Hlavní navigace

České konopí sklizeno. Od teď už bude v lékárnách pravidelně

22. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
České konopí se co nevidět objeví v českých lékárnách, oproti první dodávce bude o padesát korun na gram dražší, ale dodávky už by měly být pravidelné, ve více než padesáti lékárnách v Česku.

O léčebné konopí je enormní zájem, proto byla v roce 2016 uzavřena smlouva mezi českým pěstitelem a státem, zastoupeným Státní agenturou pro konopí pro léčebné použití (SAKL). Následně SAKL vykoupil první dodávku léčebného konopí a nastaly komplikace.

Nejdříve, v roce 2017, nevykoupil SAKL od českého pěstitele další tři dodávky pro nedodržení nasmlouvaného postupu (certifikáty, balení). Na konci ledna 2017 došlo k ukončení doby použitelnosti první vykoupené dodávky. Mezitím SAKL vypsal několik výběrových řízení, do nichž se pro značně nevýhodné podmínky nikdo nehlásí, případně přihlášený uchazeč nesplňuje podmínky. „Až v létě 2017 dochází k uzavření rámcové dohody mezi SAKL a českým pěstitelem, poté další administrativní úkony, v současné době dle udání pěstitele již roste nové české konopí. Paradoxem celé situace je skutečnost, že máme jednoho z cca pěti pěstitelů léčebného konopí na světě v naší republice a stále jsou potíže s jeho dodávkami,“ řekl nám v lednu roku 2018 Radovan Hřib, vedoucí lékař Centra léčby bolesti FN u sv. Anny v Brně.

Konopí bude dost pro všechny

S potížemi je ale konec, jak dnes informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), české konopí je zdárně sklizeno, nabaleno a připraveno k distribuci k oprávněným odběratelům, což jsou lékárny, které mají na distribuci léčebného konopí smlouvu. Aktuálně do lékáren míří 4,3 kilogramu konopí pro léčebné použití vypěstovaného v České republice. SÚKL ho dnes vykoupil od dodavatele a lékárny si ho tak mohou objednat již v pondělí 25. června 2018.

Seznam lékáren, které mohou nabízet konopí, uvádí na svých stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Jsme rádi, že české konopí pro léčebné použití je opět našim pacientům k dispozici. Z podnětů, které od nich přicházejí, víme, že mají o tuto léčbu velký zájem. Věřím, že jim pomůže při léčbě jejich vážných nemocí,“ uvedla Irena Storová, pověřená vedením SÚKL.

Ústav předpokládá navazující kontinuální dodávky, které pokryjí zájem předepisujících lékařů a pacientů o léčbu konopím. To se v České republice používá zejména na tlumení chronické neutišitelné bolesti, při neurologických potížích, spasticitě apod.
Boční box Konopí mohou předepsat pouze lékaři třinácti odborností například z oboru onkologie, neurologie, revmatologie, ortopedie, lékaři se specializací na léčbu bolesti nebo paliativní medicínu.

Galerie: Pěstování konopí pro léčebné účely a kosmetiku

180 gramů je měsíční strop

V lékárně se konopí pro léčebné použití vydává na elektronický recept jako individuálně připravovaný léčivý přípravek. K dnešnímu dni se u nás k předepisování konopí zaregistrovalo padesát dva lékařů. Konopím pro léčebné použití se v České republice léčí v průměru dvacet šest pacientů měsíčně, kterým lékárny za měsíc vydají průměrně dvě stě gramů konopí. Měsíční limit hmotnosti léčiva určeného pro jednoho pacienta je sto osmdesát gramů.

A cena?

Konopí se prodává na gramy, přičemž v roce 2015 stála tato dávka holandského konopí tři sta korun, v roce 2016 české konopí (první dodávka) vyšlo na sto korun, v roce 2017 jsme si mohli pořídit gram holandského konopí za tři sta korun, letos v lednu bylo k mání kanadské konopí až za dvě stě padesát korun na gram a druhá dodávka českého konopí, které se od pondělí 25. června 2018 začne prodávat, vyjde na sto padesát korun za gram.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).