Hlavní navigace

Chyby při snídani vedou k obezitě i zácpě

Sdílet

 Autor: Photl.com
Snídáte, nebo ráno nestíháte? Máte stažený žaludek, ale vůně čerstvého pečiva vás cestou do práce naláká koupit si dobrý koláček. U počítače k němu přidáte kávu a jste po snídani…

Tento pro mnohé standardní začátek dne končí nadváhou, zácpou, zpomaleným metabolismem či nedostatkem energie. V horším případně obezitou a diabetem.

 

Snídaně by měla tvořit 20–25 % denního energetického příjmu. Posnídat byste měli nejlépe do dvou hodiny po probuzení, abyste nastartovali metabolismus a doplnili všechny živiny po nočním lačnění. Jíte-li vhodně, zrychlíte metabolismus a přes den nebudete mít chuť na energeticky bohatá jídla a sladkosti. Lidé, kteří pravidelně snídají, nepotřebují v průběhu dne mlsat, snáze se jim hubne a udržuje stabilní hmotnost. Jsou výkonnější a plní energie.

Z hlediska pestrosti je vhodné jednotlivé druhy snídaní střídat a pokusit se zajistit pestrost i v rámci jedné snídaně, například kombinací ovoce a zeleniny, sýra a jogurtu, pečiva a vloček.

Snídaně pro ženy a muže. V čem se liší

Ženy: Mohou posnídat například 1–1,25 kusu pečiva nebo 60 g snídaňových cereálií, doplnit je dvěma vejci či 200 ml jogurtu. Přidat vlákninu – 100 g zeleniny nebo trochy ovoce. Z tuků upřednostnit ty rostlinné.

Muži: Snídaně by měla být bohatší na sacharidy – například 2 kusy pečiva nebo kombinace 1 kusu pečiva a 1 porce snídaňových cereálií. Bílkovin má být asi o třetinu více než u žen.

Děti: Po ránu často snídani odmítají. Potřebují doplnit hlavně tekutiny a sacharidy. Děti, které snídají, jsou nejen pozornější a výkonnější ve škole, ale také více chráněny před obezitou.

A na co nezapomínat? Důležitý je pitný režim. Vhodnými nápoji je slabší čaj, káva nebo jeho náhrady, kakao, vodou ředěný džus.

Jídlo během dne – snídaně

Snídaně je základ dne a základ zdravého stravování. Měla by představovat přibližně 20 % z celkového denního příjmu. Jak si připravit zdravou snídani? S tím poradí Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Nástrahy sladkých snídaní

Dopřejete si po ránu sladké nebo bílé pečivo s marmeládou, slazenou kávu a smetanový jogurt? Své tělo tak napumpujete pořádnou dávkou tuků a jednoduchých cukrů. Dodáte si tak sice energii, ale jen na velmi krátkou dobu. Potraviny mají vysoký glykemický index a brzy se objeví další chutě na sladké (pro změnu druhý koláček či sladký jogurt ke svačině). Zato bílkovin a vlákniny je v takové snídani poskrovnu.

Zaměřte se tedy raději na komplexní sacharidy, které jsou obsaženy v celozrnných výrobcích z obilovin. Bílkoviny doplníte mléčnými výrobky a sýry (popř. vejce, šunka, luštěninové pomazánky). Jednoduché sacharidy, tedy cukry, které také potřebujeme, ale pouze v omezeném množství, jsou obsaženy v čerstvém ovoci nebo džusech.

Zdravá varianta snídaně na sladko může být velmi snadná a rychlá. Polotučný bílý jogurt smíchejte s nepraženým a nedoslazovaným müsli či ovesnými vločkami a doplňte čerstvým ovocem. Müsli může být ochucené ořechy, semínky, kvalitní čokoládou či sušeným ovocem. Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem vlákniny, která pomáhá se správným zažíváním. Bílý jogurt obsahuje kromě kvalitních bílkovin i probiotické kultury, které také napomáhají trávení. Místo kávy zvolte raději zelený čaj – dodává energii pozvolna, ale za to na delší dobu.

Logo Vím, co jím – pomáhá s výběrem potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).