Hlavní navigace

Češi odsuzují drogy, alkohol a tabákové výrobky jim nevadí

9. 6. 2009

Sdílet

Proti občasné konzumaci kávy, alkoholu a užívání tabákových výrobků nic nenamítají více než dvě třetiny dotázaných v posledním průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, zatímco v případě marihuany je většina lidí proti. S trestním postihem za prodej tzv. tvrdých drog souhlasí 96 % dotázaných („rozhodně + spíše ano“), v případě marihuany a hašiše pak 91 % oslovených. Stejně tak je silně odsuzována samotná produkce omamných látek. Výrobu tvrdých drog by sankcionovalo 96 % respondentů, u…

Proti občasné konzumaci kávy, alkoholu a užívání tabákových výrobků nic nenamítají více než dvě třetiny dotázaných v posledním průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, zatímco v případě marihuany je většina lidí proti.

S trestním postihem za prodej tzv. tvrdých drog souhlasí 96 % dotázaných („rozhodně + spíše ano“), v případě marihuany a hašiše pak 91 % oslovených. Stejně tak je silně odsuzována samotná produkce omamných látek. Výrobu tvrdých drog by sankcionovalo 96 % respondentů, u marihuany není podíl o mnoho nižší (88 %).

Navíc celá řada oslovených by nic nenamítala, pokud by byla postavena mimo zákon i samotná konzumace. Zejména u tvrdých drog je tento postoj velmi rozšířený (83 %), k užívání tzv. měkkých drog jsou lidé o něco shovívavější (65 %). Z nabídnutých možností tedy většina považuje za tolerovatelné pouze užívání konopí k léčebným účelům (76 % „spíše + rozhodně nestíhat“), případně pěstování marihuany pro vlastní spotřebu (62 %).

Dotazovaní nemají prakticky žádné výhrady vůči kávě. Její užívání je přijatelné pro 96 procent lidí a shovívavě je pohlíženo i na alkohol v 93 procentech. V případě tabákových výrobků zastává shodný názor 72 procent respondentů.

Zdroj: CVVM

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).