Hlavní navigace

Cider nikdy nesrkejte

10. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Winepunk
České cidery měly včera v Praze dostaveníčko, sešlo se jich na jednom místě skoro padesát druhů. Lidé ochutnávali hruškové, jablečné i třešňové cidery, ale uměli to? A umíte správně degustovat cidery i vy?

Včera se v Praze na Smíchově sešlo bezmála padesát českých amatérských i profesionálních malovýrobců ciderů, kteří představili čerstvé i archivní vzorky jablečného perlivého nápoje na již sedmé přehlídce českých ciderů. Nápoje, který se v Česku v posledních letech pije čím dál víc. Organizováním přehlídky ciderů dal pořadatel Ondra Kopička z Winepunk možnost jít malovýrobcům s kůží na trh a ukázat všem, jak se správný cider koštuje i kolik různých druhů je k mání.

7. přehlídka českých ciderů

První ročník byl jen o sedmi vzorcích

Když probíhala vůbec první přehlídka českých ciderů, stálo na stole v malém podniku na Žižkově jen sedm vzorků z českomoravských domácností plus jedna komerční záležitost. Jedna lahev byla moc acetonová, další chutnala jako šampaňské a zkušení kvasiči představili nápoj plný tříslovin. Přítomni byli i dnešní leadři trhu F. H. Prager. Tehdy je však pořadatel Ondra Kopička svým názorem nepotěšil, jejich cider s názvem Dr. Strauch prý voněl jako gumová hračka. Jenže to už je sedm let zpátky a za tu dobu urazili nejen pánové z F. H. Prager notný kus cesty, však se můžete podívat v galerii.

F. H. Prager: V kladenském pivovaru už nefrčí chmel, ale jablka

Letošní ročník se od toho prvního lišil v mnohém, v počtu návštěvníků, v prostředí, množství ciderů, ale i v kvalitě. Prostě už se u nás nějaký ten pátek kvasí, a bylo to znát. Ochutnávka byla rozdělená na část profesionální, kterou tvořily firmy nebo jednotlivci s produkcí nad tisíc litrů ročně, ostatní byli amatéři. Přehlídka českých ciderů byla pro návštěvníky skvělou příležitostí, jak se mezi dobrými a lepšími cidery začít orientovat a najít si oblíbenou značku nebo příchuť.

Najít jste mohli cidery hruškové nebo višňové, ale také silnější, slabší, hořké nebo sladké. Někteří výrobci označili druh cideru jako desítku nebo dvanáctku, jiní využili spíše vinařské termíny typu brut či demisec. Ostatně poctivá vinařina je pro výrobu cideru tou základní inspirací. Postup jeho přípravy využívá stejné principy, jen vstupní surovina je jiná.

Jak poznat, který cider je ten pravý pro vás? Jak cider správně ochutnávat?

Vybírejte nejprve ze ciderů sušších nebo perlivějších, pokud si z nich nevyberete, pokračujte ke sladším, které jsou méně perlivé. Je to vlastně jako u vína, doma také nezačnete Pálavou a nekončíte Ryzlinkem vlašským…

Podobně jako se degustuje víno, ochutnávejte i víno, rozhodně cider nesrkejte ani ho do sebe neklopte jako pivo v horkém dni. Napijte se plnou pusou, nepolykejte, chvíli si doušek poválejte po jazyku, aby se dotkl každé chuťové oblasti. Teprve až cider polknete, až ucítíte, že dorazil do žaludku a jeho chuť se plně rozvinula, teprve teď hodnoťte.

Za pomoci webu a tiskových materiálů Winepunk

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).