Hlavní navigace

Chcete českou zeleninu přímo od pěstitele? Najdete ho na mapě

5. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Česká zelenina má svoji mapu. Pro milovníky čerstvých a lokálních potravin ji připravila Zelinářská unie Čech a Moravy. Najděte si nejbližšího pěstitele a nakupte u něj výhodně.

Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM) spustila online mapu pěstitelů a členů. Mapa pěstitelů může pomoci zákazníkům, kteří chtějí nakupovat čerstvou zeleninu přímo u pěstitele – jednoduše si na stránkách unie na mapě najdou pěstitele, který je v jejich dosahu.

Zelináři na mapě

Zelinářská unie chce projektem mapy pěstitelů pomoci spojit přímou cestou producenta a konzumenta zeleniny. 

„Snažíme se propojit ty nejdůležitější články řetězce pěstování zeleniny – první a poslední – tedy pěstitele zeleniny a jejího konzumenta. Věříme, že je to jedna z možností, jak co nejrychleji dostat čerstvou lokální zeleninu rovnou na vidličku. Chceme tak zviditelnit jednotlivé konkrétní zelinářské farmy a názorně ukázat, kdo a kde zeleninu u nás pěstuje,“ vysvětluje předseda ZUČM Petr Hanka.

Mapu pěstitelů a členů ZUČM naleznete na adrese zucm.cz/mapa-pestitelu.

Galerie: Pěstují pro vás čerstvé saláty. I v zimě

Pro milovníky čerstvé a lokální zeleniny

Projekt mapy pěstitelů je dlouhodobým projektem ZUČM na podporu pěstitelů z řad jejích členů. Zelináři se do mapy sami postupně přidávají. Cílem je zapojit co nejvíce pěstitelů a vytvořit ucelenou nabídku pro milovníky čerstvé a lokální zeleniny.

Již návštěva farmy nebo farmářské prodejny může být sama o sobě zážitkem, protože nabízí náhled do způsobu hospodaření konkrétního pěstitele. A pojem „zelenina s rodokmenem“, který zelinářská unie ve spojení s českou zeleninou používá, se tak může stát skutečností. 

U jednotlivých pěstitelů najdou zájemci kontaktní údaje i informace o pěstované zelenině a nabídce. Množství pěstitelů v mapě je zatím omezené, unie průběžně doplňuje další pěstitele zeleniny.

Galerie: Jak se pěstují bylinky do supermarketů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.