Hlavní navigace

Česnek podivný: Chutná stejně jako medvědí, ale najdete ho snáz

Sdílet

 Autor: Jana Vlková
Česnek medvědí je dnes tak populární, že ho davy lidí doslova planýrují v jeho obvyklých, dosud utajených stanovištích. Zkuste raději česnek podivný, chutná stejně a roste skoro všude.

Česnek medvědí zná už dnes každý, i když těžko říct, čím a proč si vysloužit takový zájem, když si roky bez většího povšimnutí vyrůstal zejména v méně přístupných lesích, v nížinách nebo ve vlhkých lesích. Popularitu dosvědčuje i Jaroslav Žídek, šéfkuchař Riverbank Restaurant: „Když se objeví medvědí česnek, ihned po něm „skočíme“ a použijeme ho v polévce, pomazánce či ho přidáme k haluškám.“

Jenže proč ve velkém planýrovat česnek medvědí, když identické vlastnosti má česnek podivný, invazivní rostlinka, které se líbí prakticky všude a na úkor ostatních se rozpíná v zahradách i parcích, kde je považována za obtížný plevel? „Oba česneky se občas vyskytují společně, ale česnek podivný snese i polostín na mírně vlhkých až sušších stanovištích. Raší prakticky ve stejnou dobu jako česnek medvědí, ale doba vhodná pro jeho konzumaci končí o něco dříve,“ uvádí Jana Vlková ve své první knize Květinová kuchařka.

Jak česnek podivný poznat?

Jde o bylinku vysokou od patnácti do třiceti centimetrů mající v zemi drobné vejčité až kulovité cibulky. Listy má kopinaté, široké maximálně dva centimetry. Rostlina s pacibulkami vypadá jako odkvetlá dřív, než začne kvést. Což se děje od dubna do května. V polovině dubna už je pro sběr nejzazší termín, potom listy začnou žloutnout a jak říká Jana Vlková, tak nějak na něj přestanete mít chuť. Nakonec se stáhne do země.

Kam s česnekem podivným?

Využít česnek z přírody můžete všude tam, kde používáte běžně česnek nebo šnytlík. „Ale myslím, že jarní bylinky by se neměly dlouho mučit teplem. Syrové jsou daleko lepší,“ řekla nám již dříve Jana Vlková.

Galerie: Poznáte v přírodě česnek podivný, viničný a medvědí?

Oba česneky vydrží až týden v lednici, pokud budou dobře uskladněny. Ale do mrazáku nepatří, ne, že by mráz nevydržely, ale načichlo by vám po česneku úplně všechno. S listy se dá kouzlit ve studené i teplé slané kuchyni. Jak radí Jana Vlková ve své Květinové kuchařce, využít se dají ve všech druzích salátů a skvěle se hodí i do tvarohových pomazánek. Dají se macerovat v octě. Ochucený ocet pak využijete do salátů, ale i kamkoliv jinam, kam patří zároveň česneková vůně a octová kyselost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).