Hlavní navigace

Chirurg: Nejčastější chalupářské úrazy způsobí okružní pily a brusky

15. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jan Zlatohlavý se věnuje chirurgii ruky a zápěstí a každé léto se snaží zachránit ruce kutilů, kterým se práce „vymkla z ruky“. Nejhorší je dle jeho zkušeností náčiní zhotovené podomácku, přibývá ale i úrazů způsobených komerčními stroji, které si jejich majitelé všelijak „vylepšují“.

Okružní pily, flexy, ale také štípačky na dřevo či sekačky na trávu. Tyto nástroje jsou typické pro úrazy chalupářů a kutilů. „Poranění sekerou a jinými ostrými předměty nejsou tak častá a povětšinou nejsou ani tak závažná,“ říká Jan Zlatohlavý, chirurg ruky a zápěstí z Galerie Medical Center.

Podle lékaře je rozhodně dobré znát zásady správného ošetření po amputačním poranění ruky a zápěstí: „Nesprávným postupem totiž dojde ke znehodnocení amputátu a nemožnosti provést úspěšný operační výkon. A samozřejmě – je velmi důležité dbát zvýšené opatrnosti při práci, zejména s elektricky hnanými stroji při péči o dům a zahradu.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

„Kutilové si stroje vylepšují, nejčastěji pomocí lepicí pásky či gumových popruhů obcházejí bezpečnostní prvky, které mají zabránit úrazu,“ popisuje MUDr. Jan Zlatohlavý

Pane doktore, jak vypadají typické „chalupářské“, „kutilské“ úrazy?

Jedná se o skupinu poranění, kdy dochází nejčastěji k poranění kožního krytu, od těch nejlehčích až po poranění hlubších struktur, jako jsou šlachy, nervy a cévy. Vznikají při použití nářadí a nástrojů až po použití elektricky hnaných strojů. Závažnost poranění je pak samozřejmě vyšší a tím stoupá i riziko trvalých následků po úrazu.

Můžete nám dát příklad, s jakými „chalupářskými“ úrazy se setkáváte nejčastěji? 

Typické jsou různé rány na rukách a horních končetinách, od těch nejlehčích, které vyřeší leukoplast, až po ty nejtěžší, kdy dochází k amputaci části prstů, ale i ruky. Typické jsou bohužel poranění okružní pilou či flexou, které způsobují hluboké rány s poraněním šlach, nervů a cév ruky a předloktí.

Ze své praxe mi ovšem v paměti nejvíce ulpívají poranění dětí. Vzpomínám na případ dvanáctiletého chlapce, který si poranil na okružní pile ruku. Došlo k amputaci čtyř prstů se zachováním pouze prvního článku malíku. Jen palec nebyl postižen. Bohužel tkáně byly kompletně potrhané, proto nebyla možná replantace, tedy opětovné přišití amputovaných prstů. Vzhledem k věku však došlo k velmi dobré adaptaci a nyní je úchop ruky velmi dobrý a pacient nyní pracuje zcela normálně v dělnické profesi při výrobě plastových oken.

Čím si lidé nejčastěji ublíží? Uvedl jste již okružní pilu a flexu. Jde z pohledu specialisty v oboru chirurgie ruky a zápěstí o zvláště rizikové náčiní? Co třeba sekera nebo pád ze žebříku?

V mém oboru jednoznačně „vítězí“ okružní pily a flexy (brusky), setkávám se i s poraněním na štípačce na dřevo či se sekačkou na trávu. Poranění sekerou a jinými ostrými předměty nejsou tak častá a povětšinou nejsou ani tak závažná.


Autor: Depositphotos.com

Při některých činnostech rukavice chrání, jindy jsou naopak příčinou úrazu

Pády z výše, ať ze žebříku, či propadnutí střechou, rovněž vídáme, ale zde dominují spíše poranění dolních končetin, páteře a hrudníku. I zde se mohou vyskytovat zlomeniny, nejčastěji předloketních kostí, dochází-li k pádu na horní polovinu těla.

Je horší „samo-domo“ vybavení (cirkulárky apod.) než koupené nářadí a vybavení? 

Jednoznačně převažují poranění na strojích zhotovených podomácku, poslední dobou ale přibývá i úrazů způsobených komerčními stroji, kdy si kutilové tyto stroje nějak vylepšují. Nejčastěji pomocí lepicí pásky či gumových popruhů obcházejí bezpečnostní prvky, které mají zabránit úrazu.

Je to tak, že v této oblasti jsou častějšími pacienti muži? Objevují se i ženy?

Jednoznačně převládá mužská populace. Ale setkal jsem se rovněž s poraněním žen, které působily jako tzv. pomocnice při práci a byly například zachyceny kotoučem pily a poraněny na obou rukách.

Mimochodem, je lepší pracovat v rukavicích, nebo naopak bez nich?

Při práci na okružní pile je bezpečnější práce bez rukavic. Několikrát za svého působení jsem se setkal s poraněním, které způsobila rukavice, která se zachytila o zub okružní pily. Tím vtáhla ruku do kontaktu s rotujícím kotoučem a došlo k těžkému devastujícímu poranění ruky.

Co všechno se dá v podobných situacích ještě zachránit?

Při poranění ruky je vždy snaha o zachránění co možná největší části prstu a ruky. Absolutní indikací k replantaci (znovupřipojení oddělené části) je poranění palce a poranění více prstů, poranění v oblasti dlaně, zápěstí a předloktí a amputace u dětí.


Autor: Archív Jana Zlatohlavého

Specialista v oboru chirurgie ruky a zápěstí se oboru věnuje od roku 2000, za tuto dobu ošetřil stovky až tisíce pacientů s postižením ruky a zápěstí

Ovšem ani zpětné připojení ruky či prstu není ještě zárukou plné funkce. Opakovaně jsem se ve své praxi setkal s případy, kdy po úspěšné raplantaci a neúspěšné rehabilitaci došlo k nezapojení prstu do činnosti a tento působil jako kosmetická náhrada a spíše překážel, než aby pomáhal v úchopu.

Co dělat, když jsme svědky podobného úrazu? Co je například pravdy na tom, že uříznutý prst patří do ledu a pak je možné přišít ho zpět?

Představy o ledu jsou velmi zkreslené. Amputát omyjeme čistou vodou, čímž jej zbavíme hrubých nečistot, zabalíme do čistého (nejlépe předem vyžehleného) vlhkého, nikoliv však mokrého kapesníku a následně vodotěsně zabalíme do igelitového sáčku a vložíme do dalšího sáčku se studenou vodou s malou příměsí ledu.

Pokud bychom amputát vložili přímo do ledu, došlo by ke zmrznutí a roztrhání tkání krystalky ledu tvořícími se v amputátu.

Jak postupovat? Volat sanitku, vydat se do nejbližší ordinace, nebo rovnou hledat specializované pracoviště?

Jednoznačná odpověď je volat sanitku, kdy dojde k přepravě do nejbližšího zdravotnického zařízení, kde se rozhodne o dalším postupu. Ne vše lze přišít a faktorů, které rozhodují o možnostech úspěšné replantace, je mnoho.

Mezi hlavní faktory, které vedou k nemožnosti úspěšně replantovat či nepřihojení se amputátu, patří kouření.

Co je pro vás, lékaře, na podobných úrazech nejobtížnější?

Z mého pohledu je vždy nejtěžší rozhodnout o dalším postupu řešení. Moje rozhodnutí ovlivňuje celkový stav pacienta, rozsah zhmožděné a potrhané tkáně, zda pacient kouří. Tyto faktory by mohly mít negativní vliv na výsledek operačního řešení.

Jsou podle vašich zkušeností lidé, kteří se již jednou vážně zranili, v budoucnu opatrnější? Máte pacienty, kteří u vás končí opakovaně?

Z mého pohledu převládá opatrnost, ale bohužel i s opakovanými poraněními se občas setkávám.

MUDr. Jan Zlatohlavý

Specialista v oboru chirurgie ruky a zápěstí, působí v Galerie Medical Center. Chirurgii ruky a zápěstí se věnuje od roku 2000, za tuto dobu ošetřil stovky až tisíce pacientů s postižením ruky a zápěstí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).