Hlavní navigace

Cheesy Trade - nejsýrovější místo nejen v Praze

19. 3. 2009

Sdílet

Představte si místo, kde je na každičké volné ploše sýr. A ne jen tak ledajaký, ale pořádné kolo sýra. Všude, kam se podíváte, jsou koláče nejrozmanitějších a nejchutnějších sýrů. Příjemný sen? Představa sýrového ráje? Ale kdepak. Obchod Cheesy. Nejsýrovatější místo, jaké znám.

V tomto vyvoněném obchůdku si můžete být jisti, že stojíte tváří v tvář kvalitě. Sýrový obchod Cheesy Trade je totiž řetězcem holandských sýrů a kromě mléčného sortimentu nabízí i francouzská a česká vína. Zatímco mléko na vlastní sýry Cheesy Trade získává z vlastních holandských farem, vína odebírá z vinic dvou francouzských herců. Chcete vědět kterých? Dočtete se dále…

Gouda – sýr nejsýrovatější

Zdrava-vyziva-co-jist-syr

V Cheesy Trade nalezneme 90 % sortimentu holandské výroby. Nepřekvapí tedy, že se převážně jedná o sýry typu gouda, které z Holandska pocházejí, a farmářské, neboli selské. Ovšem nalezneme zde i sýry plísňové a nebo sýry různých příchutí. Nabídka je věru široká – bylinkový sýr už si možná místo ve vaší ledničce našel, ovšem takový sýr s pistáciemi a piniovými semínky nebo s vlašskými ořechy v červeném víně, ty pro mě představují zcela nový rozměr vášně k sýrům a troufám si říci, že jej povyšují na opravdovou delikatesu. Zaujme však i sýr s kmínem – lahodně vypadající sýrové kolo s kmínem uvnitř, ke kterému se od pana prodavače dozvídám i jeho velice zajímavou historii: ve 13. století byl kmín do sýrů přidáván námořníky proto, aby sýr déle vydržel a zároveň jim posloužil proti kurdějím. Zbylý sýrový sortiment pak tvoří sýry z francouzské, španělské a italské produkce.

Nejen příchuť je však při výběru sýra důležitá. Předně záleží na tom, o jaký druh sýra, z hlediska mléka, nám jde. V Cheese Trade můžeme vybírat ze sýrů kravských, kozích a ovčích. Od ochotného prodavače se dozvídám, že ve většině případů se to, co je z mléka kravského, dánalézt i v provedení z mléka kozího. To není podmínkou u sýra ovčího, nicméně ten je naopak jakousi „alternativou“ k sýru kozímu.

Milovníci sýrů, kteří touží po zachování ladné linie, v Cheesy nemusí smutnit. Bez obav mohou vybírat ze sýrů odtučněných, které jsou označené podle podílu tuku v sušině od 20 do 30 %. I u těch zde naleznete velké množství příchutí, typů a stáří.

A právě stáří je další věc, která je při výběru sýru důležitá. Pro sýrové fajnšmekry důležité označení zde nalezneme opravdu pod každou sýrovou položkou. Popisky jako „mladý“, „starý“ nebo „uleželý“ se pro běžného konzumenta mohou jevit jako zbytečné, od prodavače však záhy zjišťuji, že podle stáří sýra se vybírá i nápoj. Tedy zpravidla víno. A nebo pivo.

Víno k sýru patří

Zdrava-vyziva-co-jist-syr

Je to zcela jednoduché – k těžkým sýrům se hodí těžká vína, k novým sýrům naopak vína lehká. A teď, co si pod tím představit. Těžkým sýrem se samozřejmě myslí sýr starší, který má delší dobu zrání a obvykle obsahuje až 50 % tuku. K takovým sýrům se nejvíce hodí portské víno nebo trapistické pivo. To překvapivě pochází z Belgie a pije se jako aperitiv. K novým sýrům, které zrají kratší dobu, se prý výborně hodí bílé víno nebo ovocné pivo Lindeman, které spláchne sýrovou pachuť.

Ještě štěstí, že nabídka vín je v Cheesy tak široká. A, ano, teď se dostávám k oněm dvěma francouzským hercům, kterými samozřejmě jsou nadšení vinaři Gerard Depardieu a Pierre Richard. Do Cheesy Trade dodávají na 10 druhů vlastních vín – Depardieu tři bílá (Anjou Blanc – Les Maillones, Le Voleur de Chenin a L´Insoumis Blanc) a dvě červená (Vieiles Vignes a Les Terres Chaudes), Richard jedno růžové (Mon Rosé Pif) a pět červených (Mon Rouge Pif, Demon de l´Evaque, Cuvee Cardinal, Chateau bel Eveque Barrique a Chateau bel Eveque Tradition). Cenově se pohybují od 200 do 400 korun.

Z italské nabídky vín zde převládají tři druhy bílého šumivého vína Prosecco. V nabídce je však i červené šumivé Fragolino. Nabídka však nečítá jen vína zahraniční, ale také česká – z oblasti Blatnice pod Sv. Antonínkem nabízí několik druhů bílých vín, jako je Rulandské šedé nebo Vlašský ryzlink.

Mléčné výrobky a doplňky

Cheesy je sice na plochu prodejny menším obchodem, ale jen sýry a vína či piva zde nečekejte. Nabízí totiž více, než by vás možná napadlo. Tak například ledová káva v boxu vedle sýra mě opravdu příjemně překvapila. Stejně tak jako nabídka jogurtů z kravského či kozího mléka.

Nepřeberné je i množství francouzských plísňových sýrů, které se od sebe odlišují chutí či délkou zrání. Například Brie zraje od čtyř do 10 týdnů, Saint-Nectaire okolo 8 týdnů a Fourme d'Ambert, sýr ve tvaru válce vysokého 20 cm, od jednoho do čtyř měsíců. Všechny sýry pochopitelně zrají ještě v obchodě a před jejich koupí vám dají ochotní prodavači ochutnat, takže se opravdu nemusíte obávat oné známé koupě zajíce v pytli

Zdrava-vyziva-co-jist-syr

Dalším zajímavým sýrem je švýcarský Tete de moine. 800 gramový sýrový válec s kůrou se dává na girolle, tedy dřevěnou desku s otočným nožem, čímž se sýr ořízne na hoblinky. Však se mu také jinak říká Cheese Curler.

Za zmínku rozhodně stojí i další švýcarský sýr Mont d´Or a francouzský Gargantin. Oba dva se totiž prodávají v dřevěné krabičce, ve které se dávají zapékat do trouby. Následné využití rozteklého sýra pak je jen a jen na chuti strávníka.

A co dál můžete v Cheesy Trade sehnat? Pokud jste si vybrali sýr podle vlastního gusta a něco na jeho zapití, je na čase vybrat něco, s čím ho budete konzumovat. Například olivy. Dáváte přednost olivám samotným, nebo raději plněným? A co olivové oleje? Ty tu totiž také naleznete.

Zásady správného skladování

Za předpokladu, že jste se i po dlouhém prozkoumávání, ochutnávání a rozmýšlení přece jen nějaký sýr zakoupili, je jistě dobré vědět, jak sýr správně uskladňovat. Tak tedy, klasické sýry (například typu gouda) by měly být v teplotě od 12 do 15°C a pochopitelně na temném místě. Sýry francouzské, tedy plísňové, je podle rady ochotných prodavačů dobré dát do krabičky, aby od nich „nenačichl zbytek lednice“, a dát je na místo o 6 až 8°C. Sýry by se také prý nikdy neměly nechat podchladit. To by totiž mělo za následek ztrátu jejich zrání.

Kromě příjemné sýrové vůně a možnosti ochutnání sýra, na který si ukážete, nabízí Cheesy Trade i objednání sýrů a to s dodávkou do pěti dnů. V České republice naleznete na 25 poboček. Zkrátka stačí si jen vybrat.

www.vemeno.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).