Hlavní navigace

Čím naředit čokoládu na polevu?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Napečeno, byt provoněn, stačí už jen dozdobit vánoční cukroví čokoládovou polevou? Poradíme, jak naředit polevu z čokolády i tukovou polevu. Odborné rady poskytla viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

V oknech blikají vánoční světýlka, na chodbách je z poza dveří slyšet tlumený zpěv vánočních koled a snad z každého bytu v domě voní vanilka, skořice, badyán. Chystáte cukroví, plníte je krémy a zdobíte polevou? Pokud letos sázíte na polevu z kvalitní čokolády, poradíme vám, čím ji naředit, aby jí bylo více. A máme rady i pro ty, kteří mají v plánu naředit polevu tukovou.

Tukovou polevu nikdy neřeďte máslem

Pokud hodláte připravovat čokoládovou polevu, vězte, že je vhodné ji po rozehřátí naředit. Jednak proto, že se vám s ní lépe bude pracovat – bude lépe stékat, a za druhé – budete mít polevy více. Dříve, a dost možná i dnes, se v domácnostech rozpustila čokoláda a naředila se ztuženými tuky, poleva je po nich ale často cítit a stává se jaksi průhlednou. Jak a čím tedy naředit čokoládu a čím koupenou čokoládovou polevu, aby byla tip-ťop? Ptali jsme se na rady u zkušené cukrářky, viceprezidentky Asociace kuchařů a cukrářů ČR Pavlíny Berzsiové

Galerie: Továrna na čokoládu

„Pokud máte čokoládu, ta obsahuje kakaový podíl a kakaové máslo, naproti tomu tuková poleva se skládá z kakaového podílu a rostlinného podílu. Čokoláda je schopna přijímat vodu, a proto ji můžete naředit máslem, tukovou polevu ale máslem naředit nemůžete, protože by se srazilo,“ vysvětluje Pavlína Berzisová. Za nejideálnější považuje naředění čokolády kakaovým máslem, když ho ale doma nemáte, můžete použít smetanu vysokoprocentní nebo zmiňovaný kousek másla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).