsou vyrobeny lisováním ze zuhelnatělých slupek kokosových ořechů. Jako pojidlo se používá přírodní tapioka. Mají vysoký obsah pevného uhlíku, díky tomu velmi dlouhou dobu žhnutí, vysokou výhřevnost a příprava pokrmů je tak rychlá a zdravá. Z briket pak vzniká jen minimum zbytkového popela,“ říká dodavatel kokosových briket. Bez zajímavosti není ani třikrát delší doba žhnutí oproti běžným dřevěným briketám.

Zapomeňte na benzín a levný olej

Co se rakovinotvorných látek týče, podle dTestu je jejich počet v briketách a uhlí na grilování zanedbatelný. Tyto látky vznikají hlavně při stékání oleje z grilovaného masa do ohně. Vhodné je proto použít olej, který má vysoký bod přepálení.

Závěrem je třeba dodat, že i když budete grilovat se správnými tuky, správné maso na vhodně zvolených uhlících, můžete veškeré snažení zatlouct do země špatně zvoleným podpalovačem. Výjimečné nejsou případy, kdy se griluje na „Pepovi“ nebo se hoření podpoří benzínem. Otop sice chytne, ale veškeré spaliny pak míří přímo do krásně odleželého kusu masa na vašem roštu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).