Hlavní navigace

Chrápání není nemoc, ale na nemoc upozorňuje

13. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Až čtyřicet procent lidí ze spánku chrápe. Nemusí to nic znamenat, jen třeba dlouhou, společensky náročnější noc nebo počínající rýmu. Chrápání ale také může být signál upozorňující na vážnou chorobu.

Lidé nejčastěji chrápou v poloze na zádech, a to z nejrůznějších příčin, mnohdy banálních, s nimiž si můžeme poradit sami.

Jak můžete přispět k tomu, abyste nechrápali:

  • Pokud trpíte nadváhou nebo obezitou, zredukujte hmotnost.
  • Přestaňte kouřit – kouření dráždí nos a krk a způsobuje opuchnutí sliznice.
  • Nepijte před spánkem alkohol – tím dochází k uvolnění krčních, čelistních a obličejových svalů a chrápání je tak podpořeno.
  • Dodržujte spánkovou hygienu – choďte spát pravidelně.

Více v článku: Otoč se na bok, chrápeš!

Chrápání je však někdy signálem vážnějších potíží, například poruchy dýchání ve spánku. Na tento problém a riziko nyní upozorňuje FN Brno, chrápání a poruchy dýchání ve spánku se staly tématem informačního letáku pro pacienty a veřejnost.

Je porucha dýchání ve spánku nebezpečná? To je hlavní motto nového informačního letáku FN Brno určeného pro pacienty a veřejnost. Chrápání není nemoc, ale může na vážnou chorobu upozornit. Problémy s dýcháním řeší Ambulance pro poruchy dýchání ve spánku Kliniky nemocí plicních a TBC.
Autor: FN Brno

Je porucha dýchání ve spánku nebezpečná? To je hlavní motto nového informačního letáku FN Brno určeného pro pacienty a veřejnost. Chrápání není nemoc, ale může na vážnou chorobu upozornit. Problémy s dýcháním řeší Ambulance pro poruchy dýchání ve spánku Kliniky nemocí plicních a TBC.

Problémy s dýcháním při spánku řeší v Brně Ambulance pro poruchy dýchání ve spánku Kliniky nemocí plicních a TBC FN Brno v areálu Bohunic. Pracoviště zaměřená na poruchy spánku najdete po celé republice, můžete si vybrat, kam jít, když chrápete a špatně spíte.

Poruchy dechu při spánku – spánková apnoe

Je definována jako výskyt zástav dechu ve spánku, které trvají nejméně deset sekund a opakují se více než pětkrát za hodinu spánku a současně dochází k probuzení nebo probouzecím reakcím. Apnoe znamená přerušení proudění vzduchu nosem nebo ústy.

Více: Krátkodobé přerušení dýchání ve spánku (spánková apnoe)

„Chrápání není zcela normální, ale je běžné. Nicméně podstatné je rozlišit typ chrápání,“ říká Miroslav Moráň, vedoucí lékař Centra pro diagnostiku a léčbu poruch spánku a bdění, které je součástí Neurologické kliniky FN Brno Bohunice. „To, které není zdraví zásadněji škodlivé a vadí převážně sociálně a společensky, je pravidelné chrápání bez zatajování dechu. Zdraví škodlivé a tím abnormální je chrápání přerušované, tzv. apnoické, kdy dochází k zástavám dechu, na které je vázána porušená struktura spánku, pokles okysličení a další,“ vysvětluje lékař.

Když dva lidé chrápou stejně, nemusí to být zkrátka totéž. Prášky nepomohou ani jednomu. Pro jednoho se nabízí operace, druhému – pokud jde právě o nebezpečnou spánkovou apnoe – pomůže například speciální maska. Pro ověření stavu je nutné vyhledat odborníka a speciální vyšetření.

Galerie: Spánková laboratoř – jak se vyšetřují poruchy spánku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).