Hlavní navigace

Chemie pro krásné vlasy? Raději bylinky, pivo nebo hennu

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mít bohatou hřívu není jen výsadou žen. Plešky pánů sice mají své kouzlo, ale obvykle bývají ukazatelem vyzrálé rezignace. Rozhodně je vždy dobré vědět, jak můžeme o své vlasy pečovat, co jim prospívá a čemu bychom se naopak měli raději vyhnout.

Dnešní doba je plná extrémů. Na jedné straně vídáme suché, nečesané a zacuchané vlasy „přírodních lidí“, kteří hřeben považují za zbytečnost, nepoužívají běžné šampony (případně razí trend, kdy si nemyjí vlasy vůbec) nebo chtějí mít přirozeně se vytvářející dredy. Na straně druhé vlasy zničené chemií, barvami a žehličkami, které při dotyku evokují ocelové dráty nebo umělá vlákna. Pojďme razit zlatou střední cestu a klidně i sáhnout pro pomoc do tajné zásobárny s přírodními oleji a bylinkami.

Vyčešte si starosti z hlavy

Vlasy by se rozhodně měly česat, ale střídmě a tím správným nástrojem, který vyhovuje kvalitě a typu vašich vlasů. Pokožka hlavy by se měla pravidelně promasírovat a prokrvit. Časté mytí vlasů je většinou na škodu. Někteří lidé s řídkými vlasy se obávají, že by neustálým česáním mohli o svou chloubu přijít a že jim všechny vlasy nakonec vypadají. Záleží však na mnoha faktorech.


Autor: Depositphotos.com

O tom, kolik vlasů nám vypadává, rozhoduje především dědičnost. K plešatění většímu, než by odpovídalo věku či zděděným sklonům, přispívají i některé infekce, psychický stres a nadměrná fyzická námaha. Více v článku o plešatění.

Za předčasnou plešatost u mužů může vesměs genetika, ale velkou roli hraje také stres, nesprávná výživa nebo užívání některých léků, například hormonů a antidepresiv. U žen může kvalitu vlasů ovlivňovat hormonální antikoncepce, léky na akné, problémy se štítnou žlázou, chudokrevnost a ryze hormonální záležitosti, jako je menopauza nebo stav po porodu a v průběhu kojení.

Březová voda nebo odvar z kopřiv

Naše babičky si uměly poradit i s vlasy a při problémech hledaly pomoc u osvědčených prostředků v přírodě. Tradičně se k posílení růstu a podpoře kvality vlasů používala březová voda, odvar z kořene lopuchu nebo z kopřiv. Poměrně nově můžete sáhnout po kokosové vodě nebo tinktuře z lichořeřišnice.

Březová voda: březová míza má úžasné účinky nejen na naše ledviny a celkovou detoxikaci organismu, ale zevně prospívá také vlasům, do kterých ji můžete pravidelně vmasírovávat.

Odvar nebo olej z lopuchu: lopuch podporuje růst vlasů, ale též léčí lupy i různá zánětlivá onemocnění vlasové pokožky, včetně kvasinek a seboroické dermatitidy u miminek; odvarem můžete přelévat vlasy po každém umytí, olejem vyrobeným macerováním lopuchového kořene ošetřovat lupy, lupénku i dermatitidu na pokožce hlavy.


Autor: Depositphotos.com

Stav vlasů ovlivňuje řada faktorů. Přečtěte si 10 tipů, co jíst pro zdravé vlasy.

Odvar z kopřivy: pokud vás trápí nadměrné vypadávání vlasů nebo máte příliš řídkou kštici, můžete si zkoušet vlasy po každém umytí přelít silným kopřivovým odvarem, který si snadno připravíte z čerstvých nebo sušených kopřiv, a můžete jej také vypít.

Kokosová voda: voda z kokosu je oblíbenou pochoutkou pro vnitřní, ale i vnější kosmetické použití, vlasy hydratuje a dodává jim prospěšné látky, můžete si ji vmasírovávat do pokožky hlavy.

Tinktura z lichořeřišnice větší: oblíbená tinktura z lichořeřišnice je skvělé přírodní antibiotikum, kterým se nejčastěji léčí záněty v krku a močové cesty, protože lichořeřišnice rostoucí v létě na zahrádkách hubí E. coli a streptokoky; doporučuje se také na podporu růstu vlasů.

Arganový olej prospívá konečkům

Jako zevní výživa pro velmi suché a zničené vlasy se doporučují arganový, kokosový nebo jojobový olej. Lze jimi ošetřit nejen konečky, ale i celou vlasovou část. Můžete si připravit olejový zábal, nebo si jen občas vetřít trochu oleje do vlasů.

Arganový olej: oblíbené marocké zlato na zralou pleť i vlasy, takzvaný suchý olej, který nezanechává mastnou stopu, a přesto dokonale vyživuje.

Jojobový olej: kvalitní olej, který se využívá v kosmetice v boji proti vráskám a pro dokonalou výživu vlasů, ideální je na konečky.

Kokosový olej: výborný prostředek pro občasný zábal nebo letní tužidlo, krásně voní a vyživuje.

Dejte si občas pivo

Vitamíny a minerály je nejlepší konzumovat přímo ve stravě. Pro krásné a zdravé vlasy potřebujete dostatek zinku, selenu, vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E), a především vitamínů skupiny B. Vhodnou alternativou vitamínových preparátů jsou ořechy, semena, kvalitní rostlinné oleje, dostatek čerstvé zeleniny, pivovarské kvasnice, anebo třeba taky pivo, které obsahuje přinejmenším moře béček.

S pivem lze provádět různá kouzla přímo na vlasech, skvěle funguje jako tonikum nebo tužidlo, ale je třeba počítat s charakteristickým zápachem. Pro výživu a skvělý lesk můžete pivo nanést na vlasy, třeba i s trochou jablečného octa, nechat chvíli působit a poté pečlivě umýt šamponem, na který jste zvyklí. Pravidelná konzumace piva je pro vlasy žádoucí samozřejmostí, jen se to nesmí přehánět…

Všude je plno zrzek, které se barví hennou

Skvělou výživu pro vlasy představuje také henna. Jedná se o prášek z rostliny Lawsonia Inermis, která roste především v Indii nebo v Africe. Existuje spousta kosmetických přípravků s přídavky henny, které jsou však založeny na bázi chemie. To obvykle vlasům moc nesvědčí. Kombinace chemických látek, často i velmi dráždivých, s čistou přírodní hennou, ať už určené k barvení vlasů, nebo k tetování na kůži, prokazatelně způsobuje i těžké alergické reakce.


Autor: Photo by Pietra Schwarzler on Unsplash, podle licence: Public domain

Prověřenými způsoby přírodního barvení jsou henna a indigo. Ovšem za označením „přírodní barvení“ se skrývají i procedury a produkty, které mu neodpovídají. Více v článku o technikách barvení vlasů.

Upřednostňujte proto raději čistý hennový prášek bez jakýchkoli přídavků. Počítejte však s tím, že vám vlasy vždy zabarví, a to do červena. Záleží na výchozím odstínu barvy vlasů. Můžete se stát sexy zrzkou, a to od té nejsvětlejší až po mahagonově červenou. Henna se nedoporučuje kombinovat s chemickými barvami, důležitý je i několikaměsíční odstup po předchozím barvení.

Jak připravit hennu:

  • Prášek smícháte v mističce s horkou vodou na požadovanou hustotu, můžete přidat i citronovou šťávu, případně místo vroucí vody použijete čerstvě uvařený bylinný odvar, například heřmánkový. Heřmánek se obecně doporučuje na světlejší vlasy, brunetky a tmavovlásky zase mohou sáhnout po odvaru ze slupek z vlašských ořechů nebo dubové kůry.
  • Hennu pečlivě rozmíchejte, nepoužívejte však žádné kovové nástroje. Hotové „bláto“ nechte trochu vychladnout a poté naneste na vlasy. Hennu nechte zaschnout a můžete si klidně doma chodit se zaschlou hennou na hlavě po celý den.
  • Oplachování bývá náročnější, ale výsledek určitě stojí za to!

Henna vlasy velice dobře vyživuje. Několikahodinový zábal dokáže zázraky. Vlasy jsou pevné, kvalitní, husté, přirozené. Možná jen trochu více suché, proto je dobré občas použít olej, ale ne přímo v procesu aplikace henny – kvůli oleji by vám na vlasy moc nechytla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).