Hlavní navigace

Cibuli do bramborového salátu je třeba přelít vodou

23. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Bramborový salát má svá základní pravidla, která platí, i když máte různé recepty.

I když se bramborový salát jako příloha k vánočnímu kaprovi začal prosazovat až v polovině dvacátého století, dnes je už neodmyslitelnou součástí každé štědrovečerní tabule. Každá česká rodina má ten svůj zaručeně nejlepší recept na bramborový salát a o tom, jaké ingredience do něj patří, by se mohly vést nekonečné debaty.

Recepty: Bramborový salát podle foodblogerů

Přesto má ale příprava a skladování tohoto pokrmu několik základních pravidel, která by se vždy měla dodržovat proto, aby salát výborně chutnal, a také, aby nikomu neublížil.

Jak vybrat ty správné brambory

Na světě existuje více než tisíc různých odrůd brambor. Každá se hodí pro něco jiného a každá má své přednosti i slabá místa. Vyznat se v tom, jaká odrůda bude pro dokonalý bramborový salát ta nejvhodnější, může být docela komplikované.

Naštěstí je zde český vynález, kterým je rozdělení všech odrůd brambor do čtyř varných typů. Jednotlivé typy brambor se označují písmeny od A do D a určují, na jaký druh zpracování se ta která brambora hodí nejlépe.

Typy brambor

  • Typ D není určen pro přímou konzumaci a takto označené brambory se zpracovávají pouze průmyslově.
  • Brambory varného typu C jsou moučné a mají vysoký obsah škrobu. Po uvaření se rozpadají, proto se nehodí nikam tam, kde jsou zapotřebí pevné kousky brambor. Varný typ C se používá při přípravě bramborových těst a kaší.
  • Varný typ B je možné označit za zlatou střední cestu. Tyto brambory mají průměrný obsah škrobu. Po uvaření se rozpadají jenom lehce, právě proto je jejich využití univerzální. Je možné je podávat vařené jako přílohu, hodí se do bramborové kaše, a dokonce z nich půjde připravit i bramborový salát.
  • Pro přípravu štědrovečerního salátu je ale ideální použít varný typ A. Brambory s tímto označením obsahují nejméně škrobu, nejsou moučné, nerozvařují se a po uvaření jsou pevné a nerozpadají se. Kromě salátů se tento typ také hodí k opékání a jako příloha.

Při nákupu brambor je také důležité dbát na jejich kvalitu a nezávadnost. Brambory by neměly mít žádné klíčky, neměly by být mechanicky poškozené, měly by být suché a bez nazelenalé barvy (zelené brambory jsou jedovaté).

Dobré je také myslet na to, že nejchutnější nejsou ty největší brambory. Nejlépe chutnají kousky o velikosti přibližně sedmi centimetrů. Příliš přerostlé brambory mají nevýraznou a vodnatou chuť.

Galerie: Vady brambor

Jak uchovávat bramborový salát

Bramborový salát se často připravuje minimálně den předem, aby se správně uležel. Všeho moc škodí, a tak by ani tento pokrm neměl být přehnaně uleželý. Velmi snadno a rychle se totiž kazí.

Základem při přípravě bramborového salátu je hygiena. Pokud má salát vydržet co nejdéle, je nutné při krájení zeleniny dbát na to, aby všechno včetně rukou bylo neustále čisté. Je dobré na krájení dalšího druhu zeleniny nůž a prkénko důkladně omýt (Test: Prkénka plná bakterií: pomluvy, nebo realita?). Pokud je v salátu čerstvá cibule, doporučuje se ji přelít horkou a potom studenou vodou. Cibule potom nebude pouštět šťávu, která zkracuje dobu trvanlivosti bramborového salátu.

Hotový salát je nutné vždy nabírat čistou lžící. Ta se nesmí olizovat a ani nechávat v nádobě společně se salátem.

Jediné správné místo pro uložení salátu je lednice (5 chyb, které děláme při skladování potravin). Mísa se salátem by měla být vždy dobře přikrytá a salát by neměl být dlouho vystaven pokojové teplotě. Pro zvýšení trvanlivosti je také možné bramborový salát uložit do plastových misek, ze kterých jde odsát vzduch. Salát se tak na chvíli zakonzervuje a zmenší se riziko toho, že se rychle zkazí.

Pokud při přípravě a skladování salátu byla dodržena všechna výše popsaná pravidla, salát by měl vydržet tři až čtyři dny. To ale platí pouze v případě, že při jeho přípravě byla použita kupovaná majonéza. Pokud je v bramborovém salátu domácí majonéza ze syrových vajec, nedoporučuje se salát uchovávat déle než dvacet čtyři hodin.

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

 

Kosmopolitní salát

Mnohé možná překvapí, že bramborový salát není českým vynálezem. Tento pokrm se jí v mnoha dalších zemích světa. Velmi známý je například vídeňský bramborový salát, který se servíruje teplý, nebo také Olivier salát, někdy nazývaný ruský, kde nesmí chybět nakládané okurky, hrášek a uvařené maso.

Svůj bramborový salát má dokonce i Francie. Říká se mu salade piémontaise a kromě brambor se skládá ještě z rajčat, nakládaných okurek, vajec a šunky. Tento salát často nabízejí francouzská bistra. Slušet mu to bude ale i na české štědrovečerní tabuli vedle smaženého kapra.

Piemontský bramborový salát

  • 400 g rajčat
  • 600 g brambor
  • 3 vejce
  • 8 nakládaných okurek cornichon
  • 200 g šunky od kosti
  • 150 g majonézy
  • 2 lžíce smetany
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a pepř

Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky. Okurky také nakrájíme na plátky. Nakonec nakrájíme rajčata a šunku na kostky. V míse promícháme brambory, rajčata, šunku, vejce, okurky, majonézu, smetanu, ocet, petrželku a vše dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Salát před podáváním vychladíme v lednici.

Zdroj: Cuisine.journaldesfemmes.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).