Hlavní navigace

Chcete žít do sta let?

15. 2. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Být zdraví, krásní a v kondici. Žádný problém. Stačí se zapojit do omlazovacího programu firmy Bioar aletermedicum. Pokud tak učiníte, uchováte si mládí víc než sto let.

Chcete žít do sta let? Jeďte do Jinonic do Fontány mládí…

Předem upozorňuji, že následující text se na rozdíl od předchozích článků o alternativní medicíně bude opírat téměř výlučně o odhad a vědomosti autora, protože se mi o konkrétních technikách, jimiž firma Bioar svoje klienty omlazuje, nepodařilo zjistit vůbec nic. Všechna čísla, uvedená na webu byla buď nedostupná, nebo se na nich ozval záznamník. Ženský hlas s ruským přízvukem, který se ze záznamníku ozval, už jsem ovšem znal z předchozích neúspěšných telefonátů ohledně biorezonančních přístrojů Senzitive Imago.

Chcete žít do sta let? Źajeďte si do Jinonic a zaplaťte...
Autor: Isifa.cz

Chcete žít do sta let? Źajeďte si do Jinonic a zaplaťte…

Na webu Bioaru visí po zhruba osmistránkový dokument, který by měl koncepci věčného mládí osvětlit. Věřím, že by mohl některé lidi zmást natolik, aby pochybné praktiky společnosti uvěřili, nebo ji aspoň kontaktovali s úmyslem se objednat. Jeho neznámý autor totiž používá pseudovědeckou hantýrku a odkazuje se na výsledky údajných experimentálních studií. Při výkladu o podstatě stárnutí mluví o teoriích skutečně zastávaných současnou vědeckou komunitou. Popisuje je ale neurčitým a zavádějícím způsobem.

Problém se stárnutím je, že jeho skutečnou příčinu, nebo aspoň příčinu tělesných změn, které ho provázejí, nikdo nezná. Možná ani žádná jednotná příčina neexistuje. To, co nazýváme stárnutím, je souhrn mnoha na sobě nezávislých jevů, z nichž každý má svůj vlastní důvod. Biologové přišli se spoustou teorií a experimentálně ověřených poznatků. V případě některých laboratorních organizmů se jim dokonce podařilo proces stárnutí ovlivnit. Jedná se ale o základní výzkum, který má k praktickému využití daleko.

Fontána mládí v Jinonicích

Rozdíl mezi základním a aplikovaným výzkumem je důležitý. Postupům, které fungují na papíře, trvá obvykle dlouho, než začnou fungovat v laboratoři. Čas, který uběhne, než přejdou z laboratoře do praxe, může být ještě delší. Klasický příklad je termojaderná fúze. Zhruba před šedesáti lety přišli fyzikové s nápadem napodobit na zemi podmínky v jádrech hvězd a získat tak nebývale levný a účinný zdroj energie. Za celou tu dobu se jim to nepodařilo, ačkoliv pořád tvrdí, jak už jsou blízko. Možná jsou, možná ne.

V textu na webu Bioaru se píše o technice, která by měla zabránit účinkům mutací mitochondriální DNA. Mitochondrie jsou, jak známo malé útvary, vznášející se uvnitř buňky. V jejich útrobách se organické molekuly štěpí na oxid uhličitý a vodu. Štěpením, které je podstatou dýchání, získává buňka energii. Mitochondrie mají vlastní DNA, protože kdysi dávno byly svobodně žijícími bakteriemi. Mají jí jen málo. Většina jejich genů se přestěhovala do jádra buňky nebo zanikla.

Část biologů si myslí, že poškozené geny mitochondrií stojí za projevy stárnutí. Něco by na tom mohlo skutečně být. Bioar proto navrhuje přestěhovat zbylé geny mitochondrií do jádra. Myšleno je pravděpodobně jejich přemístění u už dospělého jedince.

Takový zásah do organizace dědičné informace člověka ale přesahuje možnosti lidstva. I kdyby to bylo možné, nikdo neví, co by se s takto upraveným jedincem stalo. Ačkoliv firma přímo netvrdí, že příslušnou technologii vlastní, podle dokumentu už na ní „pracují hlavní týmy vědců“.

Místo věčnosti rakovina

Web firmy zmiňuje ještě několik uvažovaných příčin stárnutí a nabízí futuristické způsoby léčby. Jednou z nich je telomerová teorie. Telomery jsou koncové části chromozomů. Při každém buněčném dělení se – s výjimkou některých specializovaných buněk, jako jsou třeba buňky pohlavní – zkracují (Podle Bioaru prodlužují). Když se zkrátí příliš, buňka ztratí schopnost se dál dělit. Nezkracující se telomery dodávají buňce nesmrtelnost. Pokud bychom vymysleli, jak své telomery prodloužit, mohli bychom – teoreticky – žít déle.

U laboratorních myší a háďátek se to už dokonce zčásti podařilo. V praxi podobný postup ale opět přesahuje možnosti lidstva. Lidské tělní buňky s nezkracujícími se telomerami existují. Jsou to buňky rakovinové. Pokud bychom zkracováni telomer vypnuli, odsoudili bychom se k smrti. Dokument hovoří i o terapii kmenovými buňkami, která už sice existuje, ale dosud je v plenkách. Připomíná medicínu v seriálu Star Trek. Odkazuje na vědecké poznatky, ale interpretuje je fantastickým a přehnaně optimistickým způsobem.

 Lidské myšlení je nedokonalé. Všichni máme přirozený sklon k iracionálním zkratkám, které nám za normálních okolností zjednodušují život a uvolňují naši myšlenkovou kapacitu k přemýšlení o důležitých tématech. K těmto zkratkám patří i sklon věřit téměř čemukoliv, pokud člověk, který to tvrdí, působí jako odborník, a tendence věřit tomu, za co jsme zaplatili. Proto nepochybuji, že se najdou lidé, ochotní se do pokoutního omlazovacího programu Bioaru přihlásit, a možná i lidé, kteří ho už absolvovali, a kteří si budou myslet, že jim nějak pomohl.

Ostatní by snad mohla přesvědčit trocha statistiky. Podle českého statistického úřadu činí v našem státě naděje na dožití 74,4 roku pro muže a 80,6 roku pro ženy. Komu už někdo umřel, ten ví, že většina lidí končí svou životní pouť ve značně zbědovaném tělesném stavu. Předpokládejme, že by někdo opravdu vymyslel způsob, jak žít o dvacet, třicet, ne-li víc let déle a těšit se přitom plnému zdraví. Zdálo by se vám pravděpodobné, že by ho na celém světě nabízela jen jedna jediná rusko-česká firma sídlící zrovna na Praze 5? Mně ne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Píše o vědě. Vystudoval ekologii na Univerzitě Karlově v Praze. Momentálně studuje ještě psychologii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde i žije. Baví ho čtení, psaní, běhání, kulečník a spánek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).