Hlavní navigace

Chilli dieta je jen další z výstřelků moderní doby, který nepomáhá

23. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Už nějakou dobu se objevují informace o takzvané chilli dietě. Mimo jiné se v nich dozvíme, že chilli papričky či tabletky mají zeštíhlující účinky a pomáhají nám dosáhnout v procesu hubnutí lepších výsledků.

Nutriční terapeutka ale varuje, že se jedná jen o módní trend, který nemá žádné opodstatnění.

Sandra Figalová uvádí, že jde o jeden z dalších výstřelků moderní doby. „Lidé v honbě za štíhlou postavou vyzkouší často téměř vše pro to, aby shodili nadbytečná kila. Vyjde pár článků o pozitivních účincích chilli, někdo tuto informaci zveličí a překroutí, jak je naším dobrým zvykem, a přetvoří ji v nesmyslnou dietu, jakých už tu bylo mraky,“ vysvětluje pro server Vitalia.cz zmiňovaná odbornice s tím, že chilli nám může dokonce i uškodit.

„Pokud budeme chilli konzumovat ve zvýšené míře, skutečně může mít negativní vliv na náš organismus. Jak se říká, všeho moc škodí,“ uvádí nutriční specialistka. Papričky mají své zdravotní přínosy i rizika, kdy je chilli zdravé a kdy už ne?

V čem jsou hlavní rizika chilli papriček?

Chilli papričky pro nás mohou být v některých případech dokonce nebezpečné. Sandra Figalová vysvětluje, že tato zelenina obsahuje rostlinný alkaloid kapsaicin, který může mít na naše tělo skutečně v určitém množství pozitivní účinky, pálivá jídla obecně snižují chuť k jídlu a povzbuzují některé tělesné funkce.

Galerie: Spalovače tuků – 5 pomocníků na cestě k vysněné postavě

„Žádné zázraky však nečekejte. Nicméně pokud ho konzumujete ve větší než běžné míře, můžete si spíše uškodit. Kapsaicinem se lze předávkovat, může mít negativní dopady jak na srdeční funkce, tak na náš zažívací trakt,“ upozorňuje nutriční terapeutka. Takže až příště půjdete do svého fitness centra a uvidíte tam chilli tabletky „na hubnutí“, rozhodně se do jejich koupě nežeňte. Růst tukových buněk tak určitě nezažehnáte.

Původ chilli papriček

Tato zelenina je rozšířená po celém světě. Známá je ale díky indiánům, kteří ji na americkém kontinentě pěstovali už tisíce let před Kristem. Po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem v roce 1492 se tato plodina postupně rozšířila do celého světa. Jako koření totiž dokázala nahradit pepř. Zdomácněla také v Indii, odkud se díky Osmanské říši dostala až do Maďarska.

Ohromující výsledky? Nevěřte

Lékaři také upozorňují, že aby člověk skutečně zhubl díky zmiňovanému kapsaicinu, musel by papriček sníst ohromné množství. Objevují se i případy lidí, kteří tuto dietu vyzkoušeli a skončili s vředy na žaludku. Takže „objevné“ články o „výživových specialistech“, kteří v USA zkoumali chilli papričky, nejsou založené na pravdě.

Podle nich byly výsledky u lidí konzumujících tablety s uváděným kapsaicinem „ohromující“. Faktem sice je, že látky, které se v této ostré zelenině vyskytují, urychlují trávení, ale rozhodně na nich nemůžeme stavět žádnou rozumnou dietu.

Samozřejmě vám nebráníme si chilli papričky kupovat, ale používejte je spíše jako kvalitní čerstvé koření do pokrmů. Pozor ale, nic se nemá přehánět. Pokud do jídla dáte chilli více, než je zdrávo, mohou se vám zúžit zorničky a začnete se dusit. V takových případech se nepříjemných příznaků nejlépe zbavíte vypitím sklenice mléka či zakousnutím se do pečiva.

Jaké potraviny jsou naopak pro dietu vhodné?

Oslovená odbornice doporučuje, abychom se zaměřili na základní a čerstvé potraviny. „V redukčním jídelníčku by mělo být dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin, ořechů, libového masa, mléčných výrobků i vajec v takové míře, aby energetický výdej převýšil náš příjem,“ uvádí Sandra Figalová.

 

S jakými dietami bychom si naopak neměli vůbec začínat? „Zapomeňte na všechny jednostranné i striktní diety, jako je mléčná, tukožroutská, ovocná apod., a raději se naučte poslouchat své tělo a soustřeďte se na pestrý a vyvážený jídelníček,“ doporučuje nutriční terapeutka, jejíž filosofií je, že ke každému je třeba přistupovat individuálně. Redukční, ale i jiný režim je vždy potřeba uchopit tak, aby to bylo pro člověka hlavně dlouhodobě udržitelné.

Odborná spolupráce:

Sandra Figalová

Nutriční terapeutka

Nyní dokončuje magisterský obor nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V rámci výživy se účastní několika projektů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).