Hlavní navigace

Chcete chytré dítě? Nechte si zkontrolovat štítnou žlázu

20. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Nedostatek jódu u těhotných způsobuje, že se rodí děti s takzvaným kretenismem. I ve vyspělých zemích se už teď rodí děti s nižší inteligencí, než by mohly mít.

Vypadá jako motýlek sedící zepředu na krku a má pod palcem prakticky všechno, co se v těle děje: štítná žláza. Funguje díky dostatečnému přísunu jódu. Ukazuje se však, že i v zemích, kde se už přes půl století jodizuje sůl jako u nás a měli bychom tak mít o přísun paliva pro štítnou žlázu automaticky postaráno, chybí jód u těhotných. To znamená, že se rodí děti s nižší inteligencí, než by mohly mít.


Autor: Agentura SXC

V Česku lékaři na mezinárodní konferenci – dvanáctém Evropském endokrinologickém kongresu konaném v Praze před několika týdny – prezentovali výsledky výzkumu, který hodnotil, kolik jódu v těle mají různé národy. A zavládlo zděšení.

Výzkum se totiž původně konal jen proto, aby poukázal na problémy rozvojových zemí. Očekávalo se, že ukáže, jak bez problémů jsou obyvatelé vyspělých zemí a jak velký propad je mezi nimi a třetím světem, jemuž je nutné pomoci.

„Průzkum byl uskutečněn v roce 2010 v Portugalsku a všechny překvapil. Čekalo se, že v zemi plné ryb a jódu budou mít těhotné normální příjem jódu, jenže se ukázal opak – velkému počtu žen v těle chybí. Jak to teprve musí vypadat v zemích, kde se tolik nejí ryby, je nasnadě. Takže západní svět má najednou velké problémy. U nás v Dánsku jsme se už obrátili na vládu, aby situaci začala řešit a zavedla plošný screening těhotných žen,“ říká Ulla Feldt Rassmussen, profesorka, která se studiu štítné žlázy věnuje.

Ukázalo se totiž, že i výzkum provedený v severských zemích, prokázal nedostatek jódu v těle. „I když i u nás se jodizuje sůl už od padesátých let minulého století, v poslední době se staly moderní různé himálajské soli, mořské soli a další, které jodizované nejsou, takže jód začal lidem v těle chybět,“ říká profesorka Rassmussen.

Průvodce těhotenstvím

Těhotenství je dobou změn a otázek. Pomůžeme vám jej zvládnout s klidem a humorem. Objednejte si těhotenský kalendář přímo do vašeho mailu.

Děti v nebezpečí

Nedostatek jódu u těhotných způsobuje, že se rodí děti s takzvaným kretenismem, tedy mentálně retardované. Tak daleko situace ve vyspělých zemích sice ještě nedospěla, ale už teď je jisté, že se rodí děti s nižší inteligencí, než by mohly mít.

Vyvíjející se organismus totiž potřebuje hormony štítné žlázy od matky, aby se mu dobře vyvíjela nervová soustava. Nejdůležitější je proto přísun jódu do těla matky v prvních deseti až dvanácti týdnech těhotenství.

„Pokud má matka v těle jódu nedostatek v tuto dobu, vede to u dítěte k poruchám soustředění, hyperaktivitě a ještě předtím k předčasnému porodu, těžšímu porodu, nižší váze dítěte, vývoji strumy, tedy takzvaného vole a také k nižší inteligenci dítěte,“ popisuje profesorka Zdeňka Límanová, přední expertka na štítnou žlázu u nás.


Autor: Agentura SXC

Další problém je, že u těhotných je vyšší riziko vzniku některé z poruch štítné žlázy, nejčastěji hyperthyroismu ale i hypothyroismu, tedy zvýšené či snížené funkce štítné žlázy. Ženám pak orgán nefunguje, jak má, ale protože příznaky nemoci jsou často neurčité – patří k nim únava, zadržování vody v těle, padání vlasů a podobně, jen málokdy se žena dozví, že je nemocná a může se začít včas léčit. Léčba je přitom nutná už před těhotenstvím, aby se nezatěžoval organismus dítěte. Mimochodem – špatná funkce štítné žlázy může otěhotnění dost výrazně zkomplikovat.

Jaká je situace u nás? Loňský screening Všeobecné zdravotní pojišťovny ukázal, že 6,8 procenta žen aktuálně potřebuje léčbu snížené funkce štítné žlázy, u 0,5 procenta žen bylo vysloveno podezření na zvýšenou funkci štítné žlázy a dalších 9 procent mělo zvýšené protilátky proti štítné žláze. V letošním roce bude projekt pokračovat.

„A ukazuje se, že až padesát procent žen u nás má nějaké problémy se štítnou žlázou. Pokud by byl zaveden plošný screening těhotných, jednoduchá kombinace tří testů z odběru krve, můžeme díky tomu objevit až dvacet procent žen nemocných s hyperthyroismem,“ říká Zdeňka Límanová.  

Čtěte téma: Potraviny pro třetí tisíciletí: Goji

Lidé mající problémy se štítnou žlázou by si měli goji, tedy sušenou kustovnici čínskou, dopřávat co nejčastěji …

Za co všechno může žláza?

Konkrétně snížená funkce štítné žlázy u matky, vede k menšímu růstu a hyperaktivitě dítěte. „Konkrétní případ: až do jednoho roku věku se dítě vyvíjelo normálně, pak ale začaly jeho růstové křivky zaostávat a ve třech letech se růst téměř zastavil. Začali jsme s léčbou a teprve v pěti a půl letech věku dítě dostihlo co do vzrůstu své vrstevníky, taky teprve tehdy skončily problémy ve školce se špatným soustředěním dítěte. Tyto děti, pokud nejsou včas léčeny, mají ve škole velmi špatné výsledky díky špatně se vyvíjejícímu mozku, jsou aktivní, neumí odpočívat, ale rychle se přitom unaví,“ popisuje Ulla Feldt Rassmussen.

Kdo se chce o štítné žláze a problémech, které může způsobit, dozvědět víc, může zamířit 25. května od tří do pěti hodin do Fakultní nemocnice v Ostravě před dětskou kliniku, do Fakultní nemocnice na Vinohradech v Praze, také před dětskou kliniku, nebo do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Pod záštitou Všeobecné zdravotní pojišťovny se tu koná takzvaný Robinsonův balónkový den.

Rodiče se mohou těšit na informace a děti na soutěže a hry o ceny, pouštění balónků, kreslení obrázků a řadu dalších zajímavostí. Akce proběhne ke Dni štítné žlázy

Naopak zvýšená funkce štítné žlázy vede k častějším potratům či předčasným porodům a může způsobit i odloučení placenty od dělohy ještě před narozením dítěte, což je vážná věc ohrožující nejen život dítěte, ale i matky. A také vede ke snížené inteligenci dítěte.

„Kreténi se stále rodí, dosahují výšky pouze 135 centimetrů a končí v ústavech,“ říká prezidentka Mezinárodní federace pro štítnou žlázu Yvonne Anderssonová. „Matky, které si nenechají vyšetřit štítnou žlázu hned v počátcích těhotenství, velmi riskují,“ dodává.     

Podle Zdeňky Límanové se čeští lékaři snaží o zavedení plošného screeningu u těhotných od příštího roku. „Nestálo by to moc – 750 korun a možná i méně, jenže při současném stavu veřejných financí nevíme, zda se nám to povede. V každém případě na Slovensku už takový screening od loňska mají,“ říká.

A dodává, že do té doby vzhledem doporučuje českým ženám buď si vyšetření u svého lékaře vyžádat nebo si jej sama zaplatit. Pro jistotu. „A rozhodně je nutný po celou dobu těhotenství zvýšený přísun jódu v tabletkách, nejen v začátku těhotenství. Tabletky stojí jen pár korun a může to zabránit vážným následkům,“ upozorňuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).