Hlavní navigace

8 tipů aneb Co dělat, když je tu chřipková epidemie

6. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Hlavní hygienička vyhlásila v České republice stav chřipkové epidemie. Nemoc se objeví náhle, ale náš organismus s ní bojuje několik dní. Jak si můžeme pomoci?

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová v pátek 2. února.

„Doporučujeme občanům pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí, a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu šířit dál,“ upozorňuje.

Vyhnout se této nevítané nemoci není jednoduché, proočkovanost proti chřipce je u nás nízká a příznaky v podobě bolestí hlavy, zimnice, kašle, těla jako v ohni a neschopnosti udělat jakýkoli pohyb mohou signalizovat, že chřipka už udeřila. Objeví se náhle, ale náš organismus s ní bojuje několik dní. Jak si můžeme pomoci?

Samotná horečka trvá obvykle tři až čtyři dny, kašel doznívá i deset dní. Celkovou slabost a malátnost můžete pociťovat až čtrnáct dní po vypuknutí nemoci. Nakažliví jste pro své okolí po celou dobu trvání horečky.

TIP: Při chřipce se nechraptí a další rozdíly mezi chřipkou a nachlazením

Protože se chřipka šíří kapénkovou cestou, dávejte pozor na to, abyste při horečce nepřišli s nikým do úzkého kontaktu. Pozor také na společné ručníky a jiné předměty, které sdílíte s ostatními členy domácnosti. Kašlat je nejvhodnější do jednorázového kapesníku, ten pak vyhodit a umýt si ruce. Na hygienu kladou lékaři velký důraz, poházené použité kapesníky a kašlání do dlaně jsou velký a u nás všeobecně rozšířený nešvar.

Protože je chřipka virové onemocnění, je důležité vědět, že se standardně neléčí antibiotiky. To pouze ve výjimečných případech. Zda potřebujete antibiotika, zjistíte během několika minut pomocí testu.

Jak se chřipka léčí

Jako u většiny onemocnění je i u chřipky důležitá prevence, mezi kterou nejčastěji patří dodržování zdravého životního stylu, správné hygienické návyky či očkování.

Ve chvíli, kdy jste se chřipkou již nakazili, je nutné tělu dodat kvalitní prostředky k léčbě nemoci a nezanášet ho chemií, které se pak dlouho zbavuje. Proto není nutné hned sahat po prášcích a snažit se horečku snižovat. Naopak. Nejdůležitější ze všeho je pít dostatek tekutin, horečku vypotit a volit přírodní pomoc. Jedině tak získá vaše tělo důležité protilátky.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Je úplně normální, že se vám neuleví hned druhý den. Pokud se ale váš zdravotní stav během tří až pěti dnů nezlepší, či se dokonce zhoršuje, pak návštěvu lékaře neodkládejte. Jinak je tomu u chronicky nemocných pacientů či pacientů s diabetem, nemocným srdcem či onemocněním ledvin, kdy je nutné nasadit antibiotika.

Pokud ničím takovým netrpíte, účinnou pomoc najdete i v přírodě. Vyzkoušejte následující tipy, které vám pomohou od chřipky ulevit.

8 tipů, jak se zbavit chřipky přírodní cestou

1. Bylinky

Prvním z tipů jsou zejména dvě bylinky – eukalyptus a heřmánek. Eukalyptus (blahovičník) podporuje normální činnost dýchací soustavy. Heřmánek posiluje imunitní systém a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Navíc napomáhá udržovat normální funkci dýchacího systému.

2. Kvasnice

Možná vás to překvapí, ale pivovarské kvasnice jsou jedním z účinných bojovníků proti chřipce a dalším infekcím spojených s problémy s dýchacími cestami. Jsou zdrojem komplexního spektra vitamínů B (včetně B12 a vzácného B15), bílkovin a chromu. Kvasnice stimulují střevní enzymy, které bojují s bakteriemi, jež se ve střevech vyskytují a zlepšují imunitní funkce.

3. Aromaterapie

Jednou z dalších přírodních léčebných metod, které pomáhají ulevit od příznaků chřipky, je aromaterapie, která využívá sílu koncentrovaných esenciálních olejů. Ideální jsou oleje s obsahem silic, které mají blahodárné účinky na dýchací ústrojí, což právě při chřipce nejvíce oceníte. Vyzkoušet můžete oleje z australského čajovníku, citronu, máty nebo eukalyptu.

4. Přírodní nosní sprej

Od prvních příznaků chřipky pomůže ulevit také přírodní zdravotnický prostředek – nosní sprej, který po aplikaci do nosní dutiny vytvoří mikropovlak, jenž v kombinaci s kyselým pH přípravku vytváří ochranný štít proti virům chřipky a nachlazení. Takto vytvořený povlak zachytí viry v dýchacím traktu a pomůže tak vašemu organismu se jich zbavit.

5. Pro odvážné

Pokud máte doma ve spíži med a křen, můžete si vyrobit domácí bombu proti bacilům. Křen stačí nastrouhat a smíchat s medem. Extrakt z medu a křenu má silné dezinfekční účinky a uleví jak vašim dýchacím cestám, tak i od bolesti v krku.

6. Mořské řasy

Mořské řasy jsou známou superpotravinou, a to z toho důvodu, že obsahují velké množství minerálních látek, velké množství vápníku, jodu a chlorofyl. Jsou důležité pro boj proti toxinům, mají silné regenerační účinky a jsou skvělým antioxidantem. Konzumovat je lze jak preventivně, tak i během onemocnění.

7. Imunita pro malé i velké

Přírodní sirupy zbaví nepříjemných příznaků nemoci, navíc je jejich chuť velmi příjemná. Lze je připravit na horký i studený způsob. Ocení je zejména rodiče pečující o stonající ratolest, je totiž skvělým řešením pro malé děti, které nerady polykají prášky nebo nesnáší hořkou chuť. Ideální je sirup vyrobený z bio ingrediencí.

8. Probiotika

Když se nemoci přeci jen neubráníte a dostanete od lékaře antibiotika, rozhodně zároveň sáhněte i po probioticích. Nejlépe volte probiotika nové generace s pečlivě vybraným složením na základě doporučení mezinárodní asociace probiotik platným od ledna 2018. Každá složka tu má své opodstatnění. Vitamín B6 přispívá k normální funkci imunitního systému a vláknina podporuje růst a aktivitu přátelských bakterií. Společně s jednotlivými kmeny probiotik jsou sestavené k podpoře střevní mikroflóry při léčbě antibiotiky a při poruchách trávení spojených s touto léčbou. Zdrojem probiotických bakterií jsou také některé potraviny:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).