Hlavní navigace

Český les - místo bez atrakcí

16. 6. 2011

Sdílet

 Autor: Andrej Halada
Nejsou tu klasické turistické taháky, ale právě díky tomu tady najdete desítky kilometrů prázdných cest. Na německé straně čas běžel přirozenou cestou kupředu, na naší se zastavil…

Český les a Šumava jsou sousedé, ale jakoby spolu skoro nekomunikovali a každý byl odjinud. Na Šumavě to žije, turisté na každém rohu a stopy po někdejším odsunu Němců už méně viditelné. Ale v Českém lese spíše prázdno, tichý klid, který vyhovuje víc zvířatům než lidem.

Kudy kam?
Autor: Mapy.cz

Kudy kam?

Kdo chce vyrazit na výlety do téměř romantických míst, kde potká lesní víly, duchy a strašidla, ať volí kraj mezi Domažlicemi a Tachovem. Český les je název zdejšího pohoří, které přirozeně navazuje na jižněji položenou Šumavu a které se táhne až někam k Chebu. Vrcholky jsou tu o něco nižší než na Šumavě, zhruba do 1000 metrů, ale jde opět o souvislý lesnatý pás s drsnějším klimatem. Rozdíl je v tom, že na Šumavu se jezdí houfně, zatímco do Českého lesa ojediněle.

Právě to ale vyhovuje všem turistům a především cykloturistům, kteří chtějí jezdit desítky kilometrů po prázdných cestách ukrytých mezi stromy. Zatímco ještě na Čerchov (1042 metrů) se šplhají stovky výletníků, jen kousek dál už není nikdo. Čím to je?

Místo, kde to nežije

Je tu prostě málo tzv. turistických atrakcí, viditelných a výrazných cílů. Na druhou stranu je tu ale fůra zajímavých míst spojených s lidskou historií, běžným životem. Během putování narazíte na pozůstatky německého živlu na každém kroku, je tu například mnoho zpustlých hřbitovů s prakticky jen německými jmény. Také jsou tu pobořené kostely, domy, které ani 65 let po odsunu neožily novým ruchem. Sem tam se najdou stavení obnovená rekreanty, sem tam nějaká německá nadace či spolek přispěli na obnovu. Ale jsou to jen zvláštní ostrůvky civilizace v přírodě, která si tu žije svým klidným životem.

Zajímavou lokalitou v jižní části Českého lesa je oblast okolo obce Rybník. Právě to je jedna z obcí, kde kdysi doslova kypěl život. Ještě v roce 1930 tu žilo přes 3000 obyvatel. Dnes jich tu přebývá jen něco přes sto. Rybník je ideální pro letní rekreaci, ale život je tu především v zimě nelehký. Oddělenost kraje a absence větších měst v okolí není z hlediska potřeb dnešního člověka ideální.

V každém případě se Rybník ale může pochlubit nádherným okolím. Jedním z hlavních cílů je na německé straně vrch Ebene (894 m) s rozhlednou. Na rozdíl od českých rozhleden je tahle otevřena stále, bez poplatků. A nikdo ji také neničí vandalstvím. Vidět je na všechny okolní kopce, nádherně se vlnící krajinu, také na český vrch Velký zvon (862 m), kde postavili před rokem 1989 soudruzi svoji výzvědnou pozorovací stanici. Betonové obludy tu stojí a koukají dodnes.

Vyberte si zajímavá místa s dobrou vyhlídkou:

Na kole po stopách zaniklých obcí

Okolo Rybníku kdysi existovaly desítky dalších vesnic, dnes po nich zůstala jen jména. Ale také vznikly nové cyklotrasy, které mají příhodný sjednocující název: Po stopách zaniklých obcí. I když je ve zdejším kraji nejlepší počasí v létě, zbytky domů a stavení se dají dobře odhalit hlavně na jaře a na podzim, kdy je bujná vegetace tolik nezakrývá.

Určitě při výletech ve zdejším kraji využívejte možnosti přecházet volně hranici mezi Českem a Německem. Rozšiřuje to nejen akční turistický rádius, ale umožňuje to i výborně srovnávat dva světy. V tom jednom čas běžel přirozenou cestou kupředu, v tom druhém se zastavil – a dodnes jen pokulhává kupředu. A přesto je v tomto zádumčivém kraji nádherně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista, pracoval v týdeníku Reflex a televizi Public, zajímá ho oblast kultury, historie, ale také turistika a minulost a současnost české krajiny. Věnuje se aktivně cyklistice a golfu a o obou sportovních činnostech píše (www.navzduchu.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).