Hlavní navigace

Český chemik kdysi zavedl jednotku stupňovitosti piva

19. 3. 2018

Sdílet

 Autor: VŠCHT
Přehled dění ze světa vědy: připomínáme 150 let od úmrtí významné postavy české vědy a pivovarnictví. V IKEMu provedli transplantaci vlastní ledviny. Prokázán efekt nové účinnější proton-borové terapie nádorů.

Přinášíme pravidelný přehled novinek tuzemských akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, stravování a souvisejícím tématům.

Desítku, nebo dvanáctku?

To, že pivo může mít různou stupňovitost, ví v ČR snad každý. Že u zrodu této jednotky stál v 19. století chemik Karel Napoleon Balling z Pražské polytechniky, už zase tak známá věc není. V sobotu 17. března uplynulo od úmrtí této významné postavy české vědy a pivovarnictví 150 let. Balling mj. také vynalezl sacharometr.

VŠCHT Praha: Dej si jedno na Ballinga! aneb velké výročí otce pivních stupňů

Poznámka: Dělení piva podle stupňů se podle všeho mimo Československo ovšem příliš nepoužívalo. Dnes se již pivo také na etiketách neoznačuje stupňovitostí („hutností“), ale podle obsahu alkoholu. Stupňovitost vyjadřuje množství kvasitelných látek, takže přibližně odpovídá procentům alkoholu (desítka – 4 %, dvanáctka – 5 %). Tím, že se pivo vykvasí „nadoraz“, lze však získat pivo s vyšším obsahem alkoholu, a tak ušetřit na původní surovině – na úkor plnosti chuti ovšem. Nové označování piva procenty alkoholu je tedy pro výrobce vlastně výhodnější. Nakonec se dnes mnohdy piva vyrábějí i tak, že se na finální obsah alkoholu dořeďují vodou, takže pivovar třeba kvasí jediné pivo a různé koncentrace/značky nastaví až dodatečně. Jinak se dnes piva dělí nejčastěji na výčepní, ležáky a speciály, neoficiálně se ovšem mluví stále o desítce a dvanáctce, tato označení používají konzumenti, hostinští i některé minipivovary.

Transplantace vlastní ledviny

V IKEMu provedli autotransplantaci ledviny – netradiční operační výkon, který dává naději pacientům, u nichž jiné léčebné metody selhaly. Jedná se o zákrok, během kterého se obě, nebo častěji jen jedna zbývající ledvina pacientovi chirurgicky odstraní, mimo jeho tělo se upraví a poté se transplantuje zpět pacientovi, obvykle na jiné místo než to původní. Když se nemocná ledvina a močovod odstraní, ihned se musí zchladit a promýt stejným konzervačním roztokem, který se užívá u transplantací orgánů tradičně. Poté je třeba ledvinu a močovod rekonstruovat tak, aby se mohly všechny struktury znovu napojit (i na cévy atd.).

IKEM: Lékaři zachraňují díky autotransplantaci ledvin pacienty před dialýzou

Galerie: Jak to chodí na dialýze

Spavá nemoc pod drobnohledem

U jednobuněčného parazita („prvoka“) Trypanosoma brucei nalezli čeští parazitologové v jeho mitochondriálním komplexu novou složku, která se v buňkách jiných organismů nevyskytuje. Na tento komplex by mohly specificky mířit nové léčebné látky – příslušný parazit způsobuje spavou nemoc. Na studii se podílel i nositel Nobelovy ceny za chemii z roku 1997, John E. Walker.

Biologické centrum AV ČR: Parazitologové nabourali dogma o neměnném složení mitochondriální turbíny produkující energii

Poznámka: Příslušný komplex (mitochondriální F1-ATPáza) zajišťuje buněčné dýchání a jde o natolik zásadní funkci, že evoluce jeho podobu konzervovala. Vědci se dosud domnívali, že struktura je neměnná u všech organismů, což ale, jak se ukazuje, tak docela neplatí. Na mitochondrie parazita lze tedy specificky cílit, aniž se přitom poškodí ty lidské. Navíc podobné odchylky možná budou existovat i u dalších parazitických trypanozom.

Proton-borová terapie ničí nádor částicemi alfa

Podařilo se prokázal, že použití proton-borové jaderné reakce vede ke zvýšení efektivity ničení rakovinných buněk v protonové terapii. Nová metoda podle autorů zachovává unikátní fyzikální vlastnosti urychlených protonů, a tudíž připravuje prostor pro léčbu radio-rezistentních nádorů, jako jsou např. gliom nebo nádory slinivky břišní.

ELI Beamlines/Fyzikální ústav AV ČR: Zvýšení efektivity protonové terapie poprvé experimentálně prokázáno: Proton-borová záchytná terapie 


Autor: Eli-beams.eu

Proton-borová terapie ničí nádor částicemi alfa

Poznámka: Podstata metody tkví zhruba v tom, že izotop boru 11B se nechá proniknout do nádoru a ten se pak ostřeluje protonovým svazkem. Interakce protonu s jádrem bóru vytváří částice alfa, které pak dále ničí nádor – ve srovnání s klasickou verzí techniky, kdy se nádor pouze ostřeluje protony.

Bílé krvinky a leukémie

Vědci zjistili, že správný vzájemný poměr mezi jaderným proteinem C/EBP a regulačními molekulami RNA miRNA182 je důležitý pro normální vývoj bílých krvinek. Poruchy tohoto poměru přispívají ke vzniku závažné poruchy krvetvorby – akutní myeloidní leukémii.

Ústav molekulární genetiky AV ČR: Nové poznatky vývoji bílých krvinek a vzniku myeloidní leukémie

Kuřecí a lidské nádory jater jsou podobné

K vyhledávání genů, jejichž porucha vede ke vzniku nádoru, využili vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR ptačí retrovirus MAV-2. Molekulární analýzou DNA z jaterních nádorů kuřat experimentálně vyvolaných tímto virem odhalili čtyři geny. Dva z těchto genů (EGFR a RON) a jejich strukturní změny přesně odpovídaly poruchám nacházeným v lidských nádorech jater.

Ústav molekulární genetiky AV ČR: Vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR odhalili geny zodpovědné za vznik nádorů jater

Poznámka: Tj. jako modelový organismus pro studium rakoviny se nemusí používat jen myš, i u kuřat mohou být získány výsledky využitelné i v lidské medicíně.

Naděje na lepší diagnostiku rakoviny prostaty

Na Klinice zobrazovacích metod FN Plzeň se zavádí nový způsob diagnostiky nádorových onemocnění prostaty. Odborníci zde jako první v ČR používají zobrazování peptidem značeným radioaktivním 68-galiem.


Autor: FN Plzeň

Červená barva značí zvýšenou hustotu prostatického povrchového membránového antigenu

Jde o látku, která se váže přímo na buňky nádorové tkáně. Metoda významně zpřesňuje posouzení karcinomu prostaty před zahájením léčby, a zejména pak napomáhá hodnocení rozsahu onemocnění v průběhu onkologické léčby.

Fakultní nemocnice Plzeň: Nová metoda výrazně zpřesní diagnostiku

Unikátní simulátor radioterapie pro výuku

Na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze byl instalován a uveden do provozu první virtuální simulátor radioterapie v ČR. Systém Vert bude sloužit mj. pro získání dovedností klinického personálu a poskytovat ukázky průběhu léčby pacientovi včetně možných následků různých chybných postupů. Úspěšnost léčby radioterapií je dnes závislá nejenom na přístrojovém vybavení klinických pracovišť v nemocnicích, ale i na znalostech a dovednostech odborného personálu těchto oddělení. Instalace je nejenom první v ČR, ale dokonce jedna z mála na kontinentální Evropě.

ČVUT: Na ČVUT vznikne virtuální ozařovna rakoviny, první v České republice

Licencování inhibitorů nukleáz

Britská společnost Artios Pharma, která se zabývá vývojem nových způsobů léčby rakoviny, uzavře s Masarykovou univerzitou licenční smlouvu. Ta firmě umožní využívat k výzkumu tzv. inhibice nukleáz, patentované sloučeniny Masarykovy univerzity. Nukleázy jsou enzymy, které se podílejí na opravě poškozené DNA. Zablokování tohoto procesu v rakovinných buňkách vede k jejich ničení; látky blokující činnost nukleáz mohou mít široký potenciál při léčbě celé řady nádorů.

Masarykova univerzita: Artios Pharma uzavře s MU licenci na sloučeniny pro nádorovou terapii

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).