Hlavní navigace

Českým dětem chybí vitamín D, ukázala studie. Mají málo slunce

17. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jsou české děti dostatečně zásobeny vitamínem D? Na tuto otázku se snažila najít odpověď studie Státního zdravotního ústavu.

Studie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) probíhala v roce 2016 u dětské populace v České republice. „Hladina vitamínu D byla zjišťována pomocí jeho metabolitu 25(OH)D, který zohledňuje jak vitamín D vytvořený v kůži, tak i přijatý potravou a potravinovými doplňky. Doplňující dotazníkové šetření bylo zaměřeno především na stravovací zvyklosti a konzumaci potravinových doplňků, na informace o délce pobytu na slunci a sociodemografické charakteristiky,“ uvádí SZÚ.

Hlavním zdrojem vitamínu D je sluníčko

Výsledky u dětí ve věku 5 až 9 let ukázaly dostatečné zásobení vitamínem D jen u přibližně třetiny dětí z celkového počtu 419 sledovaných. Potvrdily výraznou souvislost mezi dávkou slunečního záření a plochou povrchu těla vystaveného slunci. „Zásadní nedostatek vitamínu D byl, podobně jako v jiných zahraničních studiích, v zimních a jarních měsících. Na jaře dosahovalo optimální hodnoty 25(OH)D pouze 14 % dětí, více než třetina dětí měla hodnoty snížené a polovina dětí hodnoty nedostatečné. Nejvyšší hodnoty vitamínu D byly zjištěny na podzim, a to zejména v září, kdy se projevila zvýšená expozice slunečnímu záření během celého léta,“ zjistili autoři studie.


Autor: SZU

Významně vyšší hladiny 25(OH)D v séru měly děti užívající potravinové doplňky s vitamínem D. Naopak souvislost s přívodem potravou (ryby, mléko, houby, vejce) se neprokázala, pravděpodobně pro nízkou konzumaci potravin bohatých na vitamín D a jeho omezené vstřebávání.

Na nedostatečnou tvorbu vitamínu D vlivem slunce a vhodnost suplementace poukazuje také významný český dermatolog Petr Arenberger: Slunce vyrobí dostatek vitamínu D jen mladým lidem,“ říká.

Z čeho získat vitamín D

  • Sluníčko
    Sluneční světlo podporuje tělo k tvorbě vitamínu D. Ale kvůli riziku rakoviny kůže není doporučeno trávit moc času na slunci. Nicméně malé množství slunečního záření bez opalovacího krému může stačit.
  • Tučné ryby
    Mastné ryby jako losos, pstruh, makrela, tuňák nebo úhoř jsou dobrým zdrojem vitamínu D. A navíc s nimi získáte pro srdce zdravé omega-3 mastné kyseliny.
  • Konzervovaný tuňák
    Čerstvé ryby nejsou jediný způsob, jak zvýšit svůj příjem vitamínu D; můžete jej získat rovněž z konzervy; a konzervy tuňáka nebo sardinky jsou obvykle levnější než čerstvé ryby.
  • Některé houby
    Stejně jako lidé, i houby mají schopnost vytvářet vitamín D, jsou-li vystaveny ultrafialovému záření. Houby jsou však obvykle pěstovány ve tmě a neobsahují vitamín, kromě specifických druhů pěstovaných v ultrafialovém světle (např. žampiony). Více: Houby vitamín D neobsahují, ale ozařte je UV a vyrobí ho
  • Některé typy obohacených pomerančových džusů
    Určité druhy pomerančového džusu jsou obohaceny vitamínem D, zkontrolujte opět na štítku.
  • Potravinové doplňky
    Suplementy vitamínu D pomohou dostat do těla správnou denní dávku, aniž byste dostali rakovinu kůže. Nicméně příliš mnoho vitamínu D může působit toxicky, proto se poraďte se svým lékařem o správném dávkování.
  • Vaječné žloutky
    Vejce jsou pohodlný způsob, jak získat vitamín D, a to ve všech formách, jako jsou snídaně, oběd, večeře nebo dezert. Vzhledem k tomu, že vitamín D ve vejci pochází ze žloutku, je důležité používat celá vejce, nejen bílky. Nesnažte se ale získat svůj denní příjem déčka jen z vajec.
  • Obohacené cereálie / obiloviny
    Pokud potřebujete vitamín D, najdete jej v obohacených cereáliích, které můžete zkombinovat i s o déčko obohaceným mlékem.
  • Hovězí játra
    I když se spousta lidí játrům vyhýbá, jsou vynikající zásobárnou vitamínu D i jiných živin, jako jsou vitamín A, železo nebo bílkoviny. Nicméně hovězí játra mají také vysoký obsah cholesterolu, takže možná zvolíte raději tučné ryby.
  • Olej z tresčích jater
    I když jeho jméno by mohlo odradit, olej z tresčích jater je často ochucený mátou nebo citrusy, nebo se prodává ve formě kapslí. Tresčí játra jsou navíc velmi bohatým zdrojem vitamínu D.
  • Ultrafialové lampy a žárovky
    Lidé s vysokým nedostatkem vitamínu D se mohou uchýlit k UV lampám a žárovkám. Jsou určeny těm, kdo nejsou schopni absorbovat vitamín (malabsorpce), nebo jim opravdu chybí slunce. Tyto lampy ovšem nesou stejné riziko rakoviny kůže jako sluneční záření a potřebujete ochranné brýle, takže byste se o jejich použití měli poradit s lékařem.

Více v článku: K čemu je důležitý vitamín D a jak ho získat?

„Dlouhodobý nedostatek vitamínu D je aktuálním problémem veřejného zdraví, neboť je stále jasněji prokazován jeho významný vliv na celou řadu důležitých dějů v lidském organismu,“ uvádí SZÚ. Vitamín D je nezbytný nejen pro zdravé kosti. Nedávné výzkumy naznačují, že může mít i další výhody, jako jsou ochrana proti nachlazení nebo prevence deprese.

Příznaky většího nedostatku vitamínu D

U dětí je to vadný vývoj kostry – křivice, později krátkozrakost, vypadávání a hnisání zubů, jejich vyšší kazivost, svalová slabost, zvětšení kolenních kloubů, snadné a časté zlomeniny, zvětšení kloubů kotníků a rukou, nervové poruchy vedoucí k častým výbuchům, podrážděnost, poruchy spánku, pesimismus, depresivní nálady. Jeho nedostatek může způsobit i Crohnovu chorobu, vážné onemocnění střev.

Více v článku: Po deštivém létě nám všem chybí vitamín D. Jak ho dodat?

O zjištěních studie byli jako první informováni zástupci dětských lékařů. Měla by tak být zahájena diskuse k řešení této problematiky a zapojit do ní by se měli zainteresovaní zdravotníci, tedy pediatři, dermatologové, endokrinologové i odborníci na výživu a na podporu zdraví.

Zdroj: SZU

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).