Hlavní navigace

Chrápe? Všijte mu do pyžama tenisák

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Mlaskáte, tleskáte, špunty do uší strkáte, to všechno jen proto, abyste neslyšeli, jak v noci „řeže dříví“? Zkuste naše tipy proti chrápání a pošlete spáče k doktorovi, možná má SAS.

Jak se člověk dobře nevyspí, je nevrlý, odsekává a nic mu není vhod. K lepšímu spánku někdy pomůže nová matrace z reklamy, polštář vyrobený pro kosmonauty nebo odvelení chrápajícího partnera do vedlejší místnosti, lépe však do jiného (patra) domu. Rada nad zlato, řeknete si, jenže v době dovolených trochu k ničemu. „Až deset procent mužů nad 40 let udává, že jim chrápání způsobuje vážné problémy v partnerském soužití. Toto procento výrazně stoupá v období dovolených, kdy partneři nemohou spát odděleně,“ popisuje současný stav chrápajících Peter Klimák, ORL specialista Kliniky GHC Praha. 

K chrápání dopomáhá i alkohol
Autor: Isifa.cz

K chrápání dopomáhá i alkohol

Muži chrápou častěji než ženy. Proč?

Pánové, ruku na srdce, kolikrát jste v noci mlaskali na svou ženu, převalovali se celou noc s ucpávkami do uší, jen abyste neslyšeli, jak vaše drahá chrní? E. T. by stačily prsty jedné ruky. Podle statistik totiž trpí chrápáním třikrát víc mužů než žen. Ať už se to pánům tvorstva líbí nebo ne, za jejich zvukovým fenoménem vznikajícím rezonancí v oblasti dýchacích cest může často nadváha. Další příčinou, proč muži trpí chrápáním častěji než ženy, je v průměru větší objem tkání v oblasti krku a hrudníku, které tlačí na dýchací cesty. V neposlední řadě je to také častější konzumace alkoholu, která způsobuje ochabnutí svalstva v oblasti dýchacích cest. Po 40. roce věku pak trápí chrápání až 54 procent mužů. V České republice chrápe každý třetí občan.

Nejčastější příčiny chrápání:

  • nadváha
  • prodloužené měkké patro
  • zbytnění krčních nebo jazykové mandle
  • vychýlení nosní přepážky
  • nosní polypy
  • větší objem tkání v oblasti krku a hrudníku

Náplasti nic moc neřeší, zkuste tenisák

Náruč plná peřin a navztekané prásknutí dveří od ložnice už může být pro vaši polovičku minulostí. V lékárně je přeci mnoho přípravků, které za pár korun i stovek chrápání eliminují. Nebo ne? „Efekt náplastí spolehlivě prokázán nebyl a nosní kapky na oplasknutí sliznice pomohou zmírnit chrápání při ucpaném nosu při rýmě,“ netají svou skepsi Peter Klimák.

Přečtěte si: Pozor: na nosních kapkách vzniká těžká závislost

Variantou může být i nová matrace či polštář proti chrápání. Občas postačí probuzení chrápajícího nebo změna jeho polohy při spánku. „Chrápání je obvykle nejvýraznější při spánku na zádech, proto se občas používá všití nějakého předmětu (třeba tenisového míčku) do zadní části košile pyžama, který přinutí chrápajícího k ulehnutí na bok nebo na břicho,“ přichází s další variantou Peter Klimák. Pokud je ale chrápání už za hranicí únosnosti a vadí i samému původci zvuků, je lepší spíš než do lékárny vyrazit přímo k lékaři.

Možná to není jen chrápání, možná je to nemoc

Důkladné vyšetření chrápajícího člověka odhalí hlavní příčiny chrápání a od něj se pak odvíjí další postup. „Chirurgických zákroků, které redukují intenzitu chrápání, existuje několik. Mezi nejčastější patří operace v oblasti měkkého patra a krčních mandlí. Zákrok probíhá v lokální anestezii a zpravidla ambulantně. Optimální, a v současnosti nejčastější, je využití laseru. Zhruba 80 procent pacientů po tomto zákroku udává zmírnění nebo vymizení chrápání,“ říká Peter Klimák. „Chrápání samo o sobě sice nemoc není, bývá však příznakem syndromu spánkové apnoe (SAS – sleep apnea syndrome),“ varuje.

Charakteristickým projevem SAS je zástava dechu ve spánku s hlasitým nádechem na konci apnoické pausy eventuelně probuzením. „Pacienti s SAS udávají kromě chrápání nekvalitní spánek, časté probouzení, denní únavu až spavost, dále bolesti hlavy, poruchy erekce a častější přidružené nemoci jako je vyšší krevní tlak, poruchy dýchacích cest a cévní poruchy mozku nebo srdce,“ varuje Peter Klimák.

Čtěte také: Otoč se na bok, chrápeš!

Ale netřeba se strachy třást, jedno noční zachrochtání vás mezi pacienty se SAS nezařadí. Aby bylo možné rozlišit SAS od chrápání, je třeba navštívit spánkovou laboratoř. „Při prvním sezení odebíráme anamnézu, provádíme vyšetření horních cest dýchacích a obvykle objednáváme k monitoraci spánku- polysomnografii. Mezi další vyšetření patří vyšetření ORL, plicní, kardiologické a neurologické,“ jmenuje hlavní vyšetření, která na pacienta čekají ORL specialista. Spánkovou apnoe trpí až šest procent populace včetně dětí, onemocnění je však nejtypičtější pro muže nad 50 let. V této kategorii postihuje 25 procent lidí.

Syndrom spánkové apnoe se nevyvíjí v řádu dnů či měsíců, je to porucha, která se zhoršuje po léta. A naneštěstí nelze řešit jako chrápání operativně. „Nemocný nikdy nedosáhne hladiny hlubokého spánku. Jakmile tvrdě usne, přestane dýchat, začne se dusit a dýchání nastartuje teprve sekundové procitnutí, to si ale člověk nepamatuje. Onemocnění se může projevit bolestmi hlavy, ranním pocitem nevyspání, nadměrnou denní spavostí, poruchami paměti a vysokým krevním tlakem. Onemocnění zpravidla postihuje lidi s nadváhou. Syndrom většinou nelze řešit chirurgickým zákrokem. Pacientům ve spánku pomáhá dýchací přístroj takzvaný CPAP,“ uzavírá problémy se spánkem Peter Klimák.

Léčbu pacientů s diagnostikovaným SAS hradí zdravotní pojišťovny. U pacientů s pouhým chrápáním výkon kvůli chrápání zdravotní pojišťovny nehradí.

K tématu: Spát s maskou? Pro mnohé každodenní realita

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).